Berrettini píše vo Wimbledone históriu, súperovi nadelil aj kanára

Taliansky tenista Matteo Berrettini.
Taliansky tenista Matteo Berrettini. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|9. júl 2021 o 18:12 (aktualizované 9. júl 2021 o 18:37)

Rodák z Ríma postúpil do finále.

Wimbledon 2021

Dvojhra - mužov - semifinále:

Matteo Berrettini (Tal.-7) - Hubert Hurkacz (Poľ.-14) 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4, za 159 minút

LONDÝN. Prvým finalistom dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny, londýnskom Wimbledone, sa stal 25-ročný Talian Matteo Berrettini.

Nasadená sedmička v piatkovom semifinále zdolala štrnástku "pavúka" Poliaka Huberta Hurkacza za 159 minút po setoch 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4.

Kanár za 23 minút 

Po vyrovnanom úvode sa záver prvého a celý druhý set niesli v znamení prevahy Berrettini, ktorý po hodine viedol už 2:0 na sety. Prvý vyhral za 36 minút 6:3, keď súpera dvakrát brejkol a v druhom mu za 23 minút nadelil kanára. 

Ťažil z precízneho servisu i výbornej hry na returne. V druhom dejstve dovolil Berrettini súperovi iba 40-percentnú úspešnosť po prvom podaní a sám sa v tejto štatistike dostal na úroveň 92%.

Tretí set dospel až do tajbrejku a v ňom dominoval Poliak, vo štvrtom Talian súpera brejkol v prvej hre a potom už duel dopodával do víťazného konca.

V deviatej hre nevyužil mečbal pri servise Hurkacza, no pri svojom podaní potom premenil na postup hneď prvú príležitosť.

"Nemám slov. Potrebujem ešte čas, aby som si uvedomil, čo sa deje. Ani som nesníval o finále Wimbledonu, považoval som to za nedosiahnuteľné.

Snažím sa robiť maximom pre to, aby som bol na tejto úrovni úspešný. Nič iné ako sto percent na najvyšší level ani nestačí," povedal Berrettini, ktorý je prvý Talian, ktorý sa prebojoval do finále Wimbledonu.

"Určite je to zatiaľ môj najlepší deň v tenisovom živote a možno ešte príde aj nejaký lepší," doplnil zverenec Vincenza Santopadreho.

Obaja sa posunú v rebríčku 

Doterajším maximom Berrettiniho na turnajoch "veľkej štvorky" bolo semifinále na US Open v roku 2019. Pred Wimbledonom mu v rebríčku ATP patrila 9. pozícia, teraz má istotu posunu na ôsmu a v prípade titulu poskočí na siedmu priečku.

Hurkacz prienikom do semifinále dosiahol životný úspech na tomto fóre, doteraz sa najďalej dostal do 3. kola na predchádzajúcom Wimbledone v roku 2019. V novom vydaní rebríčka ATP sa posunie na 11. miesto.

Finálovým súperom Berrettiniho bude víťaz neskoršieho semifinále, v ktorom nastúpi svetová jednotka Srb Novak Djokovič proti Kanaďanovi Denisovi Shapovalovi, aktuálne dvanástemu hráčovi sveta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Berrettini píše vo Wimbledone históriu, súperovi nadelil aj kanára