Djokovič je krok od vyrovnania rekordu, jeho súper prehru oplakal

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. júl 2021 o 20:38 (aktualizované 9. júl 2021 o 20:58)

Srba čaká jubilejné 30. grandslamové finále.

Wimbledon 2021

Dvojhra - mužov - semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Denis Shapovalov (Kan.-10) 7:6 (3), 7:5, 7:5

LONDÝN. Srbský tenista Novak Djokovič postúpil do finále Wimbledonu. Svetová jednotka v semifinále zdolala Kanaďana Denisa Shapovalova 7:6 (3), 7:5, 7:5. 

Rodák z Belehradu si v nedeľu zahrá jubilejné 30. finále na turnajoch tzv. veľkej štvorky a siedme v All England Clube. 

V prípade víťazstva nad Matteom Berrettinim vyrovná rekord Rafaela Nadala a Rogera Federera, ktorí majú na konte zhodne 20 grandslamových titulov.

Shapovalov mohol rozhodne viac potrápiť favorita, ale v zápase využil iba jeden z jedenástich brejkbalov. Kurt opúšťal 22-ročný Kanaďan v slzách. 

Kanaďan doplatil na zbytočnú chybu

Tridsaťštyriročný Djokovič stratil na ceste do semifinále jediný set a v zápase proti o dvanásť rokov mladšiemu Shapovalovovi bol jasný favorit.

Kanaďan, ktorý sa prvýkrát v kariére predstavil medzi najlepšou štvoricou na grandslame, však vstúpil do duelu nebojácne, svojmu skúsenejšiemu súperovi zobral už v 3. geme podanie a následne išiel do vedenia 3:1 aj 5:3.

V rozhodujúcej desiatej hre však spravil veľkú chybu za stavu 30:30 a následne Djokovič premenil druhý brejkbal. Set napokon dospel až do tajbrejku. V ňom stratil Srb tri podania, Shapovalov však všetkých päť, a tak prehral 3:7.

Sety ako cez kopírak 

Mladý Kanaďan bol blízko k brejku vo štvrtom geme druhého setu, keď viedol 2:1 a 40:0, no Djokovič všetky brejkbaly odvrátil. Najprv predviedol servis-volej, potom šikovne skrátil úder a nakoniec mu pomohla chybu súpera. 

Shapovalov nevyužil ďalšie dve možnosti v šiestej hre. Djokovič si vypracoval v druhom sete prvý brejkbal až za stavu 5:5, vďaka súperovej dvojchybe ho využil a v následnej hre premenil druhý setbal.

Aj tretí set bol vyrovnaný a aktéri predviedli niekoľko výborných výmen. Napokon sa však zopakoval scenár z predchádzajúceho setu.

Shapovalov za stavu 5:5 stratil podanie a Djokovič išiel podávať na víťazstvo v semifinále. Skúsený Srb to zvládol a zabojuje o svoj 20. grandslamový titul.

"Nemyslím si, že skóre zodpovedá výkonu. Denis hral veľmi dobre, podával na zisk prvého setu a vo väčšine druhého bol lepší. Myslím si, že si zaslúži potlesk nie len za to, čo ukázal dnes, ale počas celého účinkovania vo Wimbledone.

Ešte od neho uvidíme veľa. Bude to moje 30. grandslamové finále a sústredím sa na to, aby som ho vyhral. Keď nastúpite na kurt v neskorej fáze turnaja, chcete získať trofej," uviedol Djokovič v pozápasovom rozhovore.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič je krok od vyrovnania rekordu, jeho súper prehru oplakal