Nechýba Američan či talent zo srbskej ligy. Slovákom opäť pomôže aj najväčšie eso

Vladimír Brodziansky (vľavo) a Andre Jones (vpravo).
Vladimír Brodziansky (vľavo) a Andre Jones (vpravo). (Autor: TASR)
Martin Kozinka|19. feb 2024 o 09:00

V akej forme sú slovenskí basketbalisti pred bojmi o Eurobasket 2025?

BRATISLAVA. Basketbalový sviatok na Slovensku sa blíži. Už 22. a 25. februára odohrá slovenská reprezentácia zápasy v kvalifikácii o ME 2025, ktoré budú hostiť štyri krajiny – Cyprus, Fínsko, Poľsko a Lotyšsko.

Práve s Lotyšmi sa stretne naša reprezentácia najbližšiu nedeľu v Rige. Ešte predtým ale odohrá kľúčový zápas s Belgickom v aréne na Pasienkoch.

Slovenskí basketbalisti sa naposledy v „riadnej“ kvalifikácii predstavili v roku 2016, keď bojovali o postup na EuroBasket 2017.

Vtedy sa umiestnili na treťom, nepostupovom mieste, v štvorčlennej skupine za Gruzínskom a Čiernou Horou, ktorá sa na turnaj kvalifikovala cez dodatočnú tabuľku druhých tímov. 

Trénerský tím na čele s chorvátskym koučom Aramisom Nagličom predstavil začiatkom februára 17-člennú širšiu nomináciu. Okrem tradičných opôr do nej zaradil sedem mien z najvyššej slovenskej súťaže.

Oficiálna stránka Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) označila podľa očakávania Slovensko za outsidera skupiny, zatiaľ čo Španieli sú jasným favoritom.

Zároveň spomedzi všetkých 32 tímov v riadnej kvalifikácii vytvorili pre fanúšikov anketu, v ktorej sú zoradené najväčšie mená z každej krajiny.

Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Španielsko)

Na našej strane je to už tradičná opora reprezentácie Vladimír Brodziansky, ktorému zatiaľ patrí 28. priečka. Za posledné štyri roky vždy ovládol anketu Basketbalista roka na Slovensku.

V novembri ho vyradilo z hry vážnejšie zranenie členka, mal v ňom potrhané väzivo. Od návratu v decembri stihol odohrať osemnásť zápasov v španielskej najvyššej súťaži a Eurocupe. 

Jeho tím Joventut Badalona zatiaľ nemá vydarenú sezónu. V lige sa nachádza na ôsmom mieste a v Eurocupe postúpil do playoff až z piatej priečky.

„Vlado je opora tohto tímu, to sme povedali už stokrát. Je hráč, ktorý si vyskúšal EuroCup a EuroLigu. Ja ho mám veľmi rád. Je veľmi otvorený chlap. Užíva si atmosféru, ktorú v tíme máme. Nikdy reprezentácii nepovedal nie. Vždy je oporou, vždy pomôže spoluhráčom,” povedal Naglič pre Sportnet o Brodzianskom.

Andre Jones (Dinamo Bukurešť/Rumunsko)

Slovenská reprezentácia využila v minulosti služby naturalizovaných hráčov. V súčasnosti je to akýsi trend, ktorý sledujeme v skoro každom národnom mužstve.

Tridsaťštyriročný Američan Andre Jones má zatiaľ na konte pätnásť súťažných duelov v slovenskom drese. Počas nich priemeroval až 13,5 bodu na zápas.

V tomto ročníku pôsobí v rumunskej najvyššej súťaži v tíme Dinamo Bukurešť, ktoré sa po základnej časti len tak tak dostalo do nadstavbovej časti medzi prvú desiatku tímov.

Jones je členom základnej päťky, priemeruje 17,4 bodu na zápas, vďaka čomu patrí medzi najproduktívnejších hráčov súťaže. Pri viac ako piatich trojbodových streleckých pokusoch na zápas priemeruje vynikajúcu 43-percentnú úspešnosť streľby z diaľky.

V minulosti si obliekal dres Prievidze, kde bol v sezóne 2016/17 jedným z najlepších hráčov súťaže. Aj vďaka tomu dostal po sezóne slovenský pas.

V minulom ročníku si vyskúšal aj veľmi atraktívnu taliansku najvyššiu súťaž. Väčšinu ročníka však strávil v maďarskom Šoproni, kde priemeroval skoro pätnásť bodov na zápas. 

Mário Ihring (Atomerőmű SE Paks/Maďarsko)

Mário Ihring sa pred sezónou po roku vrátil do maďarskej najvyššej súťaže, kde sa dohodol na kontrakte s klubom Atomerömü SE Paks.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nechýba Američan či talent zo srbskej ligy. Slovákom opäť pomôže aj najväčšie eso