Hráča si vyberám podľa charakteru, tvrdí tréner Slovenska. Nechce sebeckého Američana

Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Aramis Naglič.
Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Aramis Naglič. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|9. aug 2023 o 17:50

Rozhovor s trénerom basketbalovej reprezentácie Aramisom Nagličom.

Ako hráč patril medzi najzvučnejšie mená, aké najvyššia slovenská basketbalová liga mohla ponúknuť. V minulosti sa stal dvojnásobným víťazom prestížnej EuroLigy, získal štyri ligové tituly, dva za čias Juhoslávie a dva už za čias Chorvátska.

Zahral si na olympiáde v 92’ proti Dream Teamu, ktorý bol zložený aj z Michaela Jordana, Magica Johnsona či Larryho Birda. 

Keď prišiel na Slovensko, radoval sa zo ziskov ďalších troch ligových titulov vo farbách Pezinku. Vo svojej trénerskej kariére získal doposiaľ iba jeden titul. Ten prišiel presne pred desiatimi rokmi na lavičke bratislavského Interu. Dnes má pod taktovkou seniorskú reprezentáciu Slovenska.

Slovenskí basketbalisti nedávno potvrdili, že pod vedením chorvátskeho trénera ARAMISA NAGLIČA našli víťazný recept, vďaka ktorému sa dostali z predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025.

Na Slovensko prídu súčasní majstri Európy - Španieli. Rovnako tak aj rapídne rastúce basketbalové krajiny Lotyšsko a Belgicko.

Aj vďaka vám sa Slovensko dostalo po rokoch do riadnej kvalifikácie. Záujem o basketbal rastie, do Levíc chodia na zápasy stovky ľudí, cítite tento boom?

Áno, cítime. Škoda, že nepokračujeme už v novembri, keďže ten boom by bol ešte väčší. Je to však dobrý pocit. Záujem o basketbal ide hore a dúfam, že to využijeme najlepším spôsobom.

Kam v trénerskej kariére radíte postup so Slovenskom do kvalifikácie?

Práca v reprezentácii je niečo iné. Je špecifická. Je to teda ťažké porovnať s mojou prácou v tímoch. Ale tento postup by som dal veľmi vysoko, pretože to bolo veľmi emotívne. To, že som tréner slovenského reprezentačného tímu, ma napĺňa hrdosťou. Slovensko si veľmi vážim.

V rozhovore sa dozviete:

  • Aké šance má Slovensko v skupine?
  • V čom sa skrýva sila lídra tímu Vladimíra Brodzianskeho?
  • Aký má názor na naturalizovanie hráča?
  • Prečo na hráčov toľko nekričí?
  • Ako pomôžu Slovensku jeho skúsenosti zo zápasu s Dream Teamom?

Žreb kvalifikácie bol nemilosrdný. Súpermi Slovenska v kvalifikácii budú Španielsko, Lotyšsko a Belgicko. Aké sú vaše dojmy a zároveň ciele?

Táto skupina je veľmi ťažká. Lotyšsko postupuje automaticky ako hostiteľ. Španielsko je jeden z najlepších tímov v Európe, aktuálny šampión. Jediná naša šanca vedie podľa mňa cez Belgicko. Je veľmi silné, ale aj my hráme pekný basketbal. Do prvého zápasu s nimi musíme dať všetko.

Žreb teda mohol dopadnúť aj lepšie. Cieľom je však vždy prejsť cez skupinu. Určite sa nevzdáme vopred a nelámeme si hlavu nad náročnosťou skupiny. Budeme veľmi motivovaní, verím, že hala bude vždy plná a čakajú nás atraktívne zápasy.

Španielsko ste si pred žrebom priali. Očakávate, že Španieli prídu na Slovensko v plnej sile?

To neviem. Určite im budú chýbať niektorí hráči. Ale aj bez nich je Španielsko veľmi atraktívny súper. Sú basketbalová špička v Európe a vo svete. Myslím si, že pre hráčov a aj fanúšikov to bude basketbalový sviatok.

Pre mnohých hráčov to bude životný zápas, budú mať aj akúsi špeciálnu prípravu?

Zápasy so súperom, akým je Španielsko, sú výnimočné. Pre hráčov a všetkých z nás sú to najlepšie duely. Nemáme žiaden tlak, budeme hrať uvoľnene, s veľkou chuťou a ako som povedal, takéto zápasy sú zážitok, takže nemusíme mu venovať nejakú špeciálnu prípravu.

Tréner Aramis Naglič a slovenskí basketbalisti počas oddychového času.
Tréner Aramis Naglič a slovenskí basketbalisti počas oddychového času. (Autor: Samuel Pacala)

Belgicko vedie tréner Dario Gjergja. Ako dobre ho poznáte?

Veľmi dobre. Boli sme asistenti na lavičke Chorvátska na európskom šampionáte v roku 2015. Je to veľmi dobrý tréner, veľmi seriózny človek a som rád, že budeme hrať jeden proti druhému.

Budete s ním v kontakte aj pred vzájomným stretom?

Určite áno. Mimo palubovky môžeme byť všetci kamaráti, ale v zápase spravíme všetko preto, aby sme vyhrali.

FIBA a EuroLiga dospeli k dohode, takže vo februári 2024 budú súperom k dispozícii všetci hráči. Boli by ste radšej, ak by s touto dohodou ešte počkali?

Áno, čo sa týka euroligových hráčov, radšej by som bol, keby počkali (smiech). Keďže Slovensko nemá euroligových hráčov, tak pre nás to nie je príliš dobrá novinka, ale uvidíme, kto všetko príde k súperom.

Vladimír Brodziansky ukazuje svoju výnimočnosť v súčasnom kádri. Je nesporným lídrom. Ako ho vnímate ako hráča a ako človeka?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Hráča si vyberám podľa charakteru, tvrdí tréner Slovenska. Nechce sebeckého Američana