Pôjde Shiffrinová do Pekingu? Olympiáda nemá rozdeľovať svet, vraví

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. mar 2021 o 16:35

Američanka sa vyjadrila na tému možného bojkotu.

BRATISLAVA. Aj Mikaela Shiffrinová prispela do širokej diskusie na tému možného bojkotu budúcoročných zimných olympijských hier v Pekingu.

Fenomenálna americká slalomárka sa vyhla priamej odpovedi na otázku, či vzhľadom na podozrenia z porušovania ľudských práv v Číne podporuje účasť amerických športovcov na ZOH 2022.

Naznačila však, že nesúhlasí s tým, čo sa deje v najľudnatejšej krajine sveta.

Shiffrinová: Ide o reálne veci

"Najhoršie je, že nejde len o obvinenia, ale reálne veci, ktoré sa dejú. Existujú dôkazy o porušovaní práv a nielen v Číne. Rôzne ľudskoprávne organizácie kritizovali Medzinárodné olympijský výbor za to, že v minulosti pridelil OH 2008 Pekingu a ZOH 2014 Soči.

Olympijské hry sú globálna udalosť, ktorá si zaslúži náležitú pozornosť, ale aj kritiku, ak je potrebná. Nechcem sa dostať do situácie, že si budem vyberať medzi morálkou a svojím zamestnaním.

Niekedy je zložité nájsť rovnováhu, ale musíme si uvedomiť, že účasťou na olympijských hrách dávame ľuďom nádej v zložitých časoch," uviedla Mikaela Shiffrinová pre CNN, cituje ju aj portál denníka Blick.

Republikáni vyzývajú na bojkot

Dvojnásobná olympijská víťazka a štvornásobná medailistka z nedávnych majstrovstiev sveta v Cortine d'Ampezzo si myslí, že predstavitelia MOV by mali byť v budúcnosti obozretnejší pri prideľovaní usporiadateľského práva na najväčší športový sviatok na svete.

"Rozhodnutia, ktoré robí MOV, určite nie sú ľahké. Zdá sa však, že olympijskí predstavitelia musia v budúcnosti viac premýšľať o miestach konania hier. Najmä preto, že podujatie má spojiť svet a nie rozdeliť ho," doplnila 25-ročná Američanka.

V USA najmä Republikáni vyzývajú na bojkot ZOH 2022, ale súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden zatiaľ také rozhodnutie nežiada. A právo o tom rozhodnúť chce delegovať na národný olympijský výbor.

Tlačová tajomníčka amerického prezidenta Jen Psakiová tvrdí, že geopolitické otázky a problematika ľudských práv by mali byť predmetom užších rozhovorov medzi vládami jednotlivých krajín a Čínou.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pôjde Shiffrinová do Pekingu? Olympiáda nemá rozdeľovať svet, vraví