Slovenský plavec utvoril národný rekord, na ME mal aj veľkú smolu

Matej Duša.
Matej Duša. (Zdroj: Instagram/Matej Duša, Autor: Instagram/Matej Duša)
SITA|16. aug 2022 o 11:00

Semifinále tesne ušlo aj Andrey Podmaníkovej.

BRATISLAVA. Slovenský reprezentant v bazénovom plávaní Matej Duša vytvoril na ME v plaveckých športoch v Ríme nový slovenský rekord v disciplíne 50 m voľným spôsobom, keď dohmatol v čase 22,25 sekundy.

V siedmej rozplavbe obsadil 6. miesto z desiatich pretekárov, celkovo mu patrí 17. pozícia a je prvý náhradník do semifinále. Mal aj kus smoly, pretože v rozplavbe ho od štvrtého miesta delili iba dve stotiny sekundy.

"Na čas sa určite nemôžem sťažovať. Som veľmi rád, že tento bazén mi sedí. Predošlý osobný aj národný rekord som si vytvoril tu a po roku sa mi to podarilo vylepšiť. Príprava bola dobrá, v pretekoch bolo všetko fajn a som veľmi spokojný.

Slovenský plavec Matej Duša.
Slovenský plavec Matej Duša. (Autor: TASR)

Nie som spokojný len so 17. miestom, to bolo fakt nešťastie. Je to však najlepší čas, aký som vedel dosiahnuť. Som rád, že stále dokážem zrýchľovať a vidím tam potenciál," uviedol Duša vo videu pre Slovenskú plaveckú federáciu (SPF).

Richard Nagy postúpil do semifinále na 200 m polohové preteky s časom 2:04,51 min, v druhej rozplavbe skončil štvrtý a celkovo na 16. priečke.

V akcii bola aj slovenská zmiešaná štafeta na 4x200 metrov voľný spôsob v zložení František Jablčník, Richard Nagy, Nikoleta Trníková a Tamara Potocká.

Umiestnili sa na poslednej 10. pozícii v rozplavbe s časom 8:01,24 min a sú druhí náhradníci do semifinále. Za postupom zaostali takmer o 14 sekúnd.

"Bolo to náročné, lebo oboje preteky išli hneď po sebe. Nie som veľmi spokojný so svojím časom na 200 m polohové preteky a štafeta ma len bolela. S niekým iným a šikovnejším to mohlo byť pokojne aj o päť sekúnd rýchlejšie.

Mám to za sebou, popoludní mám šancu na reparát na 200 m. Som zvedavý, čo zo seba ešte dostanem. Semifinále sa však ráta a som rád, že v ňom budem," zhodnotil Nagy pre SPF svoj individuálny aj štafetový výkon.

V utorok dopoludnia sa zo slovenských plavcov predstavila v Ríme aj Andrea Podmaníková na 50 m prsia. V tretej rozplavbe skončila na 7. priečke s časom 31,86 s, celkovo jej patrí 17. miesto a pozícia prvej náhradníčky do semifinále.

Na priamy postup jej chýbalo deväť stotín sekundy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovenský plavec utvoril národný rekord, na ME mal aj veľkú smolu