Pick 6: Trpký koniec pre trénerskú legendu? Takéto debakle vo svojej ére nezažil

Legendárny tréner tímu New England Patriots Bill Belichick.
Legendárny tréner tímu New England Patriots Bill Belichick. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|12. okt 2023 o 13:55

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov týždňa. Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Stále perfektní

Aj tento týždeň otvoríme článok s dvojicou mužstiev, ktoré iba vyhrávajú. Philadelphia Eagles a San Francisco 49ers mali neľahkých súperov, no obe mužstvá vyšli z duelov s výhrou a dobrým pocitom.

V poslednom zápase nedele sa 49ers stretli s Dallasom Cowboys. A tak ako posledné dve play-off aj teraz vyhrali. A vyhrali absolútne presvedčivo 42:10.

Ich quarterback Brock Purdy sa pomaly, ale isto presúva z kategórie "zaujímavosť" do kategórie "špičkový QB".

Stále viac mi pripomína Toma Bradyho. Netvrdím, že bude mať toľko prsteňov, ani nič podobné, je však rovnako ako on veľmi neskorý pick, bez atletických superschopností. Hrá však efektívne, rozume a s prehľadom.

Pochopiteľne obrovskú úlohu pri výhre zlato-červených mal TE George Kittle (tri touchdowny) a obrana (štyri získané lopty).

Aj pri výhre Eagles sa ukázal vo výbornej forme QB Jalen Hurts - 375 yardov a 2 TD sú pekné čísla, ale na pohľad to vyzeralo ešte lepšie.

Stojí za zmienku, že v drese Rams sa prvýkrát stretli wide receiveri Cooper Kupp a Puka Nacua. Vyzerá to, že hoci hrajú podobne, svoje miesto na ihrisku si nájdu. Na Rams sa túto sezónu pozerá lepšie ako bežne.

 Tabuľka Konferencie NFC

Pick 2: Kto je doma v Londýne?

Jaguars hrali dva týždne po sebe v Londýne a majú z toho dve víťazstvá.

Na papieri, aj v hľadisku, boli síce domáci Buffalo Bills, ale skúsenosť Jaguars s európskymi zápasmi (ako jediní hrajú v Londýne každý rok, pozn.) a aklimatizácia sa v zápase prejavili.

Veľkú rolu hrali, žiaľ, opäť zranenia. Bills stratili do konca sezóny výborného ILB Matta Milana a zápas nedokončili ani ďalší hráči. Vrátane Vona Millera, ktorý sa v tomto zápase vrátil po roku.

Samotný zápas bol veľmi zaujímavý. Jaguars do neho vstúpili veľmi razantne, potom sa však na dve štvrtiny zasekli a nakoniec z toho bola dráma.

Lawrence, Etienne a Ridley či Allen, Diggs, Davis na strane druhej ukazovali prekrásne veci. Konzistentnejší a možno aj šťastnejší boli nakoniec Jaguars.

VIDEO: Travis Etienne a jeho touchdown v zápase proti Buffalu

Pick 3: Nathaniel Hackett Bowl

Zápas Broncos proti Jets nemal veľa dôvodov vzbudzovať nadšenie mimo skalných fanúšikov. Jets sa bez Rodgersa trápia a Broncos sa trápia aj so Seanom Paytonom. Jedným chýba útok, druhým obrana.

Čo však zápasu nechýbalo bola trénerská kontroverzia.

Ofenzívny koordinátor Jets Nathaniel Hackett bol minulý rok hlavný tréner Broncos a ich nový kouč Payton tvrdo skritizoval Hackettov výkon v Denveri. Od toho okamihu bolo jasné, že ich vzájomný duel bude mať vlastný príbeh.

Zápas nakoniec vyhrali Jets, hoci ich útok pod vedením Zacha Wilsona mal ďaleko od dokonalosti. Navyše, stratili výborného lajmena Veru-Tuckera.

Veľkú zásluhu na výhre mala obrana, ktorá hneď niekoľkokrát po troch útočných akciách poslala Russella Wilsona späť na lavičku. Z mien vytiahnem takmer menovcov Bryce Halla v obrane a Breece Halla v útoku.

Pick 4: Bears konečne vyhrali

Trvalo to dlhých štrnásť zápasov, teda približne od začiatku stavby Cheopsovej pyramídy, ale nakoniec sa aj fanúšikovia Bears dočkali víťazstva.

Mnohých to prekvapilo. Hrali totiž proti Commanders, ktorí mali jednak veľmi sľubný štart do sezóny, plus ich silou je defenzívna lajna a zastavovanie behov. Nuž, ale teória platí len dovtedy, kým nestretne reálny život.

QB Justin Fields a WR DJ Moore mali veľký deň. Fields mal celkovo 339 yardov v ofenzíve a Moore chytil loptu osemkrát pre 230 yardov a 3 TD.

A ešte sa Bears aj podarilo zbaviť Chase Claypoola a poslať ho do Dolphins.

VIDEO: DJ Moore to po skvelom výkone dobre spočítal

Pick 5: Historický Bill?

Bill Belichick patrí k najväčším menám v histórii NFL. Dokonca prevažná väčšina odborníkov a fanúšikov sa asi zhodne, že je najlepším trénerom v histórii. Má množstvo výhier, má prstene, ale nemá dve veci.

Chýba mu veľký úspech bez Bradyho a chýba mu osemnásť výhier, aby prekonal Dona Shulu v počte vyhratých zápasov v základnej sezóne. Celkový počet výhier (vďaka mnohým úspešným play-off) má už doma v trezore.

Problém je, že výhry neprichádzajú a v treťom roku s QB Macom Jonesom vyzerajú New England Patriots horšie ako inokedy. Aj po príchode Billa O’Briena na post ofenzívneho koordinátora sa útok trápi.

Čo je horšie, po zranení CB Christiana Gonzaleza, sa rozpadá aj obrana a biedne hrá special team. Teda zložky, ktoré sú plne v kompetencii Billa.

Prehra so Saints 0:34 nie je najhoršia v histórii len preto, že tú Bill, ktorý vedie Patriots od roku 2000, utŕžil pred týždňom v Dallase 3:38.

Tréner tímu New England Patriots Bill Belichick.
Tréner tímu New England Patriots Bill Belichick. (Autor: TASR/AP)

Hráči prehrávajú, fanúšikovia nechápu, novinári sa pýtajú a Robert Kraft (majiteľ klubu) nespokojne žmúri oči. Začína sa šuškať, že nech to znie akokoľvek šialene, môže ísť o poslednú sezónu Belichicka v Novom Anglicku.

Rozhodne sa Kraft pre zásadný rez do tímu (ktoré je objektívne zle poskladané, s nedostatočným trénerským štábom) a vydá sa pohľadať nového GM a HC?

Mám pocit, že Patriots nehrajú dostatočne často proti Jets, aby ich problémy odišli a táto off-season môže byť historická, aj keď nie z príjemných dôvodov.

Pick 6: Falcons vedia aj lietať

Nepatril som k tým, čo by dávali veľké šance Atlante Falcons pred touto sezónou. Postaviť mužstvo iba na behu je príliš limitujúce a hoc aj v kombinácii s kvalitnou obranou súčasnú NFL nedokáže postaviť do pozoru.

Neveril som ani Arthurovi Smithovi, že zreplikuje recept Titans bez Tanehilla. Hoci o kvalitách mladého RB Bijana Robinsona niet pochýb. Keď sa spojí atletický talent s prácou kamery, je z toho takáto poézia.

V zápase proti Houstonu Texans však Sokoli vytiahli passovú hru a dostatočne úspešne. Konečne sa opreli o play fake, o play action a vyťažili z hrozby behu veľmi pekné lopty na Kyla Pittsa a Drake Londona.

Aj tento typ pasového útoku má svoje limity, ale sú omnoho vyššie. Pokojne aj v úrovni výhry v divízií NFC South.

Desmond Ridder mal 329 yardov vzduchom pre jeden TD a výkon Falcons vyzeral omnoho lepšie. Texans napriek prehre pokračujú v sympatických výkonoch, veľmi im však chýba výraznejšia produkcia RB Dameona Piercea.

Jeho 66 yardov po zemi a iba šestnásť yardov vzduchom výrazne zaostáva za tým, ako explozívne vyzeral vo svojom prvom roku.

Šieste kolo NFL je za dverami a naplno sme už v októbri, ktorý je vždy pre NFL kľúčový. Mužstvá, ktoré vyhrávajú v októbri, bojujú o play-off.

Ktoré to sú, si povieme o týždeň. Čaute, čaute.

Tabuľka Konferencie AFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Trpký koniec pre trénerskú legendu? Takéto debakle vo svojej ére nezažil