Pick 6: Brady hodil o zem tablet, v zápase sa hráči takmer pobili

V zápase NFL New Orleans - Tampa Bay sa hráči takmer pobili.
V zápase NFL New Orleans - Tampa Bay sa hráči takmer pobili. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|21. sep 2022 o 16:20

Vlado Kurek píše o druhom týždni v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj túto sezónu si prejdeme top okamihy každého hracieho kola. Druhé kolo sezóny sa nenechalo zahanbiť a prinieslo kopu drámy.

Pick 1: Ste bez výhry? Je čas panikáriť

Áno, odohralo sa iba druhé kolo a už treba panikáriť. Tak intenzívna je NFL. Takmer všetko je pred nami a predsa s nemennou pravidelnosťou sa každý rok o tomto čase objavuje tá istá štatistika.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Mužstvá, ktoré odštartujú 0-2 majú iba 9,5 % šancu na play-off. Pýtate sa, koho sa to týka? Ak to rozšírim na mužstvá bez výhry tak Texans, Colts (tí majú remízu a prehru) a potom Falcons, Panthers, Bengals, Raiders a Titans.

Štyri mužstvá, ktoré veľmi chcú ísť do play-off, sú v tej istej silnej AFC konferencii. Dokonca tri z nich v play-off pred rokom boli. Texans, Colts a Titans sú z tej istej divízie, prirátajme k ním Jaguars s jednou výhrou.

VIDEO: Behová akcia Jonathana Taylora proti Jacksonvillu

Niekto z tejto štvorice do play-off postúpi, lebo musí, ostatní majú povestný nôž na krku. Vrátane finalistu posledného ročníka Bengals, ktorých Joe Burrow bol za dva zápasy sackovaný už 13-krát. To nie je šťastné číslo.

Pick 2: Vyhrávate? Ani tak nie ste v bezpečí

Druhé hracie kolo si zapamätáme pre neskutočné návraty mužstiev, ktoré už "nemali žiadnu šancu" na výhru. Kto tipoval výhru Jets? Napríklad ja.

Ak neveríte, vypočujte si podcast. Ide o to, v akom zápase a za akých okolností vyhrali. A že máme za sebou nedeľu v ktorej sa to podarilo hneď trom mužstvám.

Raiders, Ravens aj Browns boli favoriti pred zápasom. Hrali dobre a veľmi jasne vyhrávali. Napriek tomu prehrali. Každý z tých zápasov má vlastný príbeh.

Napríklad, ak by Nick Chubb nezabehol touchdown za 6 bodov minútu a 55 sekúnd do konca, ale úmyselne by neskóroval – Browns by vyhrali. Pretože by proste minuli čas. Lenže on skóroval, vyhrávali o dve skórovania a prehrali.

Čo je za tým? Vývoj, ktorým ide hra. Je stále ofenzívnejšia, agresívnejšia v ponímaní získavania maximálneho množstva bodov a držaní lopty.

Žijeme časy, keď sa kop za 3 body považuje za výhru obrany, punt pri štvrtom a krátkom za trénerskú hanbu a mužstvá sú schopné dať 25 bodov za polčas – aspoň väčšina z nich.

To všetko zväčšuje šancu na bláznivé obraty, veľké presuny síl a dramatickosť. Skvelé pre televíziu, stávkové kancelárie, ktoré vo veľkom vstupujú na trh a infarktové pre trénerov.

VIDEO: Neuveriteľná akcia za dva body v podaní Kylea Murrayho

Pick 3: Brady versus osud

Tom Brady nevyhral v základnej časti nad New Orleans Saints, odkedy je v Tampe. Navyše pred zápasom druhého kola prišiel o podstatných útočníkov.

Na rozcvičke sa zranil Julio Jones a pridal sa tak ku Chrisovi Goodwinovi. Lenny Fournette hral so zranením a chýbal aj ďalší ofenzívny lineman.

Aby toho nebolo málo, ani za Saints nenastúpil Alvin Kamara a v samotnom zápase boli pre vzájomnú bitku (už niekoľkú v priebehu rokov) vylúčení Mike Evans (Tampa) a Marshon Lattimore (Saints).

Tomovi a vlastne nikomu sa nedarilo, zápas bol dlho 3:3, čo je naozaj, naozaj málo. Do highlights zápasu sa dostal iba tento "hod".

VIDEO: Tom Brady z frustrácie rozbil tablet

Paradoxne, práve po vylúčení Evansa a Lattimorea začali padať aj body. Presne ako som tušil – zase sa chválim, ja viem – odštartovala to interception hodená Winstonom.

Fanúšikovia Tampy týchto interceptions videli veľa (Winston za Tampu hral niekoľko rokov), konečne sa dočkali takej, z ktorej sa mohli naozaj tešiť.

Pick 4: Veľké mačky boli na love

Jacksonville Jaguars aj Detroit Lions vyhrali svoje prvé zápasy a obidve výhry majú obrovský význam. Obidve mužstvá sú v druhom roku svojej prestavby.

A v nemilosrdnej džungli NFL to znamená, že je najvyšší čas zmeniť sa z koristi na predátora. Inak to nerobíte dobre.

Tak ako Buccaneers prelomili svoju nemohúcnosť proti Saints a vyhrali, tak to Indianapolis Colts nedokázali. Na papieri lepšie mužstvo, favorit divízie, no prehral v Jacksonville ôsmykrát po sebe. To je aj na NFL nevídaná séria.

Colts každý rok importujú iného quarterbacka, ale výsledok je zatiaľ rovnaký – nevyrovnané výkony a sklamanie. Tentokrát je to Matt Ryan, ktorý prišiel z Atlanty, ale výsledkovo nevyzerá o nič lepšie ako s hanbou vyhnaný Carson Wentz.

Detroit Lions boli tento rok v Hard Knocks a sú tak v hľadáčiku celého futbalového národa trochu viac, ako by bežne boli.

Stojí za pozornosť, že sa konečne dočkali vytúženej výhry (v minulej sezóny to dokázali iba trikrát), ale aj to, že v druhom zápase po sebe dali dosť veľa bodov.

Quarterback v Detroite je zatiaľ taká preklenovacia medzihra, ale čo sa týka útočných zbraní, začína to vyzerať pekne. Pekne nebezpečne. Takto prebehol súperom bez dotyku running back DeAndre Swift.

VIDEO: DeAndre Swift skóruje touchdown proti Washingtonu

Wide receiver Amon-Ra St. Brown (ktorého otec je mimochodom Mr. Universe, čo bola druhá najprestížnejšia kuturistická súťaž po Mr. Olympia) sa vo svojej druhej sezóne tak isto zaraďuje medzi mená, ktoré treba mať na pamäti.

Pick 5: Životný zápas Tuu Tagovailou

Opäť tu máme sympatického Havajčana s menom, ktoré ťažko píše a ešte ťažšie vyslovuje. QB Miami Dolphins odohral svoj životný zápas, hoci to tak tri štvrtiny zápasu vôbec nevyzeralo.

Dolphins jasne prehrávali s Baltimore Ravens a ich quarterback Lamar Jackson si s nimi robil doslova čo chcel. Hodil tri touchdowny a jeden z nich takto šikovne a rýchlo (34,5 km/h) zabehol Rashod Bateman.

VIDEO: Grafické znázornenie touchdownu Rashoda Batemana

Lenže, to nebolo všetko. Toto je jeden zo zápasov, v ktorých sa udial epický comeback. A čudujme sa svete, tiež bol postavený na rýchlosti.

Zlaté pravidlo hovorí, že mladý rozohrávač potrebuje šikovného receivera ako soľ. Tua ich má hneď dvoch a patria k najrýchlejším v lige.

Jaylena Waddlea si vybrali Dolphins minulý rok v prvom kole draftu a tento rok priviedli trejdom Tyreeka Hilla. Nuž a títo dvaja bleskoví hráči si nakoniec v zápase pripísali cez 360 yardov a 4 TD. A áno, víťazstvo k tomu.

Kráľ medzi športovými novinármi, Peter King, vytiahol na povrch aj zaujímavú historku. Kódové označenie zlomového TD na Hilla bolo Fu*k it a bolo určené iba na stav núdze. Tuovi to navyše v tréningu nešlo. V zápase áno.

Mimochodom, ak ste mali niekoho z trojice Tagovailoa, Waddle alebo Hill vo svojom fantasy mužstve, veľmi ste sa priblížili k výhre.

VIDEO: Skvelý 48-yardový touchdown Tyreeka Hilla

Pick 6: Trénerská kríza v AFC West?

AFC West je považovaná za najlepšiu a najvyrovnanejšiu divíziu v lige. Pred sezónou sa viedli veľké debaty, či sa stane prvý raz v histórii, že postúpia všetci štyria a ak nie, kto na to doplatí.

Po dvoch zápasoch ešte nechcem robiť veľké herné uzávery, to že Chiefs sú ako jediný 2-0, zatiaľ nič neznamená. To, že sú Raiders 0-2 je kus horšie.

Ide to trochu aj za trénermi, pretože stratiť 20-bodový náskok nejde iba na ihrisku. Josh McDaniels si skúša na druhý pokus chlebík hlavného trénera a je objektívne v ťažkej situácii. A zatiaľ čaká na prvý úspech.

Môj pohľad však smeruje k ďalším dvom hlavným trénerom.

Suverénne najnepríjemnejšie prekvapením sú Denver Broncos, ktorí ledva vyhrali jedno z dvoch ľahkých stretnutí a v oboch vyrobil ich novopečený HC Nathaniel Hackett kopu vrások svojím fanúšikom.

Broncos mali v oboch zápasoch veľa technických priestupkov, opakovane sa nedokázali na ihrisku správne sformovať alebo poslať správnu zostavu hráčov. Vrcholom ľadovca boli spálené time outy a penalty za nedodržanie času.

To všetko ide úplne priamo za hlavným trénerom. Hoci je trénerom nováčikom a hoci do mužstva dostal hviezdu v podobe Russella Wilsona, v tejto chvíli je terčom veľkých pochybností a sarkastických prirovnaní.

Som trochu sklamaný aj z Brandona Staleyho, hlavného trénera Los Angeles Chargers. Blesky prehrali v ťažkom zápase s Chiefs, ale to nie je hlavný dôvod.

Áno, Chargers boli minimálne vyrovnaní, možno chvíľami aj lepší. Obrana hrala skvelo. O lepšiu pozíciu ich podľa mňa pripravil príliš konzervatívny playcalling (Staley je síce tréner obrany, ale dohliada na celé mužstvo), keď opakovane puntovali pri 4. a krátky.

Za veľkú chybu však považujem, že Staley nechal na ihrisku svoju hlavnú hviezdu Justina Herberta aj po dvoch obrovských nárazoch, ktoré smrdeli zlomenými rebrami.

Herbert bol v takých bolestiach, že v ďalšej hre nevedel hodiť loptu na voľného hráča a len tak ju pustil na zem. Patrí k heroickej povahe, že aj s týmto zranením hodil následne nádherný TD, ale v podstate prehratom zápase takto riskovať zdravie hráča, ktorý robí všetky nádeje klubu, mi príde zúfale.

VIDEO: Nepríjemné zranenie rebier QB Justina Herberta

A áno, Mahomes hral tiež úžasne. Patrik Mahomes, Josh Allen a Justin Herbert predstavujú v tejto chvíli úplne vlastný level.

Niektoré mužstvá majú iba jednu výhru, niektoré dve a niektoré žiadnu. My všetci, čo sme sledovali prvé dve kolá nového ročníka sme 2-0. Obidve kolá priniesli obrovskú zábavu a fantastické divadlo.

Sledujte NFL naďalej, počúvajte môj podcast a čítajte tieto články.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Brady hodil o zem tablet, v zápase sa hráči takmer pobili