Pick 6: Hrdina, nováčik aj zloduch. Videli sme quarterbackov v každej podobe

Quarterback tímu Green Bay Packers Jordan Love.
Quarterback tímu Green Bay Packers Jordan Love. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|16. nov 2023 o 10:40

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov daného týždňa. V NFL všetko stojí a padá na hre quarterbackov. Pozrieme sa preto na výsledky desiateho kola práve cez ich hru.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: No Love 4 Love?

Fanúšikovia Green Bay Packers si dekády užívali obrovský luxus špičkového quarterbacka. Člena Siene slávy Bretta Favreho nahradil budúci člen Siene slávy Aaron Rodgers.

Lenže ten je už tiež preč a za centra sa stavia jeho náhradník Jordan Love. 

Ten vo svojej prvej skutočnej sezóne začal veľmi dobre. Postupne sa však jeho výkony, ako aj výkony celého mužstva, výrazne zhoršovali.

Tento zápas zobrazoval mikrokozmos celej sezóny Packers. Love začal pekne, v prvom polčase hodil dva pekné touchdowny. Dokázal zmazať 10-bodový náskok Pittsburghu a neskôr priviedol mužstvo k priebežnému vedeniu 19:17. 

VIDEO: Jordan Love a jeho skvelý pas na Jaydena Reeda

Lenže od toho momentu už nebol jeho útok schopný pridať ani bod. Útok musel dvakrát puntovať a zápas ukončili dvoma zlomovými interceptions v redzóne.

Pittsburgh tak vyhral ďalší zápas (23:19), v ktorom bol súper v útoku aktívnejší. Koniec koncov, v každom jednom zápase sezóny získali zatiaľ súperi viac yardov ako Steelers, no tí sú spokojní so šiestimi výhrami. 

Aktuálna sezóna nie je vysnívaná ani pre quarterbacka Pittsburghu Kennyho Picketta. Aspoň však zhromažďuje výhry.

A čo sa týka Jordana Lova, bol by som prekvapený, ak by toto bola jeho prvá a zároveň posledná sezóna, avšak veľa lásky a priazne si aktuálne neužíva. 

Tabuľka Konferencie NFC

Pick 2: Hrdina a zloduch

Zápas New Orleans Saints proti domácim Minnesota Vikings mal všetko. Body, pekné akcie, veľké výkony, snahu o comeback. Korunu tomu nasadili tri príbehy quarterbackov. Začnime tým hrdinským v podaní Joshuu Dobbsa. 

Minnesota si užívala pred rokom fantastickú sezónu. Myslím si však, že hoci menej úspešná sezóna môže baviť fanúšikov rovnako, ak nie ešte viac. Výhier je menej, ale sú akési ozajstnejšie.

No a posledné dve má na starosti už nový QB Joshua Dobbs. Pred týždňom som písal, ako musel hneď po trade nastúpiť do zápasu. 

Tentokrát k zázraku pridal aj naozaj dobrý výkon. Po zemi (44 yardov a TD), ale najmä vzduchom (268 yardov a TD). Skvelý deň mal TE T.J. Hockenson, ktorý zachytil od Dobbsa jedenásť prihrávok pre 134 yardov a TD. 

Na druhej strane ihriska sme mali smutný príbeh Dereka Carra. Prvá sezóna v Saints mu absolútne nevychádza a v priebehu zápasu musel odstúpiť pre zranenie ramena a podozrenie na otras mozgu. 

Nahradil ho Jameis Winston, kedysi jednotka draftu. Netrvalo dlho, aby pripomenul o sebe všetko. Winston je totiž pištoľník, ktorý páli bez rozmyslu. Áno, patrí k málo quarterbackom v celej lige, ktorý dokážu dať takúto krásu.

VIDEO: Jameis Winston nachádza v endzóne Chrisa Olaveho

Zároveň je však jediný, ktorý bez váhania nahádže rovnako veľa a rovnako neskutočných interceptions. Jeho posledná sezóna v Tampa Bay Buccaneers, keď hodil 30 TD a tiež 30 INT, sa nezabudne.

Aj v tomto zápase najskôr dvoma krásnymi loptami stiahol rozdiel v zápase na jeden touchdown. Následne však všetku svoju snahu zabil tým, že hodil loptu súperovým obrancom. Tiež dvakrát. Vikings tak vyhrali 27:19.

Pick 3: Neľútostná bitka v AFC North

Ak počúvate môj podcast, viete, že v tomto zápase som nepochyboval o výhre Baltimore Ravens. A dlho som nemal dôvod ani v samotnom zápase.

Obe mužstvá sa prezentujú dobrou obranou, ale Ravens útok s QB Lamarom Jacksonom bol deväť týždňov jasne lepší. 

Lenže tretíkrát v tejto sezóne Ravens prehrali zápas (31:33), v ktorom jasne vyhrávali a mali ho dotiahnuť do víťazného konca. Symptómy sú veľmi podobné.

Útok Ravens začne vynechávať, začnú sa robiť netradičné chyby a obrat sa udeje. Vždy to vyzerá trochu ako náhoda, ale opakuje sa pričasto. 

VIDEO: Lamar Jackson hádže loptu do rúk Mikea Forda Jr.

Cleveland Browns sa po tomto zápase mohli cítiť späť v hre. Späť v konverzácii o postup do play-off. Konečne aj ich QB Deshaun Watson zahral slušný zápas.

Necelých 24 hodín po zápase sme sa však dozvedeli, že má zlomenú kosť a musí ísť na operáciu. Pravdepodobne vynechá celý zvyšok sezóny a bez neho sa šance Clevelandu na play-off opäť dostávanú k nule.

Pick 4: Mladý pištoľník

Súboj Houstonu Texans so Cincinnati Bengals (30:27) sľuboval výborný futbal a aj ho doručil. S pomerne veľkým prekvapením vo forme útoku.

Výkony quarterbacka C.J. Strouda sú naďalej výborné. K presnej až strojovej technike hodu pridáva pokoj a sebadôveru. Výsledkom bolo cez 350 yardov vzduchom a na Texans šokujúcich 188 yardov po zemi. 

Veľkým príbehom bola aj obrana Houstonu, ktorá prinútila Bengals po prvom drive päťkrát po sebe puntovať. A súperovho quarterbacka Joea Burrowa, ktorý hrá v súčasnosti vo veľkej forme, takto vychytala.  

VIDEO: Obrana Houstonu zachytila pas Joea Burrowa

Pick 5: Návrat strateného syna?

Kyler Murray, QB Arizony Cardinals, sa 335 dní od zranenia vrátil na ihrisko a priviedol svoje mužstvo k pomerne prekvapivému víťazstvu. 

Je fakt, že sa nevrátil iba on. Vrátil sa aj RB James Conner, ktorý bol (spolu s Joshua Dobbsom, teraz už Vikingom) strojcom dobrej hry v septembri. Kyler hral vzhľadom na dlhú prestávku od futbalu slušne a dobre sa rozhodoval.

Nevyhol sa interception, ale nakoniec posunul svoj útok k kopu v posledných sekundách, ktorý pre Cardinals znamenal víťazstvo. Takzvaným "walkoff field goal" skončilo až šesť zápasov tohto hracieho kola. 

VIDEO: Víťazný field goal v podaní Arizony Cardinals

Najzaujímavejšie však bude sledovať, čo bude s týmto strateným synom. Cardinals na začiatku sezóny vyzerali, že sa pripravujú na drafte zobrať nového QB a tohto niekomu výhodne predať.

Murray však má vo svojich rukách scenár, kde jednoducho v Cardinals zostane, pretože mužstvo z púšte nedosiahne na top hviezdy draftu. Uvidíme. 

O áno, Atlanta Falcons nás presviedča, že ich experiment bez zmysluplného QB nedáva zmysel. Týmto experimentom súčasne míňajú potenciál mladých talentov ako sú Kyle Pitts, Drake London či Bijan Robinson. 

Pick 6: Kto môže za prehry Bills?

Posledná bomba vybuchla v pondelok v noci a otrasy z nej bolo cítiť aj v utorok.

Najskôr v pondelok v noci, po bizarnej koncovke zápasu, domáci Buffalo Bills prehrali už piaty zápas v sezóne. Všetky prehry zaznamenali vo svojej konferencii, čím si poriadne skomplikovali postup do play-off. 

Josh Allen opäť hodil interception, v ktorých vedie tabuľky ligy už aspoň štyri roky po sebe. No nebolo to iba o ňom.

WR Gabe Davis aj RB James Cook strácali ľahké lopty, obrana robila zbytočné fauly a rozhodujúci zlom prišiel tri sekundy pred koncom.

Bills mali o jedného hráča na ihrisku viac a Denver Broncos mohli zopakovať pôvodne neúspešný field goal. Tentokrát úspešne. 

Reálne za nič z toho nemohol ofenzívny koordinátor Ken Dorsey. V utorok bol napriek tomu on odvolaný zo svojej pozície. Nedá sa na to pozerať inak, ako na hľadanie obetného baránka.

Bills sezóna začína žalostne nenapĺňať očakávania. Bills to stále ešte môžu zvládnuť, ak však nie, oči sa upriamia na hlavného trénera Seana McDermotta.

Pred sezónou kvázi vyhodil defenzívneho koordinátora, teraz ofenzívneho. Iný hromozvod ako on, už nie je. Som zvedavý, kde dostane Dorsey novú šancu. Nepochybujem, že niekde áno a že môže byť dobrý.

Ak chcete vedieť viac, vypočujte si náš podcast. Ak vám stačia písmenká, vidíme sa tu aj o týždeň. Čaute, čaute. 

Tabuľka Konferencie AFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Hrdina, nováčik aj zloduch. Videli sme quarterbackov v každej podobe