Pick 6: Nečakaní hrdinovia. Príbeh Popolušky aj nováčikovsky rekord

Quarterback tímu Minnesota Vikings Joshua Dobbs.
Quarterback tímu Minnesota Vikings Joshua Dobbs. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|9. nov 2023 o 23:35

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov daného týždňa. Dnes sa pozrieme na štyroch favoritov a dvoch hrdinov deviateho kola. 

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Liečba frankfurtskou polievkou 

Patrick Mahomes, v ôsmom kole s chrípkou, odohral veľmi zlý zápas a prehral.

Tento týždeň cestoval so svojimi Chiefs do Frankfurtu, aby v ostro sledovanom európskom dueli skrížil svoje touchdowny s Tuom Tagovailom.

Či už to bola povestná polievka s párkami alebo iná liečba, Mahomes vyzeral vo svojej koži a v prvom polčase priam nezastaviteľne. Zverenci Andyho Reida skórovali trikrát a do kabín išli s vedením 21:0 a s vedomím, že zápas je ich.

V druhom polčase však už nepridali ani bod, ale obrana Chiefs udržala víťazstvo. A vlastne ho aj vybavila, keďže posledný TD prvého polčasu skórovala práve ona.

A celkom symbolicky akciou, kde cornerback Trent McDuffie vytrhol loptu Tyreekovi Hillovi. Ten pred rokom prestúpil práve z Chiefs do Dolphins a vďaka draftovému picku za neho si Kansas vybral McDuffieho.

VIDEO: Trent McDuffie potrestal chybu Tyreeka Hilla touchdownom

Dolphins sú v zápasoch so strednými a slabšími mužstvami dominantný. Avšak keď trikrát narazili na vážnejšieho súpera, (Bills, Eagles, Chiefs) trikrát prehrali. Akonáhle sa im nedarí drviť súpera behmi po zemi, ofenzíva stráca dych.

Tabuľka Konferencie AFC

Pick 2: Takto sa beží výhre naproti

Po frankfurtskom zápase sa oči veľkej časti fanúšikov NFL prirodzene upriamili na súboj Seahawks, ktorí prišli na štadión Ravens. Lamar Jackson iba raz prehral proti mužstvu z NFC a v nedeľu nepridal ďalšiu.

Po vyrovnanej prvej štvrtine Ravens súboju absolútne dominovali (37:3). Videli sme výbornú obranu, dobrú hru čísla 8, aj čísla 3, ale čo sme videli v prvom rade, bola dominancia defenzívnej aj ofenzívnej línie.

Vďaka tomu Ravens behali ako len chceli a kto len chcel. Behové yardy si zapísali Jackson, Edwards, Hill a aj prekvapenie večera mladík Keaton Mitchell. Ten si v prvom súťažnom zápase pripísal 138 yardov a jeden TD.

VIDEO: Keaton Mitchell skóruje touchdown proti Seahawks

Ešte pár vetami k obrane Ravens.

Je fascinujúce pozerať sa, ako dobre hrá, napriek tomu, že nijak výrazne neprekypuje talentom. Má dve hviezdy a dokonca na netradičných miestach.

Stredný linebacker Roquan Smith a safety Kyle Hamilton. Ako vidieť, niekedy sa dá postaviť skvelá obrana aj bez špičkového kornera a edge rushera. Kto iný, ako Ravens by to mali vedieť.

Pick 3: Kovbojom ešte stále niečo chýba

Možno najlepším duelom ťažkých váh poslednej nedele bol priamy súboj oponentov z divízie NFC East. Dallas Cowboys sa vypäli k jednému zo svojich lepších výkonov, ale nakoniec to tesne nestačilo (23:28).

Philadelphia Eagles sa dostali do súperovej endzóny iba trikrát, zatiaľ čo Cowboys až päťkrát. Obe mužstvá však z toho vyťažili rovnako – po tri touchdowny.

Zápas lepšie odštartovali zverenci hlavného trénera Nicka Sirianiho a išli pekným behovým touchdownom do vedenia 7:0.

VIDEO: Kenny Gainwell takto poslal Eagles do vedenia

Následne Cowboys zatlačili, v polčase viedli, ale nakoniec jednoducho nestačili. A to napriek tomu, že štatisticky mali lepší zápas.

Dak Prescott nahádzal viac yardov ako Jaylen Hurts, CeeDee Lamb chytil viac yardov ako AJ Brown a DeVonta Smith dohromady. Ale pri tom poslednom zachytení lopty mu proste dva kroky chýbali.

Sviežou iskrou v drese Cowboys je Kavontae Turpin, ktorého returny vždy smrdia veľkým ziskom. Faktom však je, že k Lambovi proste chýba druhý kvalitný receiver. Brandin Cooks to zatiaľ naozaj nie je.

Pick 4: Ktoré béčko je áčko?

Posledný nedeľný zápas obstarali dve mužstvá, s ktorými sa pred sezónou automaticky rátalo do play-off. Zatiaľ čo však Bills nemali dobrý október, Bengals si pripísali štvrtú výhru po sebe (24:18) a vyzerajú naozaj nebezpečne.

Začnime Bills. Tí majú zranenia v obrane a v závere prestupového obdobia priniesli kornera. To dáva zmysel. Väčší problém je, že passrush.

To nefunguje tak, ako by mal. Von Miller po zranení vyzerá na svoj vek a najmä útoku nejdú behy a chýba dobrá dvojka receiver k Diggsovi.

Naopak Bengals sa otriasli z 1-3 začiatku a posledné zápasy nielenže vyhrávajú, oni dominujú. Aj v aktuálnom podcaste, kde rozoberáme tento zápas s Honzom sme sa bavili, že vlastne nebol okamih, kedy by to vyzeralo, že by Bengals mali prehrať .

Navyše, Tee Higgins hral dobre už druhý zápas po sebe a je to na ihrisku vidieť.

Pick 5: Nováčik roka je už jasný

Vcelku nečakane sme sa dočkali výborného zápasu v dueli predstaviteľov dvoch južných divízii. A hoci minútu pred koncom dostal svoje mužstvo do vedenia Baker Mayfield, hrdinom je ten mladší QB.

C. J. Stroud bol vnímaní na drafte trochu ako „cena útechy“ pre mužstvo, ktoré nezíska Brycea Younga. Jeho štart do sezóny je ale fantastický a osobne nepochybujem o tom, že cena pre ofenzívneho nováčika roka je už jeho.

A je dosť možné, že sa pri oceňovaní obzrieme práve za týmto zápasom. Nielenže ustanovil nováčikovský rekord NFL výkonom 470 yardov a 5 touchdownov, ale ešte dokázal pár sekúnd pred koncom otočiť zápas na svoju stranu.

VIDEO: C. J. Stroud rozhodol zápas v samotnom závere

K celkovému pocitu z Texans, ktorí sa oklepali z predošlých biednych rokov pomáhajú aj drobnosti a zaujímavosti.

Napríklad, keď sa im zranil kicker, nechali kopať field goal jedného zo svojich náhradných running backov a úspešne. To sa len tak často nevidí a RB Dare Ogunbowale sa môže stať miláčikom special tímov.

VIDEO: Running back Dare Ogunbowale a jeho úspešný field goal

Pick 6: V ústrety pani šťastene

Môj posledný odstavec nie je ani tak o výhre Vikings nad Falcons, hoci tá je sama o sebe zaujímavá, ale najmä o QB Joshuovi Dobbsovi. Tento pánko, je totiž niekto, kto práve zaslúžene kráča v ústrety svojmu šťastiu.

Dobbs bol draftovaný už v roku 2017, ale nikdy sa výraznejšie nepresadil a bol dlhodobý backup. Liga si ho trochu všimla pred dvoma rokmi.

Vtedy ho Titans prekvapivo uprednostnili pred svojím náhradníkom v boji o play-off. Druhýkrát sme si ho všimli teraz, na konci leta.

Arizona Cardinals prekvapivo prepustila veterána QB Colta McCoya a angažovala Dobbsa. Vyzeralo to ako zámerné oslabenie kádra, pretože Dobbs prišiel do púšte tesne pred sezónou, bez tréningov. Ale potom začal e hrať veľmi dobre a dokonca doviedol svojich k prekvapivej výhre nad Cowboys.

VIDEO: Rozhodujúci tochdown po pase Joshuu Dobbsa

Zlatý klinec však prišiel teraz v nedeľu. Dobbs dostal akýsi upgrade v podobe prestupu z biednych Cardinals do ambicióznych Vikings.

A hoci nemal čas sa naučiť gameplan, musel v priebehu zápasu nastúpiť a pomohol Vikingom vyhrať. Ozajstný príbeh Popolušky.

VIDEO: Úžasná práca Joshua Dobbsa v kľúčovom štvrtom downe

Na dnes je to všetko, ak je vám málo, vypočujte si najnovší diel nášho podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Venujeme sa nielen odohratému deviatemu kolu, ale spolu s ďalšími hosťami analyzujeme, čo všetko sa zmenilo a udialo v druhej štvrtine sezóny.

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Nečakaní hrdinovia. Príbeh Popolušky aj nováčikovsky rekord