Shiffrinovú chválila aj expertka, no Vlhová ju jasne zdolala. V Levi ovládla prvé kolo

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole slalomu v Levi 2023.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole slalomu v Levi 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. nov 2023 o 10:23 (aktualizované 11. nov 2023 o 11:20)

Slovenka má veľkú šancu na šiesty triumf v Levi.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní

Slalom žien - 1. kolo v Levi:

1.

Petra Vlhová

Slovensko

53,79 s

2.

Lena Dürrová

Nemecko

+ 0,18 s

3. 

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,42 s

4.

Katharina Liensbergerová

Rakúsko

+ 1,02 s

5.

Katharina Huberová

Rakúsko

+ 1,25 s

6.

Sara Hectorová

Švédsko

+ 1,43 s

LEVI. Petra Vlhová predviedla v úvodnom kole slalomu vo fínskom Levi vynikajúci výkon a pred tým druhým má najlepšiu východiskovú pozíciu.

Slovenská reprezentantka bola v cieli o 18 stotín sekundy rýchlejšia než Nemka Lena Dürrová, ktorej výkon takisto spĺňal najvyššie kritéria.

"Petra síce spravila malé zaváhanie na prechode do hrany, no to jej s časom veľa neurobilo. Na trati pekne držala rovnováhu.

Ak mám pravdu povedať, nič iné ako prvé miesto v prvom kole som ani nečakala," povedala expertka JOJ Športu Jana Wolllnerová. 

Slovenka zašla prvé dva medzičasy najrýchlejšie zo všetkých pretekárok.

„Výborná prvá a druhá pasáž. Terénnu vlnu využila k tomu, aby si zobrala rýchlosť do roviny,“ reagoval český komentátor Tomáš Budka. 

VIDEO: Jazda Petry Vlhovej v prvom kole slalomu v Levi 2023

Päťnásobná víťazka z Levi a tretia dáma minulej slalomovej zimy sa vyvarovala chýb, udržala si vysoké tempo až do cieľa a dostala sa do vedenia.

"Šla som to, čo sme trénovali, cítila som sa dobre. Nájazd do strminy som si postrážila a potom som nešla tak ako viem ísť. To musím vylepšiť. Všetko je otvorené a máme pred sebou druhé kolo.

Tie podmienky sú výborné. To, či by som štartovala na začiatku alebo ako siedma, bolo dnes jedno," povedala po pretekoch Petra Vlhová pre JOJ Šport. 

Expertka Eva Kurfürstová analyzovala jazdu Petry Vlhovej

"Pokiaľ Petra bude predvádzať tento výkon, nebude mať konkurenciu. Je výborne pripravená. Na jej jazde sme si mohli všimnúť, že zapracovala na šírke stopy a došlo k jemnému technickému posunu. Veľmi efektívne obracia oblúky, čo šetrí čas v stope."

Na priebežných stupňoch víťaziek je aj Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá na svoju veľkú rivalku stratila napriek vydarenej jazde 0,42 sekundy.

"Jej jazda vyzerala výborne. Šla dynamicky s krátkymi zábermi. Jej prejav bol o level vyšší ako pretekárky pred ňou," komentovala výkon Shiffrinovej česká expertka a majsterka sveta v slalome Šárka Strachová. 

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová na trati prvého kola slalomu v Levi.
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová na trati prvého kola slalomu v Levi. (Autor: TASR/AP)

Ďalšie pretekárky už výrazne zaostali. Na priebežnom štvrtom mieste je Rakúšanka Katharina Liensbergerová, no jej manko je viac ako sekundu.

V druhom kole sa predstaví aj Slovenka v českých farbách Martina Dubovská, ktorá obsadila 14. miesto s mankom 2,03 sekundy na Vlhovú.

„Výborne zvládla rovinatú pasáž. Na tom vždy stavala. V strmej časti to už bola vlažnejšia jazda, ale snažila sa držať stopu zhora. V cieli sa Martine uľavilo. Patrí medzi najlepšie lyžiarky, s číslom dvadsať sa dostala medzi najlepšiu desiatku.

Pred druhým kolom sa s trénerom Magonim určite zamerajú strednú pasáž,“ komentovala Strachová jazdu Dubovskej, ktorá na rovinatom prvom úseku zašla druhý najrýchlejší čas. Iba osem stotín za najrýchlejšou Vlhovou. 

Druhé kolo je na programe o 13.00 h.

Ohlasy na prvé kolo slalomu v Levi:

/zdroj: JOJ Šport/

Wendy Holdenerová, 17. miesto: "Začiatok bol dobrý, ale ďalšie dievčatá boli oveľa rýchlejšie. V druhom kole budem robiť všetko preto, aby som sa zlepšila, verím si. Na trati boli nerovnosti, organizátori poliali sneh vodou."

Leona Popovičová, 21. miesto: "Nebolo to rýchle, aké som si predstavovala. V druhom kole chcem ísť priamejšie a rýchlejšie. V druhom kole chcem do toho zatlačiť."

Zrinka Ljutičová, 8. miesto: "Cítim sa dobre. Mala som dobrú jazdu, no urobila som chyby a stratila tempo. Ôsme miesto je veľmi dobrá pozícia do druhého kola. Podmienky boli dobré, na svahu som mala dobrý pocit."

Martina Dubovská, 14. miesto: "Ja som sa celú jazdu cítila hrozne, mala som ťažkopádny pocit, robila som chyby. Povedali mi, že to nevyzeralo zle, no stratila som v závere. Musím si na to dať pozor v druhom kole. V Levi to je vždy super.

Bola som prekvapená, že to bolo také ľadové, na prehliadke to tak nevyzeralo. Bolo to postavené do rovnejšia, mne to až tak nejde, uvidíme, ako bude postavené druhé kolo."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinovú chválila aj expertka, no Vlhová ju jasne zdolala. V Levi ovládla prvé kolo