Bolo to riadne rodeo. Myslela som si, že je to stratené, tvrdí Vlhová

Petra Vlhová s Trofejou snehovej kráľovnej po triumfe v slalome v Záhrebe 2021.
Petra Vlhová s Trofejou snehovej kráľovnej po triumfe v slalome v Záhrebe 2021. (Autor: Martin Baumann - TASR)
Juraj Berzedi|3. jan 2021 o 18:10

Slovenka obhájila triumf v Záhrebe.

VIDEO: Petra Vlhová a jej jazda v 2. kole slalomu v Záhrebe

BRATISLAVA, ZÁHREB. Na štarte bola maximálne sústredená. Jej brat Boris ju do druhého kola vyprevadil tradičným hlasným pokrikom.

A Petra Vlhová sa pustila do druhej slalomovej jazdy – na rozbitej trati v Záhrebe. Išla agresívne a riskantne. Medzi bránkami niekedy až lietala.

Svoj náskok však neustále zvyšovala. Vyzeralo to nádejne až do okamihu, keď Slovenka opäť zaváhala a takmer vypadla. Bolo to na hrane.

Hoci stratila rýchlosť, do cieľa prišla prvá – s minimálnym náskokom piatich stotín sekundy pred druhou Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou. Tretia skončila Michelle Gisinová zo Švajčiarska a až štvrtá bola Mikaela Shiffrinová.

TOP: Petra Vlhová - slalom v Záhrebe (2. kolo): fotogaléria

4.1.2021

Druhé kolo? Bolo to riadne rodeo

Vlhová sa po príchode do cieľa najskôr preľakla.

„Na krátky čas som videla, že som jedenásta. Vravím si, že je to stratené,“ priznala pre RTVS slovenská lyžiarka.

Bol to však čas v druhom kole. „Keď som uvidela jednotku, spadol mi kameň zo srdca,“ tešila sa 25-ročná Vlhová.

Neskôr sa oprela o bariéru. Akoby nemohla uveriť, že po toľkých chybách zvíťazila. Neskôr si ľahla a rukou búchala o sneh.

Ako prvá jej k víťazstvu gratulovala Gisinová, ktorá sa jej poklonila a gestom naznačila, že pred ňou dáva dole klobúk. Zaslúžene. Zvládnuť toľké chyby by nedokázal hocikto.

„Druhé kolo bolo riadne rodeo,“ načrtla tretia Gisinová, ktorá stratila na Vlhovú 22 stotín sekundy.

Na pódiu ich doplnila Liensbergerová. Tá ako jediná bola medzi troma najlepšími vo všetkých doterajších štyroch slalomoch sezóny.

Pomohla jej mentálna koučka

Vlhová obhájila prestížne víťazstvo zo Záhrebu. Kým vlani jej organizátori cez chrbát prehodili biele rúcho, tentoraz mala pripravené fialové.

Musela si ho však nasadiť sama. Chvíľu sa s tým trápila a gombík jej zapla až Gisinová. Tá jej napokon netradične nasadila na hlavu aj korunku.

Cítila som sa hrozne. Aj iní ľudia videli, že nie som vo svojej komfortnej zóne. Pomohla mi moja mentálna koučka.


Petra Vlhová, slovenská lyžiarka

Slovenka si sadla na trón a zdvihla ruky na znak, že je už druhýkrát snehovou kráľovnou. Stala ňou napriek tomu, že po štvrtom mieste zo slalomu v Semmeringu nebola v ideálnom stave. Deň pred pretekmi bola v neistote.

„Cítila som sa hrozne. Aj iní ľudia videli, že nie som vo svojej komfortnej zóne. Pomohla mi moja mentálna koučka,“ prezradila Vlhová.

„Nesnažila som sa s tým bojovať. Dobre som sa vyspala, mala som super rozjazdenie a zrazu som chytila dobrý pocit,“ doplnila.

Shiffrinová išla profesorsky

Slovenská lyžiarka ho zvýraznila aj jazdou v prvom kole, po ktorom bola na vedúcej priečke. Pred trojicou prenasledovateliek však nemala náskok väčší ako pol sekundy.

„Som spokojná, aj keď som nemala až taký dobrý pocit. V niektorých pasážach sa mi zdalo, že robím chyby a idem ďaleko od bránok. V druhom kole sa môže stať čokoľvek. Bude to veľký boj,“ predpovedala Vlhová.

A mala pravdu. V Záhrebe boli po výdatnom daždi podmienky extrémne náročné. Trať bola riadne hrboľatá a chyby robili všetky jej súperky.

„Shiffrinová išla profesorsky,“ naznačila Veronika Velez-Zuzulová.

Slovenka zvýšila náskok

Hoci v druhej jazde Vlhová náskok postupne zvyšovala, mala skôr pocit, akoby oň permanentne prichádzala.

„Počas druhého kola som mala hrozný pocit. Hneď od štartu som si myslela, že som stratila svoj náskok. Celú trať som sa trápila,“ priznala.

Napriek tomu dokázala zvíťaziť, čím si prinavrátila stratené sebavedomie. „Bola som na štarte posledná a chcela som to potvrdiť. Bolo to tesné, ale víťazstvo je víťazstvo,“ dodala.

Slovenka zvýšila náskok v hodnotení slalomu, v ktorom má 350 bodov a druhá Gisinová na ňu stráca 65 bodov.

Pred Švajčiarkou zvýšila náskok aj v celkovom hodnotení Svetového pohára. Vlhová má 615 bodov, Gisinová 487.

Už najbližší víkend pokračuje Svetový pohár rýchlostnými disciplínami v St. Antone, kde je v sobotu na programe zjazd a v nedeľu super-G.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bolo to riadne rodeo. Myslela som si, že je to stratené, tvrdí Vlhová