Cítim sa spokojnejšia, šťastnejšia a som si istá mojím lyžovaním, tvrdí Vlhová

Petra Vlhová dosiahla v Levi svoje piate víťazstvo v slalome.
Petra Vlhová dosiahla v Levi svoje piate víťazstvo v slalome. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|21. nov 2021 o 15:30 (aktualizované 21. nov 2021 o 18:01)

Slovenka je v Levi nezastaviteľná.

LEVI, BRATISLAVA. Famózna, grandiózna, úžasná a veľkolepá. Petra Vlhová ukazuje momentálne absolútnu lyžiarsku extratriedu.

V Levi zvíťazila aj v druhom slalome Svetového pohára. Počas víkendu bola najrýchlejšia vo všetkých štyroch kolách. Jej jazdy sú čisté a takmer dokonalé.

Keď prišla do cieľa nedeľňajšieho slalomu rozpažila ruky a v tvári mala stále sústredený výraz. Akoby zišla do cieľa najjednoduchšiu jazdu života. Pričom to tak úplne nebolo.

„Úprimne, druhé kolo mi až tak nesedelo. Bol to veľký boj,“ priznala Vlhová v bezprostrednom rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS).

„Bolo to dnes ťažké. Som veľmi šťastná, neviem, čo povedať,“ doplnila dojatá Slovenka.

Necítila sa tak dobre ako v sobotu

V nedeľu ju na pódiu doplnili rovnaké pretekárky ako v sobotu. Druhej Američanke Mikaele Shiffrinovej nadelila 0,47 sekundy. Tretia Nemka Lena Dürrová stratila 0,78 sekundy.

V Levi, kde bývajú rozdiely zväčša minimálne, Vlhová ukázala, že je v úvode sezóny najlepšou slalomárkou na svete.

V prvom kole mala pred Shiffrinovou náskok 0,18 sekundy.

„Petra bola fantastická na rovine a skvelá v prudkej pasáži, kde súperkám výrazne ušla. Časovanie oblúkov zvládla výborne,“ komentovala jej jazdu na Eurosporte Eva Kurfürstová.

„Sneh je tvrdší a necítila som sa tak dobre, ako v sobotu. Nikdy nie je jednoduché potvrdiť kvalitný výkon z predošlého dňa,“ naznačila Vlhová pre FIS.

zdroj: SKI Team Vlha/ZSL

Ďakovala trénerovi, tímu i rodine

V druhom kole bola trať nerytmická a náročná. Na pretekárky tam čakali viaceré nástrahy, ktoré robili ťažkosti Anne Swennovej-Larssonovej, Nórke Tvibergovej či Shiffrinovej.

„Už počas prehliadky som vedela, že musím tlačiť, ale aj dávať pozor. Prejazdy som musela ísť inteligentne a rýchlo. Zvíťaziť po sobotňajšom úspechu nebolo jednoduché,“ tvrdí Vlhová.

Nie však Vlhovej, ktorá bola na lyžiach stabilná a suverénna. Po jej víťazstve sa v cieli objal jej brat Boris so servismanom Brunom Grandim i fyzioterapeutkou Ivanou Gašpárek.

Chcela by som poďakovať svojmu trénerovi, celému tímu i rodine. Bez nich by som tu nesedela.


Petra Vlhová

Aj pre nových ľudí v tíme, vrátane švajčiarskeho trénera Maura Piniho, sú jej dve víťazstvá v Levi odzrkadlením ich kvalitnej práce.

„Chcela by som poďakovať svojmu trénerovi, celému tímu i rodine. Bez nich by som tu nesedela,“ vravela Vlhová po pretekoch.

Šiesta skončila Slovenka Martina Dubovská, ktorá reprezentuje Česko. Je to jej najlepší výsledok v doterajšej kariére.

Možno si urobím sobiu farmu?

Víťazi pretekov v Levi tradične dostávajú ako súčasť ocenenia sobie mláďa. V priestoroch cieľa pretekov ho najskôr nakŕmia, potom mu vyberú meno.

Vlhová sa stala rekordérkou v počte víťazstiev v Levi. Po víkende má už spolu päť sobov. Prvého dostala za víťazstvo pred štyrmi rokmi a dala mu meno po otcovi Igorovi.

Vlani nazvala druhého Pepi – po mentálnej trénerke a tretieho Lujza po jej neteri. Po sobotňajšom triumfe mu dala meno Michal po jej priateľovi.

„Možno si doma urobím súkromnú sobiu farmu,“ žartovala Vlhová.

Všetky soby však ostávajú na farme v Levi, kde ich pretekárky môžu každoročne navštíviť. „Chceli by ste vedieť piate meno? Rozhodnem sa až neskôr,“ dodala hneď po pretekoch.

Približne hodinu a pol pretekoch poslala slovenským médiám video, kde prezradila, že piaty sob sa bude volať Boris, po jej bratovi.

Vlhová je na čele rebríčkov

Vlhová zažíva po roku opäť fantastický vstup do sezóny. Po treťom mieste v obrovskom slalome v Söldene vynechala paralelné preteky v Lechu.

V Levi však v oboch slalomoch zvíťazila a dostala sa na čelo slalomového poradia i celkového vo Svetovom pohári. Má 260 bodov rovnako ako Shiffrinová.

„Som si istá mojím lyžovaním. Mám pocit, že slalomový prejav je iný, neznamená to však, že inak lyžujem. Zmenila som tím, mám nového trénera, čo je vidieť aj na lyžiach," uviedla Vlhová.

„Cítim sa spokojnejšia, šťastnejšia a veľmi silná, čo sa týka môjho tela. Keď sa toto všetko spojí dokopy, z diaľky to možno vyzerá, že som zmenila štýl,“ dodala.

Ďalší slovensko-americký súboj je na programe už o týždeň. V americkom Killingtone sa v sobotu jazdí obrovský slalom a v nedeľu slalom. 

„Teraz sa teším na relax a v utorok pôjdem opäť lyžovať. Presunieme sa do USA a uvidíme, ako to pôjde ďalej,“ naznačila Vlhová.

Súťaž o knihu Petry Vlhovej

Súťažte na instagrame sportnet.sk o dve podpísané knihy od Petry Vlhovej. Dvoch víťazov vyžrebujeme v stredu o 20.00 hod.

Podmienky súťaže nájdete na tomto odkaze >>>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Cítim sa spokojnejšia, šťastnejšia a som si istá mojím lyžovaním, tvrdí Vlhová