Soba pomenujem po priateľovi. Je to láska môjho života, tvrdí Vlhová

Petra Vlhová a jej štvrtý sob z Levi, ktorý dostal meno Michal.
Petra Vlhová a jej štvrtý sob z Levi, ktorý dostal meno Michal. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|20. nov 2021 o 15:50 (aktualizované 20. nov 2021 o 19:46)

Slovenská lyžiarka zvíťazila v Levi.

LEVI, BRATISLAVA. Po príchode do cieľa zdvihla ruky nad hlavu a hlasno vykríkla. Pravou rukou pumpovala do vzduchu.

Petra Vlhová prežívala po víťazstve v slalome Svetového pohára v Levi obrovské emócie. Bol to prvý triumf pod vedením jej nového švajčiarskeho trénera Maura Piniho.

V cieľovom priestore sa objala s druhou Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorú zdolala o 0,31 sekundy.

Ešte dlhšie objatie mala s Lenou Duerrovou, ktorá je prvou Nemkou, ktorá sa dostala na stupne víťazov od roku 2013. Všetky tri lyžiarky sa usmievali, najviac Vlhová.

„Hodnotím to veľmi dobre. Urobila som presne to, čo sme chceli urobiť. Podala som dve vyrovnané jazdy a tešíme sa z ďalšieho víťazstva v Levi,“ priznala Vlhová pre slovenské médiá.

Slovenka Martina Dubovská, ktorá reprezentuje Česko, skončila trinásta.

Lyžuje ladnejšie ako vlani

Vlhová si na pretekoch musela zvykať na viaceré novinky. Pred štartom mala okrem brata Borisa pri sebe aj fyzioterapeutku Ivanu Gašpárek a nového servismana Bruna Grandiho.

Pri teplote mínus sedem stupňov bola Vlhová najrýchlejšia už v prvom kole, ktoré sa išlo ešte za mierneho slnečného svitu. Pred Shiffrinovou mala náskok 11 stotín sekundy.

„Som rada, že som na prvom mieste, ale urobil som aj zopár chýb, ktoré by som chcela odstrániť. Musím si pozrieť video a pripraviť sa na druhé kolo,“ načrtla pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

„Vždy sa mi páčila Vlhovej mužská technika. Lyžuje však ladnejšie ako vlani,“ poznamenala spolukomentátorka Eurosportu Eva Kurfürstová.

Druhé kolo sa jej išlo lepšie

„Lepšie sa mi išlo druhé kolo. Prvé kolo som išla dobre, ale predsa, bol to prvý slalom sezóny a nevedela som, na čom som,“ poznamenala Vlhová.

Do druhého kola odštartovala Vlhová posledná. Na úvodných dvoch medzičasoch si udržiavala minimálny náskok pred Shiffrinovou.

V závere tempo vystupňovala a zaslúžene zvíťazila.

Petra Vlhová vyhrala slalom v Levi 2021.
Petra Vlhová vyhrala slalom v Levi 2021. (Autor: TASR/AP)

„V druhom kole som chcela zlepšiť spodnú pasáž, kde som v úvodnej jazde trochu stratila. Druhé kolo som dala maximum a teším sa z víťazstva,“ vravela 26-ročná Liptáčka.

„Vlhová precízne časovala oblúky a do záverečnej roviny to fantasticky rozbehla. Je úžasné, ako jej to fyzikálne funguje a ako je schopná so svojím telom fungovať,“ tvrdí Kurfürstová.

Vlhová pomenovala soba po priateľovi

Vlhová v Levi zvíťazila v slalome už štvrtýkrát, rovnako ako Američanka Shiffrinová. V cieli dostala sobie mláďa, ktoré je tradičnou cenou pre víťazky, ktoré im tradične dávajú aj mená.

Prvých troch pomenovala Igor – po otcovi, Pepi – po mentálnej trénerka a Lujza – po svojej neteri. Tomu štvrtému dala meno Michal.

Boli to náročné tri týždne. Vedeli sme do čoho ideme, urobili sme maximum pre to, aby sme podali, čo najlepší výkon. Vyplatilo sa to a pokračujeme.


Petra Vlhová

„Je to môj priateľ a láska môjho života,“ priznala Vlhová.

Za polárnym kruhom v Laponsku trénovala posledné tri týždne. Pred pretekmi prezradila, že na dovolenku by do fínskeho strediska nešla. Na tréningy to však bolo výborné.

„Boli to náročné tri týždne. Vedeli sme do čoho ideme, urobili sme maximum pre to, aby sme podali, čo najlepší výkon. Vyplatilo sa to a pokračujeme,“ dodala Slovenka.

Po víťazstve budú očakávania

Po troch pretekoch sezóny má na konte 160 bodov. V obrovskom slalome v Söldene získala šesťdesiat za tretie miesto. Minulý víkend vynechala paralelný obrovský slalom v Lechu.

Za víťazstvo v Levi si pripísala sto bodov. V celkovom hodnotení Svetového pohára je tretia za Shiffrinovou (180 bodov) a Slovinkou Andrejou Slokarovou (168 bodov)

V nedeľu je v Levi na programe aj druhý slalom – 1. kolo 10.30, 2. kolo 13.30 (vysiela JOJ Šport, Eurosport a ČT Sport). Ambície Vlhovej budú opäť najvyššie.

„Po dnešnom víťazstve budú očakávania. Bude to však nový deň, nové preteky, budem sa snažiť podať rovnaký výkon. Môže to byť inak, ale dám do toho všetko,“ tvrdí Vlhová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Soba pomenujem po priateľovi. Je to láska môjho života, tvrdí Vlhová