Kondičný tréner Vlhovej: Ani automobilový pretekár nejde na okruh bez testovania

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|9. jan 2024 o 07:00

Slovensko považuje za druhý domov.

BRATISLAVA. Petra Vlhová si cez víkend v Kranjskej Gore pripísala tretie slalomové víťazstvo v sezóne. 

Naviac, po výpadku Mikaely Shiffrinovej sa dotiahla na čelo priebežného hodnotenia disciplíny.

„Bol to skutočne veľmi zaujímavý víkend, počas ktorého sme boli plní emócií. A to nielen z pohľadu výsledku, ale tiež toho, že to boli mimoriadne náročné preteky. Petra v nich predviedla naozaj parádny výkon," uviedol pre Sport Management Company kondičný tréner Marco Porta. 

Druhý domov

Mimoriadne náročné bolo najmä druhé kolo. Trať sa postupne rozbíjala a lyžiarky naberali časovú stratu. Vlhová priznala, že musela ísť viac takticky. 

„Počas druhého slalomového kola nebolo jednoduché prejsť celú trať a prísť do cieľa. Ona to však zvládla a my sme boli veľmi šťastní, keď sme ju videli na najvyššom stupienku. Obzvlášť preto, že do Slovinska ju prišlo podporiť naozaj veľa fantastických slovenských fanúšikov,“ usmial sa taliansky odborník.

Rodáčka z Liptovského Mikuláša sa nezúčastní na víkendových pretekoch v Zauchensee, kde sú na programe rýchlostné disciplíny. Prednosť dostane tréning v Jasnej, kde sa už o niekoľko dní uskutoční domáce podujatie. 

„Po toľkých rokoch už Slovensko považujem za svoj druhý domov. Na preteky v Jasnej sa, samozrejme, veľmi teším. Urobíme absolútne maximum, aby sme našimi výkonmi odmenili slovenských fanúšikov za ich nekonečnú lojalitu a za to, že za Petrou cestujú po celom svete. Veľmi si to vážime,“ vyhlásil Porta.

Inovatívne tréningy

Taliansky kondičný tréner pôsobí v tíme už osem sezón a patrí k služobne najstarším členom. Porta má na starosti kondičnú prípravu slovenskej lyžiarky. Vzhľadom na nabitý program a časovú náročnosť je zložité udržať športovkyňu na top úrovni. 

„Naozaj platí, že v lyžovaní nemáte počas sezóny príliš veľa času na trénovanie fyzickej kondície. Za uplynulé dva týždne sme absolvovali viacero pretekov, po ktorých sme sa potrebovali koncentrovať predovšetkým na regeneráciu.

V tejto fáze súťažného ročníka je najdôležitejšie správne dávkovanie záťaže. Veľakrát je dôležité ubrať z tréningových dávok či z času stráveného v posilňovni,“ vysvetlil. 

Častokrát jeho prácu ovplyvňujú aj poveternostné podmienky. Pre klimatické zmeny je niekedy náročné nájsť vhodné miesto na tréning. 

Petra Vlhová a členovia jej tímu sa tešia po víťazstve v slalome v Kranjskej Gore (Marco Porta v hornom rade vpravo).
Petra Vlhová a členovia jej tímu sa tešia po víťazstve v slalome v Kranjskej Gore (Marco Porta v hornom rade vpravo). (Autor: TASR)

Inšpiráciu však hľadá rôzne. 

„Určite si to vyžaduje viac úsilia a koncentrácie. Pre Petru sa aj preto snažíme vkladať do tréningového procesu inovatívne formy zaťaženia, pričom inšpiráciu si berieme aj z iných športových odvetví. Cieľ je pripraviť ju čo najlepšie po všetkých stránkach,“ pokračoval.

Tajomstvo úspechu

Pred pretekmi v Kranjskej Gore načrtol tréner Mauro Pini, aká dôležitá je rozcvička pred pretekmi. Pri nedostatku snehu sa lyžiarky nemôžu rozcvičovať na lyžiach. 

„Z postele rovno na svah,“ stručne opísal Pini. 

Ako sa s touto situáciou popasuje kondičný tréner? 

„To je naše tajomstvo… Samozrejme, koncentrujeme sa na aktiváciu všetkých podstatných svalových partií. Snažíme sa, aby bolo jej telo zahriate na správnu prevádzkovú teplotu, keďže na svahu už na to nie je priestor. 

Pritom pre Petru je naozaj dôležité, aby mala možnosť sa rozjazdiť. Ani automobilového pretekára nepošlete na súťažný okruh bez toho, aby si ho mal možnosť predtým otestovať… 

Podobné je to aj v lyžovaní. Keď to však nejde inak, je moja úloha nachystať ju na maximálnu možnú mieru aspoň v posilňovni. Zároveň platí, že rovnako dôležité je aj mentálne nastavenie,“ uviedol Porta. 

Dlhoročná spolupráca

Štyridsaťročný Talian zažil s Vlhovou všetky najväčšie úspechy v kariére. So Slovenkou spolupracuje od roku 2016.

„Samozrejme, že je úplne iná, ako keď sme spolu začínali. Ja sa veľmi teším, že som súčasť jej tímu a mám možnosť vnímať jej vývoj a rast. Som rád, že sa krok za krokom zlepšujeme a myslím si, že je to aj vidieť.

Na druhej strane vieme, že máme stále priestor na ďalšie zlepšovanie a na tom sme spoločne s celým tímom aj odhodlaní tvrdo pracovať,“ dodal. 

Spokojná je aj olympijská šampiónka, ktorá pri každom víťazstve nezabudne poďakovať svojmu tímu. 

„Mám okolo skvelých ľudí, ktorým ďakujem,“ zvykne opakovať Vlhová. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kondičný tréner Vlhovej: Ani automobilový pretekár nejde na okruh bez testovania