Vlhovej otec oslavoval v montérkach. Chýba nám dievka, povzdychol si

Petra Vlhová a jej otec Igor Vlha.
Petra Vlhová a jej otec Igor Vlha. (Autor: Pavel Neubauer - TASR)
Juraj Berzedi|15. feb 2021 o 17:33

Cítil nervozitu i krútenie žalúdka.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, BRATISLAVA. Na pretekoch sa počas jazdy svojej dcéry vždy vzdiali od svojich najbližších. Je sústredený a každý oblúk intenzívne prežíva.

Jeho emócie sú obrovské. Možno najväčšie zo všetkých členov tímu Petry Vlhovej. Jej otec Igor Vlha však terajší svetový šampionát v Cortine sleduje len zo Slovenska.

Je to zlé, že nemôžeme byť s Petrou. Osobný kontakt je príjemnejší. Cez televíziu to nie je ono, je to také suchšie,“ povzdychol si šéf Vlha tímu pre Sportnet.

Ihneď sa však debata zvrtla na pondelňajšiu alpskú kombináciu, v ktorej jeho dcéra získala striebornú medailu.

Keď šla Petra, prerušili prácu

„Bola to nervozita a krútenie žalúdka. Každá medaila zo šampionátu je vzácna. A je jedno, akej je farby,“ poznamenal Vlha.

Slovenská lyžiarka získala už svoju piatu medailu z majstrovstiev sveta. Pred štyrmi rokmi v St. Moritzi bola strieborná v tímovej súťaži.

Pred dvoma rokmi v Are získala zlato v obrovskom slalome, striebro v kombinácii a bronz v slalome. A zakaždým boli rodičia pri tom.

Tentoraz to bolo iné. Jazdu svojej dcéry sledovali doma v Liptovskom Mikuláši. Otec vo svojej dielni, v ktorej sa dlhé roky venuje kovovýrobe.

„Boli sme tam s mojimi chlapmi. Robili sme v montérkach a keď Peťa išla, všetko sme prerušili a sadli si k televízoru,“ opisuje Vlha.

„Po pretekoch sme sa vystískali a robili ďalej. Veď práca šľachtí. Minule každý z chlapov robil za strojom, v ruke mal telefón a na ňom sledoval prenos. Všetci tým žijeme,“ dodal.

Boris zahlásil: Ostaňte radšej doma

Vlhovci sú známi svojou súdržnosťou. Aj vďaka nej vychovali jednu z najlepších lyžiarok na svete. Pre jej úspech obetovali veľa času i financií. Ich syn Boris dokonca musel s lyžovaním prestať.

Pred pandémiou koronavírusu cestovali rodičia za dcérou takmer na všetky súťaže. Do Cortiny však necestovali.

„Môžeme tam ísť, ale je to riziko. A nechceme Petru ani členov tímu ohroziť. Plánovali sme do Cortiny ísť, ale Boris zahlásil - ostaňte radšej doma,“ prezradil Igor Vlha.

Teraz môže Petra hodiť všetko za hlavu a ísť plný kotol. Jej vnútro sa upokojí, hlava bude čistá. Zvyšné preteky môže ísť v absolútnom pokoji.


Igor Vlha

Vlhová sa pôvodne mala minulý týždeň pripravovať v Jasnej. Spávala by vo svojej posteli a bola s rodičmi. Presunuté preteky na šampionáte to však znemožnili.

„Už sme sa na ňu tešili. Najmä manželka Zuzka to znáša horšie. Chýba nám dievka, sme na seba zvyknutí. Aj my jej chýbame. Ešteže má pri sebe Borisa,“ tvrdí Vlha.

Teraz môže všetko hodiť za hlavu

Aj keby sa program na šampionáte v Cortine nepresunul, slovenská lyžiarka by v Jasnej zrejme netrénovala. Nedovolila by jej to hustá hmla, ktoré tam bola celý minulý týždeň.

„Po šampionáte by však mala prísť domov,“ dodal Vlhovej otec.

Hlavným cieľom jeho dcéry v tejto sezóne je získať veľký glóbus. Na šampionát išla zbierať medaily.

A tá prvá – strieborná z alpskej kombinácie jej môže v ďalšom priebehu šampionátu, na ktorom ju čakajú ešte tri súťaže, výrazne pomôcť.

„Teraz môže hodiť všetko za hlavu a ísť plný kotol. Jej vnútro sa upokojí, hlava bude čistá. Zvyšné preteky môže ísť v absolútnom pokoji,“ naznačil Vlha.

Osláviť prvú medailu na šampionáte sa rozhodol aktívne - s kamarátmi na skialpinizmus.

„Snáď si dáme aj po jednom kališteku,“ doplnil s úsmevom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej otec oslavoval v montérkach. Chýba nám dievka, povzdychol si