Vlhová zaútočí na päť medailí. Kde má najväčšie šance na zlato? (analýza)

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|5. feb 2021 o 08:00

Aké sú Vlhovej najväčšie súperky?

BRATISLAVA. Pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta vo švédskom Aare získala Petra Vlhová tri medaily.

Zlatú v obrovskom slalome, striebornú v alpskej kombinácii a bronzovú v slalome. Všetky tri svoje štarty premenila na cenné kovy.

Na blížiacom sa svetovom šampionáte v Cortine d'Ampezzo pôjde slovenská lyžiarka zrejme až v piatich disciplínach.

„Idem na medaily, nie na nejaké desiate – dvadsiate pozície,“ priznala 25-ročná Liptáčka pre RTVS po druhom mieste v super-G v Garmisch-Partenkirchene.

Aké má Vlhová medailové šance v jednotlivých disciplínach? A kto bude patriť k jej najväčším súperkám?

Po kombinácii môže opadnúť stres

Šampionát odštartuje v pondelok alpskou kombináciou, ktorú tvorí jedno kolo super-G a jedno kolo slalomu.

„Petra bude najhorúcejším želiezkom na zlatú medailu,“ myslí si bývalá lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

V súčasnosti na svete nie je komplexnejšia lyžiarka. V slalome patrí Vlhová už dlhodobo k absolútnej elite a v posledných týždňoch ukázala aj výborné rýchlostné parametre.

Vlhová posledné dve kombinácie vo Svetovom pohári nedokončila. Bolo to ešte v minulej sezóne. Pred dvoma rokmi v Aare sa v tejto disciplíne stala vicemajsterkou sveta.

Len o tri stotiny sekundy zaostala za Wendy Holdenerovou, ktorá bude patriť k jej veľkým súperkám aj tentoraz. Rovnako aj Mikaela Shiffrinová či olympijská víťazka z Pjongčangu Michelle Gisinová.

Posledné tri kombinácie vo Svetovom pohári vyhrala Federica Brignoneová, ktorá však v aktuálnej sezóne slalomy jazdí minimálne.

„Keď Petra začne medailou, najlepšie zlatou, splní si medailovú povinnosť a opadne z nej prvotný stres. A po zvyšok šampionátu sa môže niesť na pozitívnej vlne,“ tvrdí Gantnerová.

Ponaháňa favorizovanú Švajčiarku?

Hneď na ďalší deň sa Vlhová predstaví v super-G. V ňom bude najväčšou favoritkou Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka z piatich pretekov v tejto disciplíne vyhrala štyri.

Jej víťazstvá sú často suverénne. Naposledy sa k nej priblížila Vlhová. V Garmisch-Partenkirchene za ňou zaostala o 28 stotín sekundy.

„Ak Petra predvedie jazdu ako naposledy, zabojuje o medailu,“ naznačila Gantnerová.

Petra Vlhová po super-G v Garmisch-Partenkirchene.
Petra Vlhová po super-G v Garmisch-Partenkirchene. (Autor: TASR/AP)

K adeptkám na medailu patrí aj Corinne Suterová, Tamara Tipplerová, Ester Ledecká, ale aj dve Talianky – Brignoneová a Marta Bassinová.

„Talianky sú veľké nacionalistky. Na domácom šampionáte môžu byť až premotivované. Pozitívne i negatívne. Prekvapiť môže aj Elena Curtoniová,“ predpovedá Gantnerová.

V zjazde Vlhová súťažiť nebude. „Na majstrovstvách sveta sa nezbierajú body do Svetového pohára a zjazdovka v Cortine patrí medzi náročnejšie. Navyše Petra tam nikdy nesúťažila," vysvetlil Vlhovej brat Boris.

Zjazdová suverénka Sofia Goggiová sa nedávno zranila. K favoritkám tak budú patriť Breezy Johnsonová, Corinne Suterová, Ledecká či Gutová-Behramiová.

Disciplína, v ktorej rozhoduje aj šťastie

Vlhová sa predstaví aj v paralelnom obrovskom slalome. Disciplína, kde súbežne jazdia vedľa seba dve pretekárky, má na šampionáte premiéru.

Slovenka v tejto sezóne vyhrala jediný paralelný obrovský slalom v rakúskom Lechu. Všetky kolá však boli veľmi tesné a dramatické.

„Je to hop alebo trop. Túto disciplínu považujem za čistú exhibíciu. Nie je to o umení lyžiara, ale často o šťastí,“ vraví Gantnerová.

Petra Vlhová má kvalitu, aby získala zlatú medailu aj v paralelnom obrovskom slalome. Ale môže sa stať, že vypadne aj v prvom kole. Je to disciplína, kde sa môže stať vždy čosi nečakané,


Jana Gantnerová ml.

V paralelných disciplínach sa v minulosti často stávalo, že jedna trať bola výhodnejšia a rýchlejšia ako druhá.

Preteky sú často aj dosť hektické a stresujúce, keďže sa lyžiarky ponáhľajú do cieľa, ale i následne na štart.

„Petra má kvalitu, aby získala zlatú medailu. Ale môže sa stať, že vypadne aj v prvom kole. Je to disciplína, kde sa môže stať vždy čosi nečakané,“ dodáva Gantnerová.

Je to tiež disciplína, kde môžu prekvapiť aj menej známe lyžiarky. V Lechu skončila druhá Američanka Paula Moltzanová a vlani v Sestriere vyhrala Clara Direzová z Francúzska.

Nenápadná lyžiarka, ktorá púšťa lyže

V obrovskom slalome bude Vlhová obhajovať zlatú medailu z predošlého svetového šampionátu. Predvlani mala v najtechnickejšej disciplíne famóznu formu.

Okrem majstrovstiev sveta vyhrala trikrát aj vo Svetovom pohári. V tejto sezóne začala  v obrovskom slalome dvoma tretími miestami.

Neskôr sa však v tejto disciplíne trápila. V posledných dvoch pretekoch skončila desiata v Kranjskej Gore a dvanásta v Kronplatzi.

„Do obráku môže ísť uvoľnená. Keďže sa jej posledné preteky úplne nevydarili, môže len prekvapiť,“ zamýšľa sa Gantnerová.

„Petra hovorí, že sa v ňom necíti úplne komfortne. Bude mať však týždeň na tréning technických disciplín, po ktorom môže byť všetko inak,“ doplnila.

K favoritkám budú patriť Bassinová, Worleyová, zabúdať netreba ani na Shiffrinovú, Brignoneovú a najmä Gisinovú.

„Ona je taká nenápadná, ale necháva pustené lyže a je rýchla. Ukázala to v Kronplatzi. Nebyť chyby pred cieľom, zvíťazí,“ naznačila Gantnerová.

V slalome nemá kto prekvapiť

Záverečnou disciplínou slovenskej lyžiarky bude slalom. Aktuálne je v hodnotení tejto disciplíny vo Svetovom pohári prvá. Z piatich slalomov tri vyhrala a dvakrát bola štvrtá.

V najtočivejšej disciplíne bude mať štyri veľké súperky. Katharina Liensbergerová je jedinou lyžiarkou, ktorá vo všetkých piatich slalomoch sezóny skončila na pódiu.

Výrazný progres v slalome spravila Gisinová a neustále sa zlepšuje aj Holdenerová. A Američanka Shiffrinová môže v slalome získať svoj piaty titul majsterky sveta.

„V slalome nemá kto prekvapiť. Z týchto piatich dievčat si tri odnesú medaily,“ predpokladá Gantnerová.

Vlhová bola na svetovom šampionáte v St. Moritzi 2017 v slalome štvrtá. O dva roky neskôr skončila v Aare tretia. Slalom je navyše jej obľúbenou disciplínou.

Tréner Livio Magoni viackrát zopakoval, že Vlhová je slalomové dievča. Aj preto môže byť zlatá medaila v ňom výnimočná.

„Na tomto šampionáte bude pre Petru najcennejšie, ak získa medailu v obrovskom slalome. Nie je však typ, ktorá rozlišuje váhu medailí v rôznych disciplínach. Za každú bude vďačná,“ dodala Gantnerová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová zaútočí na päť medailí. Kde má najväčšie šance na zlato? (analýza)