Vlhová zmaže stratu v slalomoch. Kedy sa rozhodne o glóbuse? (prognóza)

Petra Vlhová
Petra Vlhová (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|1. mar 2021 o 07:00

Aké výsledky Slovenka potrebuje?

BRATISLAVA. Už to neplatí len pri futbale či hokeji. Slovenskí fanúšikovia siahajú najnovšie po kalkulačke aj pri alpskom lyžovaní.

Prepočítavajú, aké šance má Petra Vlhová na to, aby získala veľký glóbus, ktorý sa na konci sezóny udeľuje najlepšej lyžiarke v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Momentálne je Vlhová druhá a na líderku Laru Gutovú-Behramiovú zo Švajčiarska stráca 187 bodov. Do konca sezóny zostáva osem individuálnych pretekov – štyri slalomy, dva obrovské slalomy a po jednom super-G a zjazde.

Stať sa ešte môže čokoľvek. Rozhodovať môžu viaceré faktory ako aktuálna forma, únava, počasie, šťastie, nečakané zranenia či nepredvídateľná situácia s covid-19.

Hoci teoretické výpočty všetci neznášajú, všetci sa nimi aj zaoberajú – pretekári, tréneri, odborníci i fanúšikovia.

A urobili sme tak tiež.

Pozrieme sa, čo čaká dve najväčšie súperky do konca sezóny, v ktorých disciplínach za bežných okolností môžu získať body a koľko.

Vlhová má dvakrát viac šancí

Slovenská lyžiarka v tomto ročníku štartovala vo všetkých pretekoch Svetového pohára. A je pravdepodobné, že v tomto trende vydrží až do konca sezóny.

Čaká ju teda ešte osem štartov.

Jej súperka Gutová-Behramiová už dlhodobo nejazdí slalomy. Naposledy v tejto disciplíne nastúpila vo Svetovom pohári pred štyrmi rokmi vo Flachau a vypadla už v prvom kole.

Celkovo dokončila vo Svetovom pohári v kariére iba dva slalomy. Jej najlepším výsledkom je 14. miesto z pretekov v Aare ešte v roku 2009.

Hoci má v súčasnosti famóznu formu, je nepravdepodobné, že slalomy začne jazdiť. Navyše, v rebríčku pre nasadzovanie (World cup start list) nemá v slalome ani bod, čo znamená, že by musela jazdiť s veľmi vysokými štartovými číslami.

Aj preto je takmer isté, že Švajčiarka pôjde do konca sezóny už len štyri preteky – dva obrovské slalomy, super-G a zjazd.

Rýchlosť praje Švajčiarke

V rýchlostných disciplínach je momentálne najlepšia. Dokázala to aj počas predĺženého víkendu vo Val di Fassa, v ktorom získala 280 bodov, kým Slovenka 51 bodov.

Veľkou favoritkou v nich bude Gutová-Behramiová aj vo finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide.

S domácou zjazdovkou má bohaté skúsenosti. V roku 2014 tam zvíťazila v zjazde i super-G, v ktorom bola v Lenzerheide spolu až trikrát na pódiu.

Predpokladáme, že k jednému víťazstvu pridá jedno druhé miesto, čím si v rebríčku polepší o 180 bodov.

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

Vlhová vo švajčiarskom stredisku kĺzavé disciplíny nikdy nejazdila a na novú trať si bude musieť zvykať na tréningoch.

Už viackrát však ukázala, že sa učí rýchlo.

Podľa jej výkonov v sezóne by sa mohla umiestiť okolo desiateho miesta, za ktoré sa udeľuje 26 bodov. Z dvoch pretekov by mala spolu 52 bodov.

Pri týchto prepočtoch si z rýchlostných disciplín v Lenzerheide odnesie Gutová-Behramiová o 128 bodov viac ako Slovenka.

V štyroch slalomoch na pódiu

Ak ich prirátame k jej súčasnému náskoku 187 bodov, Švajčiarka by mala pred Vlhovou navrch o 315 bodov.

Slovenka ich bude môcť zmazať najmä v štyroch slalomoch – najskôr v Jasnej, potom nasledujú dva v Aare a posledný v Lenzerheide.

V najtočivejšej disciplíne môže bojovať o pódium reálne päť lyžiarok.

Z nich je trojica Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Katharina Liensbergerová momentálne o kúsok pred Michelle Gisinovou a Wendy Holdenerovou.

Pri špekulácii zvolíme strednú cestu, v ktorej Petra Vlhová raz zvíťazí, dvakrát bude druhá a raz tretia. V slalomoch tak dovedna získa 320 bodov, čím by zmazala pomyselnú stratu na Švajčiarku.

Shiffrinová a Liensbergerová sa sústreďujú len na technické disciplíny, čo im pred Vlhovou dáva miernu výhodu.

Slovenka v slalome obhajuje aj zisk malého glóbusu. V hodnotení disciplíny je prvá. Liensbergerová zaostáva o 40 bodov, Shiffrinová o 65 bodov a Gisinová o 70 bodov.

Vlhová v tejto sezóne vo Svetovom pohári tri slalomy vyhrala a v dvoch bola štvrtá. A jednoznačne má na to, aby vo zvyšných štyroch bola na pódiu.

Pri špekulácii zvolíme strednú cestu, v ktorej raz zvíťazí, dvakrát bude druhá a raz tretia. V slalomoch tak dovedna získa 320 bodov, čím by zmazala pomyselnú stratu na Švajčiarku.

Rozhodne sa v obrovskom slalome

O veľkom glóbuse sa bude rozhodovať zrejme v obrovských slalomoch – v Jasnej a Lenzerheide. V tejto disciplíne má Gutová-Behramiová famóznu formu.

Zvíťazila v nej na svetovom šampionáte v Cortine d'Ampezzo a predtým vo Svetovom pohári v Kronplatzi skončila druhá. Naopak, Vlhová bola v oboch pretekoch až dvanásta.

Psychologickú výhodu môže mať Švajčiarka. Vlhovú však netreba odpisovať. Kľúčový obrovský slalom bude v Jasnej, kde vyrastala, čo jej môže výrazne pomôcť.

Navyše, aj organizátori pripravia trať, ktorá by jej mala dokonale sadnúť.

V Jasnej si Vlhová môže vybudovať priaznivú pozíciu do zvyšku sezóny. Možno nebude najdôležitejšie zvíťaziť, ale skončiť pred svojou rivalkou.

Za týchto okolností je veľmi reálne, že sa o všetkom rozhodne až vo finále Svetového pohára a dokonca v posledných pretekoch sezóny, ktorými bude práve obrovský slalom.

A ako to podľa našej prognózy dopadne? Vlhová bude mať pred obrovským slalomom v Lenzerheide minimálny bodový náskok. Gutová-Behramiová nezvládne veľký tlak, posledné preteky pokazí a veľký glóbus poputuje na Slovensko.

Zostávajúce preteky SP 2020/2021

6. marca 2021

Jasná

obrovský slalom

7. marca 2021

Jasná

slalom

12. marca 2021

Aare

slalom

13. marca 2021

Aare

slalom

17. marca 2021

Lenzerhaide

zjazd

18. marca 2021

Lenzerhaide

super-G

20. marca 2021

Lenzerhaide

slalom

21. marca 2021

Lenzerhaide

obrovský slalom



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová zmaže stratu v slalomoch. Kedy sa rozhodne o glóbuse? (prognóza)