Vlhová a Magoni sa rozišli, keď si ešte mohli pozrieť do očí (komentár)

Juraj Berzedi|8. apr 2021 o 11:50

Magoniho rozhovor napokon pomohol.

Keď Livio Magoni pred piatimi rokmi povedal, že jeho cieľom je s Petrou Vlhovou získať veľký krištáľový glóbus, viacerí ľudia si ťukali na čelo. Nemožné, nereálne, smiešne.

Slovenská lyžiarka bola vtedy len slalomárka, ktorá nepatrila do absolútnej špičky v najtočivejšej disciplíne. Taliansky kouč v nej však videl obrovský potenciál.

A začal uplatňovať svoje nekompromisné metódy. Bič, bič a medzi to kocka cukru, ktorá bola len taká, aby jeho zverenka nepoľavila.

V začiatkoch to nebolo jednoduché, ale Vlhová mu postupne uverila. Podriadila sa jeho tvrdému plánu, ktoré viaceré jej predchodkyne nezvládli.

„Asi som dobrý tréner len pre lyžiarky z východného bloku, ktoré sú ochotné tvrdo pracovať,“ opakoval Magoni.

Vyskladal silný a pracovitý tím, ktorý pomohol k ich vytúženému cieľu. Po piatich rokoch Vlhová zdvihla nad hlavu veľký glóbus. Grandiózne. 

Dôležitá však bola aj cesta k nemu, počas ktorej sa Slovenka zaradila k elitným lyžiarkam v technických disciplínach a výrazne sa zlepšila aj v rýchlostných.

Keď sa však prekročí určitá hranica, následky môžu byť devastačné. A keď sa prekračuje pravidelne, môže z toho vzniknúť nechuť k tomu, čo dlhé roky milujete.


Autor

Získala medaily na majstrovstvách sveta aj dva malé glóbusy. Pred Vlhovou a Magonim zostala posledná výzva – olympiáda. Ziskom medaily by mal ich príbeh rozprávkový koniec.

A možno aj nie. Za päť rokov spolupráce sa viaceré hrany obrúsili, ale niektoré už nešlo spilovať ani najlepším pilníkom. Vzťahy vo Vlhovej tíme sa začali trieštiť.

Obrovské tlaky a očakávania Vlhová brala ako motiváciu a neustále sa zlepšovala.

Keď sa však prekročí určitá hranica, následky môžu byť devastačné. A keď sa prekračuje pravidelne, môže z toho vzniknúť nechuť k tomu, čo dlhé roky milujete.

Livio Magoni a Petra Vlhová.
Livio Magoni a Petra Vlhová. (Autor: TASR)

Netreba tu hľadať žiadneho vinníka. Každý to myslel v dobrom, ale každý mal inú cestu, ktoré sa začali rozchádzať.

Áno, mohli to spolu potiahnuť aj v olympijskej sezóne, v ktorej by zrejme aj získali olympijskú medailu, ale mohlo sa stať, že po nej by si už nevedeli pozrieť do očí.

Výnimočnú spoluprácu ukončili na vrchole. Možno tomu pomohol aj inkriminovaný rozhovor Magoniho v talianskom denníku, ktorý bol poslednou kvapkou.

Možno tento rozhovor napokon všetko zachránil, aby sa ich lyžiarske dobrodružstvo skončilo v správny čas. Aj preto sa rozišli. S noblesou a vďakou. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová a Magoni sa rozišli, keď si ešte mohli pozrieť do očí (komentár)