Igor Vlha: Livio je kúzelník, ale vystrieľali sme už všetky náboje

Petra Vlhová po prílete na Slovensko z MS v zjazdovom lyžovaní 2021. Na letisku ju čakal otec Igor Vlha.
Petra Vlhová po prílete na Slovensko z MS v zjazdovom lyžovaní 2021. Na letisku ju čakal otec Igor Vlha. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|7. apr 2021 o 10:40

Vlhovcom sa už hlásia noví tréneri.

Je šéfom Vlha tímu a otcom Petry Vlhovej. Po piatich rokoch sa s talianskym trénerom Liviom Magonim vzájomne dohodli na ukončení spolupráce. „Nemôžete hodiť len tak za hlavu päťročný vzťah, ale ideme ďalej,“ hovorí pre Sportnet IGOR VLHA.

Čo rozhodlo o tom, že sa definitívne skončila päťročná spolupráca s trénerom Liviom Magonim?

Livio je pre mňa neskutočný človek a jeden z najlepších trénerov na svete. Päť rokov s ním bolo nádherných a spravili sme presne to, čo sme si na začiatku sľúbili. Livio je člen mojej rodiny. Spravil výnimočnú robotu, som naňho hrdý, vážim si ho a môžem ho nazvať kúzelníkom. Nemám čo na Livia povedať. Vyskladal najlepší tím na svete.

Päť rokov s jedným trénerom je dlhá doba. Postupne môže prísť aj určitý stereotyp. Je aj preto pre vašu dcéru dobrá nová výzva či ďalší impulz?

Áno, presne ste to pochopili. Nevidím za tým nič iné. Mám pocit, že jeho koniec je prirodzený jav. Na začiatku spolupráce mi hovoril, že lyžiarski tréneri rotujú každé štyri roky. Potom sa vystrieľajú náboje a už to nefunguje. To je všetko.

Všetko nasvedčovalo, že sezóna so zimnou olympiádou v Pekingu bude tou, ktorá zavŕši ich vzájomnú spoluprácu. Prečo sa tak neudeje?

Áno, ide zimná olympiáda, ale opakujem, ak vystrieľate všetky náboje, ktoré máte za päť rokov, tak neviem, ako by to v Pekingu dopadlo. Možno by to bolo zlé, možno dobré. Nevieme. Ale takto sme sa rozhodli, netreba za tým hľadať žiadne senzácie. Veď ako často futbalové tímy na Slovensku menia trénerov? My sme vydržali päť krásnych rokov.

Mám pocit, že jeho koniec je prirodzený jav. Na začiatku spolupráce mi hovoril, že lyžiarski tréneri rotujú  každé štyri roky. Potom sa vystrieľajú náboje a už to nefunguje. 


Igor Vlha

Bol spúšťačom ukončenia spolupráce rozhovor, ktorý Magoni poskytol pre talianske noviny?

Nie, to sme už dávno zmietli zo stola. S Liviom sme si to vysvetlili a k tomu sa nebudem vyjadrovať. To už je uzavreté. Ľudia špekulujú o rozpočtoch, peniazoch, o covide-19, o všetkom. Pre mňa je Livio najlepší tréner na svete. To, čo sme si sľúbili, sme spravili.

Aká bola rozlúčka?

Emotívna. Bolo v tom veľa emócií. Nemôžete hodiť len tak za hlavu päťročný vzťah, ale ideme ďalej. Budeme si písať, stretávať sa. Vyplatím mu všetky odmeny. Livio je totálny profík, ale má malého syna, na ktorého sa veľmi teší. Jeho syn perfektne lyžuje a Livio tiež potrebuje vypustiť paru.

Už máte za Magoniho vyhliadnutú nejakú náhradu? Ktorí ľudia v tíme ostávajú?

Už máme nejaké ponuky, ozvalo sa nám šesť trénerov. Do tímu by zrejme mali prísť dvaja noví ľudia. Peťa teraz ide na dva týždne na regeneračný pobyt, nech si poriadne oddýchne.

O Magonim hovoríte, že patrí k najlepším trénerom na svete. Nebudete chcieť podliezť túto latku, všakže?

Pravdaže, chceme nájsť toho najlepšieho trénera. Sú to všetko zahraniční tréneri. Na národnosti sa ma už nepýtajte. Všetko sa včas dozviete. Poviem vám však čosi iné.

Nech sa páči.

Dvaja top športovci na Slovensku – Peter Sagan a Petra Vlhová otvoria nové dvere a myslím si, že to obom pomôže. Bude to pre nich nový míľnik. Je zaujímavé, že to tak vyšlo. Obaja spravia to, čo majú, naštartujú sa a bude na nich hrdé celé Slovensko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Igor Vlha: Livio je kúzelník, ale vystrieľali sme už všetky náboje