Sagan bude po roku súťažiť doma

O titul majstra Slovenska zabojuje aj Peter Sagan.
O titul majstra Slovenska zabojuje aj Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. jún 2017 o 01:29

Okrem Sagana sa na šampionáte v Žiari predstaví deväť jazdcov tímov World Tour.

ŽIAR NAD HRONOM. Pred rokom si v cieli padli do náručia a spolu sa tešili. Hoci Peter Sagan nevyhral, bol usmiaty a spokojný. Nezaprel, ako veľmi prial víťazstvo na slovenskom šampionáte bratovi Jurajovi.

Majstrom Slovenska v cestných pretekoch bol Peter Sagan nepretržite od roku 2011 do 2015. Vlani jeho sériu prerušil starší brat. K triumfu mu však úspešnejší Peter pomohol. Majstrovský dres ostal v rodine.

V nedeľu ho bude Juraj Sagan obhajovať. Čerstvo si vybojoval nomináciu na slávnu Tour de France. Ak chce ukázať dres v slovenských farbách aj vo Francúzsku, musí v nedeľu v Žiari zvíťaziť.

Juraj Sagan: Nikoho nemôžeme podceniť

Súťažiť sa bude na okruhu v Žiari nad Hronom, ktorý vedie cez Lovčicu, Janovu Lehotu, Kosorín, Slaskú, Lutilu do Žiaru. Celkovo absolvujú cyklisti sedem okruhov.

V kategórii elite je spolu prihlásených 125 štartujúcich. Medzi nimi sú však aj českí cyklisti. Z elitných tímov WorldTour bude súťažiť až desať pretekárov, z toho šesť českých. Preteky štartujú o 10.00, RTVS ich bude vysielať na Dvojke od 12.30.

Nikoho nemôžeme podceniť. Pripravení budú všetci. Budeme sa prispôsobovať vzniknutej situácii a snažiť sa mať preteky pod kontrolou. Nebude to však ľahké, pretože konkurencia nespí.


Juraj Sagan, slovenský cyklista

"Nikoho nemôžeme podceniť. Pripravení budú všetci. Budeme sa prispôsobovať vzniknutej situácii a snažiť sa mať preteky pod kontrolou. Nebude to však ľahké, pretože konkurencia nespí. Jednoducho budeme ako tím bojovať o titul," povedal pre stránku podujatia cyklistika2017.sk starší z bratov Saganovcov.

Pre SME už na jar priznal, že hlavným cieľom je, aby ostal dres v tíme Bora. Jazdia v ňom až štyria Slováci.

„Určite bude naším plánom, aby vybojoval titul niekto z nášho tímu Bora-Hansgrohe. Pre nás je jedno, či to bude Peťo, ja, Mišo Kolář, alebo Erik Baška. Dôležité je, aby sme mohli aj v ďalšom roku prezentovať tento dres na najlepších pretekoch vo svete,“ vravel Juraj Sagan na začiatku sezóny.

„Mať v tíme majstrov jednotlivých krajín je určitou prestížou," doplnil ho Peter. Majster sveta sa predstaví pred domácimi fanúšikmi po dvoch rokoch. Bude to jeho posledný štart pred odchodom na Tour de France.

Fanzóny aj súťaž pre fanúšikov

Organizátori pripravili pre divákov priamo v dejisku aj fanzóny s veľkými obrazovkami. Jedna bude v priestore pred žiarskym Mestským kultúrnym centrom.

Bohatý sprievodný program odštartuje už v sobotu. Fanúšikovia a amatéri si dokonca budú môcť v sobotu o 13.30 prejsť celý okruh, na ktorom budú cyklisti súťažiť.

Ešte v piatok čaká cyklistov boj o titul v časovke. Pri neúčasti Slovákov v tímoch WorldTour je favoritom Marek Čanecký. Získať titul sa však pokúsi aj zlatý paralympionik a majster sveta v dráhovej cyklistike Jozef Metelka. Bol by to unikát. Metelka však už v časovke na domácom šampionáte bol štvrtý. Za dva roky sa výkonnostne ešte zlepšil.

Obe disciplíny – časovku aj preteky s hromadným štartom - absolvuje aj ďalší slovenský paralympionik Patrik Kuril.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan bude po roku súťažiť doma