Sagan: Že som tu? Asi to nie je prekvapenie, keďže som vlani vyhral

Peter Sagan má za sebou výbornú sezónu.
Peter Sagan má za sebou výbornú sezónu. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|6. sep 2017 o 22:18

Petra Sagana čakajú posledné dva štarty pred majstrovstvami sveta. Na kanadských klasikách vlani ukázal skvelú formu.

QUEBEC, BRATISLAVA. Cyklistické klasiky majú svoje čaro. Ak urobíte chybu, už ju nijako neodčiníte v ďalších etapách. Ďalšia šanca príde až o rok.

A na každej klasike sa snažia využiť svoju príležitosť desiatky jazdcov.

V posledných rokoch vznikajú atraktívne jednodňové preteky na nezvyčajných miestach a rýchlo si získavajú popularitu.

Dokonca to platí aj v zámorí.

V Montreale a Quebecu sú klasiky staré ako profesionálna kariéra Petra Sagana. Obe vznikli len v roku 2010.

Kopcovitým profilom a náročnosťou sú však dobrým testom formy pred majstrovstvami sveta.

Sagan: Na bicykli trpím

Konkurencia na nich je z roka na rok ostrejšia. V Kanade je polovica favoritov, ktorí budú mať na majstrovstvách sveta medailové ambície - Greg van Avermaet, Michael Matthews, Rigoberto Urán, Simon Gerrans, Jasper Stuyven či Sony Colbrelli.

Medzi nimi je aj Peter Sagan, ktorý môže v Kanade vybojovať jubilejný stý triumf.

Slovenský cyklista vlani v Quebecu zvíťazil a v Montreale skončil tesne druhý za večným rivalom Van Avermaetom.

„Prečo štartujem opäť v Quebecu? Vlani som tu vyhral. Takže to nie je až také veľké prekvapenie, že som znova prišiel,“ hovoril Sagan na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Quebecu.

„Cítim sa dobre. Teda vždy, keď nie som na bicykli, pretože keď na ňom jazdím, musím makať a trpím,“ odvetil na otázku, ako cíti.

Sagan zatiaľ nemá až takú úspešnú sezónu ako vlani. Tento rok mal na klasikách smolu a na Tour de France ho po štvrtej etape rozhodcovia vylúčili za nebezpečnú jazdu v cieľovej rovinke.

Júlový program si Sagan určite predstavoval inak. Keďže na Tour skončil, vyrazil s manželkou na krátku dovolenku. Preto má tento rok za sebou menej súťažných dní - len 58.

Vlani spolu na súťažiach odjazdil 73 dní. Preto môže byť na konci sezóny menej unavený ako mnohí súperi.

„Neviem, či som teraz viac čerstvý ako v iných rokoch. Aj keď som v minulosti dokončil Tour, býval som v dobrej forme. Teraz som po BinckBank Tour vlastne nebol na pretekoch tri týždne. Možno to bude na niečo dobré,“ reagoval Sagan.

Vlani šetril sily a vyhral

V Quebecu sa súťaží na mestskom okruhu v blízkosti rieky Svätého Vavrinca. Na dvanástich kilometroch sú štyri stúpania a v priebehu celých pretekov zdolajú jazdci bezmála tritisíc výškových metrov.

Cieľová rovinka je na konci kilometrového kopca. Práve tu sa v poslednom okruhu rozbieha veľká taktická bitka a strieda sa množstvo únikov. Aj pred rokom to tak bolo.

Sagan však vyčkával, kým menšia skupina všetkých súperov dobehne. V šprinte bol najrýchlejší, pretože si šetril sily.

„Posledný kilometer býva veľmi ťažký, preto som nechcel ísť v poslednom kole úplne naplno,“ opisoval svoj víťazný pokus. Pritom pôvodne si myslel, že prinajlepšom bude bojovať o druhé miesto.

„Minulý rok únik vyšiel Uránovi, teraz nie. Vravel som si, že asi budeme bojovať iba o druhé miesto a ten kopec je skutočne veľmi ťažký. Urán však doslova zastal pred vrcholom a ja som mohol zabojovať o víťazstvo,“ vravel.

Veľká cena Quebecu štartuje v piatok o 17.00 nášho času. Preteky naživo vysiela Eurosport 2. Víťaz by mal byť známy okolo 22.30. V nedeľu je na programe Veľká cena Montrealu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan: Že som tu? Asi to nie je prekvapenie, keďže som vlani vyhral