Sagan už pozná tím, v ktorom bude jazdiť budúci rok

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|6. júl 2021 o 17:10

Trojnásobný majster sveta mieri do prokontinentálneho tímu.

BRATISLAVA. Peter Sagan nebude v budúcej sezóne pokračovať v nemeckom tíme Bora-Hansgrohe. Holandský portál wielerflits.nl priniesol informáciu, že trojnásobný majster sveta sa už dohodol s francúzskym prokontinentálnym tímom TotalEnergies. Potvrdilo to viacero zdrojov.

Do francúzskeho tímu s ním odchádza celá skupina, ktorá okolo trojnásobného majstra sveta bola aj v Bore – brat Juraj Sagan, Erik Baška, Maciej Bodnar a Daniel Oss.

Sagan sa už vraj s tímom dohodol na podpise 3-ročného kontraktu. Podľa správy holandského portálu oznámi nový tím podpis zmluvy po skončení Tour de France.

K prestupu prispel sponzor

Dôležitou súčasťou Saganovho prestupu je americký výrobca bicyklov Specialized, ktorý bude v budúcej sezóne dodávať pre TotalEnergies bicykle. Specialized má so Saganom dlhoročnú spoluprácu a nechce ju prerušiť.

Šéf tímu Jean-René Bernaudeau zatiaľ Saganov prestup nepotrvrdil. „Musím počkať na podpis všetkých zúčastnených strán,“ uviedol pre wielerflits.nl.

Najskôr mal o aktuálneho slovenského majstra záujem aj tím Deceuninck - Quick-Step. Patrick Lefevere však neskôr prestup zavrhol práve z dôvodu, že Sagan, chcel so sebou do tímu priniesť celú skupinu ľudí.

Lefevrovi sa to nepáčilo. „Nechcem mať nejakú skupinku vo svojom tíme,“ komentoval to pre Het Nieuwsblad. Mal záujem o angažovanie Sagana, no nie mechanikov, maséra či športového riaditeľa Jána Valacha. 

Tím zatiaľ patrí do II. ligy

Tím TotalEnergies má len prokontinentálnu licenciu. Aktuálne teda patrí v cyklistike do druhej ligy a nemá automaticky zaručenú účasť na najväčších pretekoch.

Je však pravdepodobné, že aj vďaka príchodu Sagana sa posunie medzi tímy WorldTour.

Rovnako využil marketingovú silu slovenského cyklistu tím Bora. Pred príchodom Sagana patril do 2. ligy. Vďaka získaniu takejto osobnosti Bora získala viac sponzorov, sprofesionalizovala sa a dnes patrí medzi veľké tímy.

TotalEnergies v tejto sezóne vybojoval 5 víťazstiev, vlani mal len 3.

V rebričku prokontinentálnych tímov v Europe Tour Ranking je TotalEnergies na 3. priečke za Fenix-Alpecin a Arkea-Samsic.

Medzi výrazné tváre tímu patria Pierre Latour, Edvad Boasson Hagen či Anthony Turgis. 

V minulosti však mal silnejšie postavenie. V roku 2011 napríklad Thomas Vockler v drese tohto tímu (vtedy ešte s hlavným sponzorom Europcar) viedol celú Tour de France 10 etáp. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan už pozná tím, v ktorom bude jazdiť budúci rok