27.06.2021 13:20
2. Etapa
Perros-Guirec > Mûr-de-Bretagne
183.5km
sport-ground-additional-data
kopcovitý
Mathieu van der Poel
Alpecin-Fenix

Na Tour získal, po čo si prišiel. V cieli van der Poela premohli emócie

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. jún 2021 o 18:54 (aktualizované 27. jún 2021 o 21:36)

Peter Sagan zaostal za víťazom aj v druhej etape.

BRATISLAVA. BRATISLAVA. Nemal som také dobré nohy, vysvetľoval prečo mu vôbec nevyšla sobotňajšia prvá etapa. Mathieu van der Poel bol veľkým favoritom a veľmi túžil získať na Tour žltý dres pre lídra.

Bol sklamaný, že sa mu to nepodarilo. Po prvom dni sa však zdalo, akoby nebol v takej skvelej forme.

V nedeľu si všetko vynahradil. Bol najaktívnejším pretekárom v závere druhej etapy s cieľom na stúpaní Mur de Bretagne.

Najskôr 17 kilometrov pred cieľom vyrazil do útoku, aby na prémii získal 8 bonusových sekúnd, ale vrátil sa do hlavnej skupiny. Na cieľovom stúpaní sa zachytával útok súperov.

Keď kilometer pred cieľom nastúpil Sonny Colbrelli, nechal ho len pár sekúnd, aby ťahal, vzápätí sa oprel do pedálov a zhruba 800 metrov do cieľa uháňal akoby šprintoval.

MVDP: Nemám slov

Od súperov sa odpútal rýchlosťou, na ktorú nik nedokázal zareagovať. Cieľom prešiel so 6-sekundovým náskokom.

V cieli ešte zodvihol ruku vo víťaznom geste, ale následne od vyčerpania padol na zem.

V cieli si zakrýval tvár a aj v televízii mal slzy v očiach.

„Nemám slov. Bola to moja posledná šanca získať žltý dres,“ vravel pre Eurosport. „Vedel som, že musím získať bonusové sekundy, ak ho chcem mať.“

„Na koho ste v cieli mysleli?“ spýtal sa ho reportér.

„Na starkého...,“ odvetil a tvár si zakryl rukou.

V druhej etape splnil svoj cieľ. Vyhral etapu a pridal žltý dres. 

Ten sa nikdy nepodarilo získať jeho starému otcovi Raymondovi Poulidorovi, ktorý patrí medzi najlepších cyklistov histórie. Osemkrát bol na Tour de France v celkovom poradí na pódiu. V 60-tych a 70-tych rokoch zvádzal boje s Anquetilom a s Merckxom. 

Paradoxne ale nikdy nemal na sebe dres lídra pretekov. Na Tour odjazdil 342 etáp. V žltom nebol ani jediný deň.

Dosiahol to jeho zať – Adrie van der Poel v roku 1984 a teraz aj vnuk. Poulidour sa tohto momentu už nedožil, zomrel predvlani. 

Bol však veľkým fanúšikom vnuka. "Toto je budúci víťaz na Tour," predstavoval Poulidour van der Poela v zákulisí pretekov, keď ešte nejazdil cestné preteky, ale naplno sa venoval cyklokrosu.

Sagan zaostal

Najprestížnejšie etapové preteky po dvoch dňoch vedie prokontimentálny tím Alpecin-Fenix. Naposledy viedol Tour jazdec z tímu z nižšej divízie v roku 2011 - Thomas Vockler.

V celkovom poradí vedie van der Poel o 8 sekúnd pred Julianom Alaphilippom.

Úvodný víkend Tour de France sa vôbec nevydaril Petrovi Saganovi. V nedeľu rovnako ako v sobotu do boja o etapu nezasiahol. Z hlavnej skupiny vypadol niekoľko kilometrov pred cieľom.

V nedeľu skončil na 100. priečke s takmer 5-minútovou stratou. Pritom na Mur de Bretagne už dvakrát finišoval v top 10. Profil etapy nebol nad jeho sily. 

Je však možné, že sa v prvej etape zranil. V sobotu priznal, že bol pri prvom páde, ale nemá žiadne vážne zranenie. Vo finiši etáp však zatiaľ chýbal.

"Bola to ťažká etapa a očakával som pre seba lepší výsledok. Nešlo to tak, ako by som si želal, ale takto to dopadlo. Gratulujem Wilcovi k jeho dnešnému výkonu. Zajtra máme šprintérsku etapu a chceme využiť svoje šance. Tour de France je dlhá a ťažká, pôjdeme deň po dni," uviedol Sagan.

A najlepšie na tom nie je ani v bodovacej súťaži, kde klesol na 13. priečku s 18 bodmi.

Vedie Julian Alaphilippe, ktorému pasovali oba dojazdy a má už 66 bodov. Je pravdepodobné, že o zelený dres príde v najbližších dňoch, no na tretej priečke je Michael Matthews so 45 bodmi. Austrálčan vyhral bodovaciu súťaž v roku 2017. 

Tím Bora zatiaľ boduje vďaka holandským cyklistom. Ide Schelling bojoval v úniku o body do vrchárskej súťaže, no o bodkovaný dres tesne prišiel.

Líder Wilco Kelderman vybojoval 4. priečku a celkovo je piaty. Zatiaľ je príjemným prekvapením.

"Mal som dobré nohy. Hoci nie tak dobré, aby som sa zachytil za van der Poela. Na konci ma ešte predbehli Roglič s Pogačarom," hovoril Kelderman. 

V pondelok čaká cyklistov prvá rovinatá etapa s celkovou dĺžkou 182 km. V Pontivy by mal o víťazovi rozhodovať šprint. Vzhľadom na to koľko šprintérov sa zapojilo do boja o body na nedeľňajšej prémii, by to mal byť hektický dojazd.

Peter Sagan by mohol zabojovať o etapové víťazstvo. 

Tour de France

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Na Tour získal, po čo si prišiel. V cieli van der Poela premohli emócie