Sagan pozýva fanúšikov, aby ho povzbudili. Odfotiť sa s ním však nebudú môcť

Peter Sagan na slovenskom šampionáte v roku 2019 v Trnave.
Peter Sagan na slovenskom šampionáte v roku 2019 v Trnave. (Autor: SME - Marko Erd)
Miloslav Šebela|19. jún 2021 o 06:00

Vidíme sa v Bánovciach, pozýva fanúšikov Sagan.

BRATISLAVA. Ich séria je unikátna. Bratia Juraj a Peter Saganovci vládnu slovenskej cyklistike už desať rokov.

Prvý titul majstra Slovenska získal Peter v roku 2011. V Olomouci mal veľký takmer minútový náskok. Odvtedy vyhrali bratia všetky tituly v cestných pretekoch.

Je úplne jedno, či je horúčava, alebo prší. Či je trasa kopcovitá, alebo sa ide po rovine. Výsledok je rovnaký. Titul skončí v rukách Saganovcov. 

„Je to výnimočné. Ja som získal päť titulov na ceste, Martin Riška má päť a teraz majú Saganovci desať. Je to dôkaz toho, že sú obaja šikovní, mentálne silní a dokážu sa pripraviť na daný deň. Nie je to nič jednoduché,“ vravel vlani po triumfe Juraja v Mladej Boleslavi športový riaditeľ Ján Valach.

Obhajca mal pád, je v nemocnici

Ich séria slovenských titulov zďaleka nemusí skončiť pri desiatke. V tom sa zhodujú aj súperi.

Vlani v Mladej Boleslavi Peter Sagan neštartoval. Tím Bora-Hansgrohe ho požiadal, aby počas pandémie neriskoval ochorenie a radšej sa pripravoval na Tour de France. 

Tento rok do Bánoviec nad Bebravou mladší z bratov pricestuje. Fanúšikom nahral aj pozdrav a pozval ich, aby na šampionát prišli. 

Naopak chýbať bude obhajca titulu Juraj. Pár dní pred šampionátom mal počas tréningu pád. V piatok zverejnil na Instagrame fotografiu, na ktorej leží v nemocnici.

Športový  riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach v sobotu potvrdil, že Juraj si na tréningu zlomil kľúčnu kosť. "Má tam titánový implantát," vravel Valach. 

Trať im vyhovuje

Na to aby v počte domácich titulov začali druhu desiatku, musí v nedeľu zvíťaziť Peter. 

Šampionát odštartoval už vo štvrtok časovkami. V kategórii mužov elite zvíťazil Roland Kuba, medzi ženami Nora Jenčušová.

Cestné preteky sa uskutočnia cez víkend. V sobotu budú o tituly bojovať juniori, juniorky a ženy. Preteky mužov elite sú na programe v nedeľu od 10.30 h. 

Organizátori pripravili na nedeľňajší vrchol podujatia 227,50 km dlhú trať s prevýšením okolo 1900 výškových metrov.

Podľa Erika Bašku budú preteky zaujímavé, i keď na trase nie sú žiadne výrazné stúpania.

„Trať je super, myslím si, že nám všetkým trom z Bory vyhovuje. Je to rovinatejšia trať. Veľa bude závisieť od toho, aký silný bude fúkať vietor. Bol som si to pozrieť, na veľa miestach je to veľmi otvorené. Niekedy to býva na rovine a na vetre ťažšie ako v kopcoch,“ hovoril Erik Baška. 

Zatiaľ je jediný z trojice slovenských cyklistov vo WorldTour, ktorému domáci titul chýba. Zo šampionátu má tri medaily, no majstrovský dres ani raz nezískal. Saganovci by mu však úspech dopriali. 

„Ak by sa stal majstrom Erik, je to úplne v poriadku. Nezávideli by sme mu. Vždy ideme vyhrať a pokúsiť sa titul obhájiť, ale je to dôležité aj pre náš tím a pre sponzorov,“ vysvetľoval Juraj Sagan.

Fotografovanie s cyklistami nebude možné

Pri aktuálnej forme Petra Sagana je však ťažko predstaviteľné, že by mohol titul získať pretekár, ktorý nie je z Bora-Hansgrohe. 

Sľubne sa ukazuje 21-ročný šprintér Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica, ktorý bol vlani tretí. Tento rok mal niekoľko sľubných výsledkov.

Na pretekoch Okolo Slovinska, kde súperil s pretekármi WorldTour, sa ukázal výkonnostný rozdiel. Cyklisti Dukly sa snažia pretekárov Bory potrápiť, no viac ako tretiu priečky sa im v posledných rokoch nepodarilo získať. 

Štart a cieľ cestných pretekov je situovaný na Svätoplukovej ulici v Bánovciach. 

Organizátori upozorňujú, že pandémia stále nepominula a je dôležité, aby fanúšikovia dodržiavali opatrenia. Na tribúnach bude povinné rúško alebo respirátor. 

Taktiež nebude možnosť kontaktu s pretekármi kvôli podpisom alebo spoločným fotografiám. 

„V rámci dodržiavania hygienických opatrení fotografovanie v blízkom kontakte nebude organizované ani možné. Prosíme o rešpektovanie týchto pokynov a dodržiavanie pravidiel. Nerešpektovanie pravidiel môže ohroziť nielen pretekárov, ale aj samotných ľudí,“ uviedol organizačný výbor v stanovisku. 

Ak by titul získal Peter Sagan, bol by to jeho siedmy titul v cestných pretekoch a prvý po dvoch rokoch. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan pozýva fanúšikov, aby ho povzbudili. Odfotiť sa s ním však nebudú môcť