Štart sezóny si opäť posunul. Kedy pôjde Sagan prvé preteky?

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. mar 2021 o 12:57

Vynechá klasiku Strade Bianche.

Aktualizované o 13:30

BRATISLAVA. Peter Sagan nebude v sobotu na štarte klasiky Strade Bianche. Štart sezóny slovenského cyklistu sa opäť posunul. Podľa pôvodného plánu mal mať prvé dve klasiky už za sebou. Všetko však zmenil Covid-19.

Ochorenie prekonal spoločne s bratom Jurajom a Erikom Baškom vo februári. Všetci traja sa nakazili počas sústredenia na Kanárskych ostrovoch. Odvtedy nebol známy súťažný program ani pre jedného z nich. 

V utorok tím Bora-Hansgrohe potvrdil, že Petra Sagana nepošle ani na slávnu toskánsku klasiku, ktorá je na programe v sobotu 6. marca. Informáciu priniesol web velonews

Sezónu začne v Taliansku

Podľa Bory však Saganova príprava napreduje podľa plánu a sezónu by mohol začať na etapových pretekoch Tirreno – Adriatico (10. – 16. marca).

"Peter Sagan je na dobrej ceste k zotaveniu. Nezúčastní sa klasiky Strade Bianche. Sezónu by mal otvoriť na podujatí Tirreno - Adriatico, pokiaľ sa na jeho stave v najbližších dňoch nič nezmení," uviedol nemecký tím vo vyhlásení.

Sagan talianske preteky dôverne pozná. Štartuje na nich pravidelne od roku 2012. Za posledných deväť sezón chýbal na nich jediný raz - vlani. Aj to jeho rozhodnutie ovplyvnila pandémia, keďže organizátori presunuli preteky na iný termín.

Sagan po prekonaní covidu prerušil prípravu na novú sezónu, hoci tvrdil, že sa subjektívne cítil dobre. Tím sa chcel predovšetkým uistiť, že vírus nezanechal vážnejšie stopy na jeho zdraví. 

„To, čím som si za posledné dva týždne prešiel, mi neprospelo. No nie je to taký vážny výpadok, že by sa to nedalo dobehnúť. Najskôr však budem musieť absolvovať testy. Kontrolu srdca a pľúc,“ vysvetľoval Peter Sagan nedávno vo videu pre Slovenský zväz cyklistiky.

„Cítim sa dobre. Ale prvoradé bude zistiť, či mi ochorenie nezasiahlo srdce alebo pľúca. Podľa výsledkov sa budem môcť vrátiť k plnohodnotnému tréningu. Uvidíme, čo bude ďalej."

Bora výsledky vyšetrení nezverejnila. Mali by však byť v poriadku, keďže posiela Sagana na klasiky.

Čo bude po klasikách, netuší

Po absolvovaní Tirreno – Adriatico by mal absolvovať sériu jarných klasík s tým, že jeho prvým veľkým testom bude Miláno – San Remo (20. marca).

Slovenský cyklista by mal byť na klasikách lídrom nemeckého tímu. Vzhľadom k prekonanému ochoreniu však zrejme bude popri Saganovi v tíme druhý chránený jazdec.

Akýsi plán B, ktorý dostane príležitosť v prípade, že by sa Žilinčan necítil najlepšie.  

Aký bude Saganov program po klasikách, zatiaľ nie je jasné. Trojnásobný majster sveta naznačil, že to bude riešiť s tímom až po klasikách.

Predbežne ho Bora zaradila do širšej nominácie na Giro d'Italia aj na Tour de France. V hre je možnosť, že pôjde obe podujatia ako to bolo vlani alebo len jedno z nich. 

Taktiež by mal štartovať na olympijských hrách v Tokiu, kde má Slovensko vyjazdené dve miestenky v pretekoch s hromadným štartom. Na jeseň ho čaká svetový šampionát vo Flámsku.

Program ďalších dvoch slovenských cyklistov Bora-Hansgrohe, ktorí taktiež prekonali covid, Erika Bašku a Juraja Sagana ešte nie je známy. 



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Štart sezóny si opäť posunul. Kedy pôjde Sagan prvé preteky?