Mohol ísť do Interu, zaujal trénera Lešického, ale zostal verný rodnej obci

Stanislav Černák|17. okt 2020 o 12:11

Život napísal veľmi zaujímavý futbalový príbeh súčasného kapitána piatoligových Hontianskych Nemiec.

Autor foto: Milan Černák

HONTIANSKE NEMCE. V Hontianskych Nemciach sa robí futbal na úrovni a to sa odzrkadľuje aj na výsledkoch tímu, ktorý je už dlhšie jednotkou Hontu medzi A-mužstvami.

Nemčania mali parádne rozbehnutú najmä minulú sezónu, ktorá zrušili pre koronavírus. V aktuálnom ročníku nadviazali na dobré výkony, aj keď im patrí po neúplnej jesennej časti šieste miesto.

Nemalé zásluhy na úspechoch tamojšieho futbalu má sila kolektívu a nepochybne aj kapitán kádra – skúsený 36-ročný futbalista Peter Kocka, ktorý začínal s futbalom ako šesťročný v rodnej obci. A dnes sám vie, že mohol byť úplne inde, ako teraz. V mladosti však nezareagoval na dve zásadné ponuky, ktoré mu, ako ukázal čas, ovplyvnili kariéru.

Odmalička hrával so staršími

„Mali sme dobrý ročník, veľa rovesníkov hrávalo futbal. Poznali sme sa aj zo školy, čo bolo vo vzťahoch dosť dôležité,“ prezradil o začiatkoch Peter Kocka.

So staršími žiakmi postúpili do štvrtej ligy, v baráži proti Vígľašu sa mu podarilo streliť hetrik. Jeho talent si všimol aj dorastenecký tréner Milan Štievko starší a zavolal ho na tréning so staršími chlapcami.

Štievko bol už vtedy legendou. Bol známy tým, že ako brankár chytal bez rukavíc. Do Hontianskych Nemiec raz prišiel slávny klub Spartak Trnava na priateľský zápas a Štievko chytil Jozefovi Adamcovi jedenástku.

OTJ Hontianske Nemce.
OTJ Hontianske Nemce. (Autor: OTJ)

„Mal som pred ním rešpekt. Ako hráč dosiahol toho s Hontianskymi Nemcami veľa. Dokonca ho svojho času chceli aj do Bohemians Praha. Ako tréner dorastencov dotiahol naše družstvo do štvrtej ligy, dokonca hrali aj baráž o tretiu ligu,“ povedal Kocka a pokračoval: „Aj touto cestou sa mu chcem poďakovať za skúsenosti, ktoré som pod jeho trénovaním nadobudol. Doteraz je verným fanúšikom Hontianskych Nemiec.“

Dorastenca si všimli v Dudinciach

V dorasteneckom veku si ho všimli v neďalekých Dudinciach. „V tom čase som bol asi v najlepšej kondícii. Za to vďačím trénerovi Stanislavovi Bielikovi, postúpili sme do tretej dorasteneckej ligy. V tabuľke sme mali 14-bodový náskok pred druhým tímom. Na tieto časy veľmi rád spomínam, lebo som dokonca nastupoval aj za dospelých, kde si ma vyhliadol ako 17-ročného tréner Peter Šťastný. Hrával som s Jankom Bartíkom, Marcelom Vankovicom, Romanom Jelokom či bratmi Dodokovcami, ktorí spoločne v tej ére tvorili kvalitné mužstvo. Odvtedy som bol ešte v Dudinciach párkrát na hosťovaní,“ priblížil.

Skúšku v Interi mu zariaďoval aj Polónyi

Peter Kocka bol ako stredoškolák aj na skusoch v Interi Bratislava. „Skúšku mi sprostredkoval môj starý otec Jozef Kracina cez svojho blízkeho priateľa a známeho herca Viliama Polónyiho, ktorý v tom čase pôsobil v štruktúrach Interu. Boli to dvojdňové záverečné kondičné testy dorastencov. V behu na 12 minút som skončil druhý po brankárovi Interu, bol som z toho úprimne nadšený a zároveň prekvapený, že brankár skončil prvý,“ prezradil kapitán Hontianskych Nemiec.

Kocka testy zvládol a v skúške obstál. Nakoniec však do Interu nenastúpil. „V tom čase som bol už tretiak na strednej škole. Vyžadovalo by si to prestup na inú strednú školu a znova by som musel začínať od prvého ročníka. Dodnes ma mrzí, že som nevyužil túto šancu a považujem to za chybu,“ povzdychol si Kocka. Nebola to však jediná príležitosť, na ktorú nezareagoval.

Všimol si ho tréner Lešický

„Dodnes ma mrzí aj to, keď som ako študent FTVŠ nezareagoval na ponuku Milana Lešického, ktorý ma videl hrať na futsalovom gulášovom turnaji v Ladzanoch, kde sme hrali finále proti Incaru Nitra. Amatérska gulášpartia mala blízko k víťazstvu, ale zahodili sme dve veľké šance a oni nám dali gól. Lešický ma po tomto zápase oslovil, chcel ma práve do Incaru, lenže ja som futsal hrať nechcel. Vymenili sme si čísla a mal mi volať. Napokon nevolal on. Odporučil ma do klubu FK Rapid Bratislava, ktorý v tom čase trénoval Attila Pinte. Ten ma kontaktoval telefonicky, ale jeho ponuku som tiež odmietol,“ prezradil bez okolkov.

Električková súťaž

Počas vysokoškolského štúdia, ktoré však nedokončil, pôsobil v treťoligovom klube FK Rača. Bola to najvyššia seniorská súťaž, ktorú hrával.

„Nastupovali sme proti B tímom Slovana, Interu či proti Svätému Juru. Bol som tam asi rok, ale keďže tam uprednostňovali hráči, ktorí ani nechodili na tréningy, tak som stadiaľ odišiel. Podľa mňa je úroveň stredoslovenského futbalu oveľa kvalitnejšia,“ tvrdí Kocka. „Volali sme to električková súťaž. Neodkázali hráčov ani len doviesť na štadión,“ doplnil so smiechom.

(Autor: Milan Černák)

Výborná sezóna v Šahách

Z Rače sa vrátil hrávať do rodných Hontianskych Nemiec, následne putoval na hosťovanie do Šiah, vyžiadal si ho tréner Urblík.

„Jozef Urblík ma videl hrať na turnaji v Dudinciach, kde hralo béčko Spartaka Trnava, Šahy, Dudince a my, Hontianske Nemce. Práve Urblík bol ďalší tréner, ktorý ma veľa naučil – vlial do mňa futbalové myslenie a naučil ma čítať hru,“ prezradil Kocka. Jozef Urblík je bývalým útočníkom, bol kráľom strelcov v drese Bardejova. Kocka zapadol do tímu a v Šahách mali parádnu sezónu.

„Mali sme tam ozaj vynikajúce mužstvo. Doma sme neprehrali ani neremizovali. Všetky zápasy sme vyhrali a skončili sme druhí. Hrali sme proti mužstvám ako Sereď, béčko Zlatých Moraviec, Sládkovičovo. Hrával som v strede zálohy, fanúšikovia boli skvelí. Povzbudzovali nás, nosili na tribúny rapkáče a bubny. Na derby s Demandicami chodilo viac ako tisíc ľudí. Skóroval som proti nim raz doma a raz aj vonku. Boli to parádne časy,“ usmieval sa Kocka.

(Autor: OTJ)

Asi po troch polročných hosťovaniach v Šahách sa vrátil späť do materského klubu. „Viaceré predlžovania hosťovania sme riešili preto, aby mal rodný klub zo mňa aspoň nejaké peniaze, keď tam nehrám. Šahy museli za mňa tri razy zaplatiť za hosťovanie, Hontianskym Nemciam sa to oplatilo viac ako jeden prestup,“ povedal Kocka.

Návrat do materského klubu

Potom šiel k rivalovi do piatoligovej Krupiny, bolo to v sezóne 2003/2004. „Oslovil ma tréner Milan Považan, pri ktorom som sa naučil, že vek je len číslo,“ podotkol. Neskôr ho Považan viedol aj v H. Nemciach. V Strojári bol približne rok a opäť sa vrátil domov, kde sa začalo tvoriť mužstvo na postup do piatej ligy.

Vtedy bol šéfom klubu Miroslav Matušov, medzi funkcionármi klubu bol aj Petrov otec Pavel, Roman Strehár a Marián Hudec.

„Najradšej spomínam na časy v Hontianskych Nemciach, nakoľko ide o moju rodnú obec. Nabral som tu množstvo skúseností a nikdy som nezobral ani euro. Prvýkrát sme postúpili do piatej ligy v sezóne 2006/2007. Boli sme skvelá partia, ktorú tvorili Janko Dendiš, Martin Sedmák, Peter Bosák, Jozef Udič, Lukáš Vachalík. V poslednom zápase nám stačila na Látkach remíza, ale vyhrali sme 3:1. Avšak hneď po prvej sezóne sme nešťastne vypadli z piatej ligy, bol som z toho dosť sklamaný,“ prezradil Kocka.

Tím sa postupne menil, prišiel tréner Bielik z Dudiniec, s ktorým si Kocka zopakoval spoluprácu a hontianska obec opäť postúpila do piatej ligy. Vtedy tím tvorili výlučne domáci hráči ako Jozef Rerich, Filip Janovský, Šimon Wahlandt, Ján Palkovič či René Dinh.

Ťažšie časy

Potom prišli futbalovo ťažšie časy. „Skončilo vtedajšie vedenie klubu, z ktorého ostal len môj otec, a s mojou pomocou sme vytvorili nové vedenie klubu, ktoré funguje doteraz. Prišli hráči ako Ondrej Pavlenda, Róbert Semeník, Štefan Sudimák, Jakub Sádovský. Hrali sme pod vedením trénera Vachalíka. Znovu sme postúpili do piatej ligy. Nebolo jednoduché dať dokopy také mužstvo, aby v Hontianskych Nemciach nepadol futbal, lebo sme sa v tom čase oň starali len my dvaja s otcom. Futbalový klub sme chceli udržať aj pre pamiatku starkého Jozefa Kracinu, ktorý bol starostom v obci 30 rokov a patril aj medzi zakladateľov klubu. Pod jeho vedením sa v 70. rokoch vybudovalo ihrisko,“ vysvetlil.

(Autor: OTJ)

Všetko je tak, ako má byť

Ktovie, kam by sa uberala kariéra Petra Kocku, keby ako stredoškolák kývol na ponuku Interu Bratislava. Na strane druhej, zrejme je všetko, ako má byť. Peter Kocka je srdciar, akého by potreboval nejeden klub, a pre ten materský by urobil čokoľvek.

„Mal som to šťastie hrávať v Hontianskych Nemciach s takými hráčmi ako Ján Bíreš, Tibor Zátek, Dušan Ivan, Karol Polievka, Marek Penksa, Róbert Semeník, Štefan Sudimák, skoro všetko bývalí reprezentanti. A za to, že prišli hrať do našej obce im patrí veľká vďaka,“ povedal.

Peter Kocka je hrdý na súčasné mužstvo, ktoré dokázalo pod vedením hrajúceho trénera Štefana Sudimáka vlani vyhrať jesennú časť V. ligy. „Ktovie, ako by to celé dopadlo, keby sezónu neprerušil Covid,“ zamyslel sa. 




Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mohol ísť do Interu, zaujal trénera Lešického, ale zostal verný rodnej obci