Pätnásta osemtisícovka? Hámor na ňu mieri

Peter Hámor - ilustračná fotografia.
Peter Hámor - ilustračná fotografia. (Autor: horyzonty.sk)
Miloslav Šebela|13. apr 2022 o 08:30

Slovenský horolezec plánuje ojedinelý traverz v Himalájach.

BRATISLAVA. Zoznam vrcholov, ktoré presahujú osemtisícovú hranicu nie je dlhý a každý, kto sa trochu o horolezectvo zaujíma, ho pozná.

Pre horolezcov je to prirodzená výzva a vždy ich prirodzene priťahovali. Hoci už na všetkých stála ľudská noha, stovky horolezcov sa na ne štverajú ďalej. 

Na všetkých štrnásť vyliezlo doteraz 44 ľudí. Zo Slovákov je medzi nimi len Peter Hámor. Osemtisicoviek by však mohlo byť viac ako 14. Nepál sa niekoľko rokov zasadzuje o to, aby sa zoznam rozšíril o ďalšie vrcholy. 

Ako je to možné? 

Niektoré vrcholy nie sú vedené ako samostatné hoci ich výška presahuje osemtisíc metrov.

Napríklad tretía najvyššia hora sveta Kančendžunga (8586 m) má až päť samostatných vrcholov. Z nich štyri sú nad hranicou 8000 metrov – Južný vrchol, Prostredný vrchol, Hlavný vrchol a Jalung Kang. 

O tom, či môže byť niektorý vrchol vedený ako samostatný, pojednáva topografická prominencia alebo významnosť. Ide o celkové prevýšenie, ktoré treba prekonať pri traverze z menšieho vrcholu na hlavný vrchol.

Hámor môže byť prvý

Napríklad prominencia medzi Mt. Everestom a susedným Lhotse je 610 metrov. Čo je považované za dostatočný rozdiel, a preto je Lhotse samostatná osemtisícovka. 

V prípade vrcholov v masíve Kančendžungy je prominencia výrazne menšia. Jalung Kang (8505 m) od hlavného vrcholu delí 135 výškových metrov a vyše kilometer dlhý hrebeň. 

Napriek tomu sa Nepál zasadzuje o to, aby aj Jalung Kang bol samostatnou osemtisícovkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Pätnásta osemtisícovka? Hámor na ňu mieri