Zrušiť olympiádu? Bola by to tá najjednoduchšia vec. Ale nebude

V Tokiu sa už súťaží, olympiádu oficiálne otvoria v piatok.
V Tokiu sa už súťaží, olympiádu oficiálne otvoria v piatok. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|22. júl 2021 o 23:51

Otvárací ceremoniál sa začína v piatok o 13.00.

TOKIO, BRATISLAVA. Bude vôbec tá olympiáda? Túto otázku si už niekoľko hodín kladú ľudia v rôznych častiach sveta a vášnivo sa o nej debatuje aj na sociálnych sieťach. Hoci je to celkom zbytočné.  

Nad Tokiom sa v piatok popoludní nášho času (v Japonsku bude neskorý večer) rozhorí olympijský oheň. Tradičnou tajničkou je len to, kto ho zapáli. Hry XXXII. olympiády sa týmto symbolickým aktom stanú realitou. Málokto si pripúšťa akýkoľvek iný scenár. 

Olympiáda v tieni pandémie 

V štrnásťmiliónovom Tokiu pribudlo v stredu 1 832 nových prípadov ochorenia Covid-19. Lekári odporúčajú obyvateľom mesta zostať doma, obmedziť fyzický kontakt s ostatnými a sledovať olympijské hry v televízii.  

V Japonsku je momentálne zaočkovaných proti novému koronavírusu len dvadsať percent populácie. Časť verejnosti v hostiteľskej krajine vníma olympiádu ako hrozbu rozšírenia epidémie, ale nekonajú sa tu žiadne masové protesty a prevláda skôr ľútosť nad tým, že na športoviskách nebudú môcť byť okrem zahraničných ani domáci fanúšikovia.  

Otázku o možnom zrušení hier dostal v interview pre agentúru AFP aj japonský premiér Jošihide Suga. "Zrušiť hry by bola tá najjednoduchšia vec. Vláda je tu však na to, aby čelila výzvam," odvetil.

Zároveň odmietol, že by japonská vláda čelila akémukoľvek tlaku zo strany Medzinárodného olympijského výboru či sponzorov, ktorí investovali do prípravy hier stovky miliónov eur. 

Do dejiska olympiády už pricestovali tisíce športovcov a členov realizačných tímov. Všetkých pravidelne testujú. Počet pozitívnych prípadov sa zatiaľ ráta na desiatky. Organizátori ubezpečujú, že majú všetko pod kontrolou.  

Hry otvorí cisár 

V tieni pandémie zostáva aj otvárací ceremoniál. Za iných okolností téma číslo jeden krátko pred začiatkom hier. Uskutoční sa v piatok od 13.00 SELČ na Japonskom národnom štadióne.  

Dizajn najväčšieho športoviska hier pôvodne navrhla známa architektka Zaha Hadid, ale bol finančne aj konštrukčne taký náročný, že si naň netrúfol žiadny dodávateľ.  

V hľadisku pre 68 000 divákov bude len niekoľko stoviek ľudí - členov MOV, čestných hostí, politických lídrov krajín a zástupcov sponzorov. Na ceremoniáli by mal byť napríklad francúzsky prezident Emanuel Macron, americkú delegáciu vedie manželka prezidenta Jill Bidenová.  

Slávnostnú formulku o otvorení hier pozostávajúcu zo 17 slov by mal predniesť japonský cisár Naruhito. Nadviaže tak na rodinnú tradíciu. Jeho otec Akihito slávnostne otvoril zimné olympijské hry 1998 v Nagane, starý otec Hirohito zasa OH 1964 v Tokiu aj ZOH 1972 v Sappore. 

Otvárací ceremoniál je pre hostiteľskú krajinu príležitosťou predviesť svoju národnú identitu na globálnej scéne. Pred televíznymi obrazovkami ho zvyknú sledovať stovky miliónov ľudí. 

Najväčší vysielateľ olympiády, americká spoločnosť NBC, ponúkne otvorenie hier naživo – hoci v Severnej Amerike bude v tom čase noc alebo skoré ráno.  

V roku 2008 NBC pustila ceremoniál z olympiády v Pekingu, ktorý leží v podobnom časovom pásme, divákom s dvanásťhodinovým oneskorením zo záznamu. 

Za Grékmi pôjdu utečenci 

Pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro zaujala svetoznáma brazílska supermodelka Gisele Bündchenová, ktorá kráčala po pódiu v sprievode tónov z ikonickej piesne Girl from Ipanema (Dievča z Ipanemy).

V Londýne 2012 sa zasa o veľkolepú bodku postaral Paul McCartney, s ktorým spieval celý olympijský štadión beatlesácku Hey Jude.  

Tokijskú šou (úvodnú aj záverečnú) pripravil producent Takajuki Hioki a v úlohe poradcu Talian Marco Balich, ktorý stál za ceremoniálmi v Turíne 2006, Soči 2014 a v Riu 2016.   

Súčasťou slávnostného otvorenia je už tradične defilé jednotlivých výprav. Organizátori oznámili, že obmedzia počet účastníkov hier, ktorí sa dostanú štadión.  

Prvá vpochoduje výprava Grécka, krajiny, ktorá dala svetu olympijské hry. Za ňou by mal kráčať tím zložený z utečencov. 

Novinkou je, že krajiny si mohli vybrať až dvoch vlajkonosičov (muža a ženu) namiesto jedného. Slovenskú vlajku ponesú na ceremoniáli strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a kanoista Matej Beňuš.  

V Soule horeli vtáky 

Otváracie ceremoniály olympijských hier priniesli v minulosti aj niekoľko prešľapov či kurióznych momentov. Otvorenie pekinskej olympiády v roku 2008 na štadióne Vtáčie hniezdo zožalo aplauz.  

Fantastické akrobatické kúsky či tanečné kreácie a pôsobivá bodka v podobe nádherného ohňostroja navnadila svet na veľkolepé hry.  

Zopár hodín po skončení šou vyšlo najavo, že roztomilé deväťročné dievčatko s vrkočmi Lin Miaoke, ktoré spievalo čínsku štátnu hymnu, v skutočnosti iba otváralo ústa. 

Hlas patril inej školáčke, sedemročnej Jang Peiji, ktorá vyhrala národnú spevácku súťaž, ale na obrazovkách sa nemohla objaviť pre škaredý chrup. 

Na otváracom ceremoniáli ZOH 2010 vo Vancouvri mali vyrásť zo zeme štyri piliere, na ktoré malo vystúpiť kvarteto kanadských športových hrdinov s pochodňami a spoločne zapáliť oheň. Lenže jeden z pilierov sa vôbec nevysunul a rýchlokorčuliarka Catriona LeMay Doanová zostala bezradne stáť. 

Ešte väčší trapas sa stal počas otváracieho ceremoniálu OH 1988 v juhokórejskom Soule. Na olympijskom štadióne vypustili stovky holubíc, symbol mieru. Unavené a zmätené vtáky hľadali útočisko na obrovskej čaši, kde sa o niekoľko minút rozhorel olympijský oheň a niekoľko holubíc v priamom prenose ugriloval. 

Organizátori Hier v Tokio by sa niečomu podobnému určite radi vyhli. Beztak už majú dosť starostí.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Zrušiť olympiádu? Bola by to tá najjednoduchšia vec. Ale nebude