Prekonajú Slováci Rio? Medailové tromfy nie sú len v streľbe a kanoistike

Slovenský štvorkajak na ilustračnom zábere.
Slovenský štvorkajak na ilustračnom zábere. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|22. júl 2021 o 06:00

Kto vybojuje v Tokiu medailu?

BRATISLAVA. Olympijské medailové predpovede sú zábava. Trafiť presný výsledok je skôr náhoda.   

Viacero agentúr zverejnilo svoje predpovede na hry v Tokiu. Slovensko vo väčšine z nich nefiguruje, pretože v rebríčkoch je len 20 či 30 najúspešnejších krajín. A tak vysoko sa podľa nich slovenský šport nedostane. 

Stránka Bestsports.com však predpovedá, že tokijská olympiáda bude pre Slovensko mimoriadne úspešná až so 6 medailami, z nich 4 budú zlaté.

Zlato vybojujú strelci (2x), kanoista a cyklista (rebríček zverejnili ešte pred zranením Petra Sagana – pozn. red.). Dve bronzové medaily pridá zápasník voľným štýlom a niekto zo strelcov. 

Je to optimistická predpoveď, nie nereálna. Aj keď 4 zlaté medaily ešte Slovensko na letných hrách nikdy nezískalo a v Tokiu sa predstaví najmenšia výprava v ére samostatnosti. 

Medailové nádeje sa delia na športy, v ktorých sa Slovákom darí už tradične – kanoistika (na hladkej aj divokej vode) a streľba, a športy, v ktorých dokážu Slováci prekvapiť. 

Štvorkajak: 85 percent

Z piatich posledných olympiád sa slovenská vlajková loď vrátila tri razy s medailou. Od hier v Riu prešla obmenou.

Na európskych hrách v Minsku 2019 aj na majstrovstvách sveta 2019 v Szegede brala bronz v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek. Tento rok získala na ME striebro. Namiesto Vlčeka vtedy v lodi sedel Denis Myšák. 

V Tokiu patrí slovenský štvorkajak medzi favoritov a medaila je veľmi pravdepodobná. V Japonsku bude súťažiť v zložení Baláž, Myšák, Vlček, Botek. Ak uspeje, Vlček pri šiestom olympijskom štarte získa štvrtú medailu. 

Dvojkajak, 85 percent

Zatiaľ je slovenskou vlajkovou loďou štvorkajak, ale práve jeho najmladší členovia majú v Tokiu hneď dve šance. Samuel Baláž (22 rokov) a Adam Botek (24 rokov) majú výnimočnú formu a nastúpia aj v K2 na tisíc metrov.

V dvojkajaku začali spolu jazdiť len vlani. Tento rok už na majstrovstvách Európy získali striebro, pritom tri štvrtiny trate boli na vedúcej pozícii. Pridali aj tretiu priečku na Svetovom pohári v Szegede. Ich medailový úspech by vôbec nebol prekvapením. Aj tréner Likér vyzdvihol, že tisícmetrovú trať jazdia s nasadením 500-metrovej. 

Matej Beňuš: 65 percent

Formu musel potvrdiť už v internej slovenskej kvalifikácii, kde bojoval o jednu miestenku s Michalom Martikánom a Alexandrom Slafkovským.

V máji na majstrovstvách Európy vybojoval striebro. Na dvoch podujatiach Svetového pohára tento rok postúpil do finále, no nebol v najlepšej trojke (Praha 5. miesto, Markkleeberg 8. miesto). Z olympiády v Riu obhajuje striebro. Postup do finále by mu nemal ujsť. Z vodných slalomárov je Beňuš najväčšia medailová nádej. 

Jakub Grigar: 40 percent

Pred piatimi rokmi v Riu útočil na medailu, nakoniec mu ušla o 44 stotín. Na zlato mu pritom chýbalo len 90 stotín sekundy.

Grigar je dlhodobo najlepší slovenský kajakár medzi slalomármi. Pred dvomi rokmi sa stal majstrom sveta do 23 rokov. Pri testovacích pretekoch na olympijskom kanáli v Tokiu skončil druhý o 4 stotiny sekundy. 

V tejto sezóne vyhral posledné preteky Svetového pohára pred olympiádou. Bolo to jeho prvé víťazstvo vo Svetovom pohári. Konkurencia v K1 je veľká. Grigar nepatrí medzi hlavných favoritov súťaže, ale na medailu môže útočiť. 

Zuzana Rehák Štefečeková: 80 percent

V streľbe na trap je takmer medailová istota. Dva olympijské štarty premenila na dve medaily, uspela aj na európskych hrách v Baku 2015 a zo svetových šampionátov má 6 medailí. 

V tomto roku vyhrala preteky Svetového pohára v Naí Dillí. Na majstrovstvách Európy skončila šiesta. V mixe spolu s Erikom Vargom vybojovali 4. priečku. 

Rehák Štefečeková je veľkou medailovou nádejou. O to viac, že sa predstaví vo dvoch disciplínach. Okrem streľby na trap žien sa predstaví aj v mixe s Erikom Vargom. 

Erik Varga: 60 percent

Dvojnásobný majster sveta v streľbe na trap ide už na štvrtú olympiádu. Úspech na OH je jediné, čo mu v medailovej zbierke chýba. Po poslednej olympiáde sa dlho zotavoval z vážneho zranenia ramena – zlomená lopatka, prasknutý kĺb a odtrhnutá chrupavka.

Mal obavy, že má po kariére. Medzi špičku sa však vrátil. Na MS 2018 vybojoval striebro a v tím mixe s Rehák-Štefečekovou zlato.  

V tejto sezóne vybojoval na júnových ME 9. priečku. V tím mixe s Rehák-Štefečekovou skončili štvrtí. 

Danka Barteková: 50 percent

Pred predchádzajúcou olympiádou v Riu sa jej nedarilo. Po nej zmenila takmer všetko – systém, trénerov aj pušku.

Následne sa dva razy stala majsterkou Európy (2018, 2019). V tejto sezóne má z pretekov Svetového pohára prvé a tretie miesto. Do Tokia odchádza pozitívne naladená. Ciele si však nedáva. 

Juraj Tužinský: 40 percent

V Riu bol k medaile až neuveriteľne blízko. Vo vzduchovej pištoli mu ušiel bronz o 0,2 bodu. Rozdiel, ktorý nie je voľným okom postrehnuteľný. To, že je tento rok vo forme, potvrdil na majstrovstvách Európy, kde vybojoval premiérový titul. Získal ho dva mesiace pred olympiádou.

Matej Tóth: 75 percent

V Tokiu sa bude lúčiť s kariérou i s disciplínou, v ktorej dosiahol najväčšie úspechy. Chôdza na 50 km bude v programe OH naposledy. 

Za posledné dva roky mal minimum štartov. Pre pandémiu aj pre prípravu. Vlani vyhral v Dudinciach na päťdesiatke vo svetovom výkone (3:41 h). Tento rok štartoval v Dudinciach na 20 km a obsadil 9. priečku. Stále patrí do užšej svetovej špičky a kariéru bude chcieť uzavrieť ziskom medaily.

Boris Makojev: 50 percent

Osetínec reprezentuje Slovensko v zápasení voľným štýlom len štyri roky. Za ten čas však vybojoval striebro na majstrovstvách sveta, bronz na ME. V olympijskej kvalifikácii v kategórii do 86 kg skončil druhý, na finále však nenastúpil pre zranenie. Miestenku do Tokia už mal istú. 

Makojev môže nadviazať na úspech Davida Musuľbesa, ktorý v Pekingu vybojoval pôvodne bronz a po diskvalifikácii Artura Tajmazova dostal striebornú medailu.

Andrej Csemez: 30 percent

Chcem priniesť medailu, vyhlásil po úspešnej kvalifikácii. V boxe stačí na medailu vyhrať tri zápasy, na zlato päť. Csemez si verí. Boxuje v kategórii do 75 kg. Zatiaľ má z veľkých podujatí bronz z európskych hier v Minsku 2019. V olympijskej kvalifikácii v Paríži skončil tretí.

Filip Polášek, Lukáš Klein: 15 percent

Po reštarte kariéry sa Filip Polášek prebojoval do svetovej špičky. Predvlani vyhral tituly v Kitzbüheli, v Pekingu aj na turnaji Masters 1000 v Cincinnati. Tento rok v januári s Chorvátom Ivanom Dodigom vyhrali grandslamový Australian Open.

V Tokiu nastúpi s 23-ročným Lukášom Kleinom. Spolu hrávali len v rámci Davis Cupu a vlani na exhibičnom turnaji. V Tokiu nie sú úplne bez šancí, ale medailový úspech by bol prekvapením.

Niekto iný: 10 percent

Ak by niekomu z ďalších slovenských olympionikov vyšla súťaž a získal medailu, už by to bola vzhľadom na predchádzajúce výkony v tejto sezóne senzácia.

Predpoveď Sportnetu

Napriek malej výprave sa podarí Slovákom vybojovať v Tokiu viac medailí ako na poslednej olympiáde v Riu – 5. Zlatá medaila však bude len jedna, tri strieborné a jedna bronzová. Vybojujú ich strelci, kanoisti a chodec Matej Tóth v poslednej súťaži v kariére.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Prekonajú Slováci Rio? Medailové tromfy nie sú len v streľbe a kanoistike