Olympijské hry budú tiché, drahé, ale musia byť (otázky a odpovede)

Pozornosť slovenských fanúšikov sa aj v Tokiu bude upierať na vodácky kanál.
Pozornosť slovenských fanúšikov sa aj v Tokiu bude upierať na vodácky kanál. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|21. júl 2021 o 15:54

V Tokiu sa už súťaží na hrách XXXII. olympiády.

TOKIO, BRATISLAVA. Fanúšikov mali na letisku vítať roboti, po meste by ich vozili autonómne taxíky a ich komfort by sa starala aplikácia VoiceTra schopná preložiť reč do tridsiatich svetových jazykov.

Japonsko chystalo výnimočnú olympiádu, ktorá mala hlavné mesto prezentovať ako výkladnú skriňu technologického pokroku v krajine. Olympijské hry v Tokiu budú skutočne unikátne, ale z iného dôvodu.

Pôjde o prvé globálne športové podujatie v ére pandémie. Ponúkame základné otázky a odpovede.

Ako Tokio získalo hry?

O dejisku OH 2020 sa rozhodovalo 7. septembra 2013 v Buenos Aires. Favorizované Tokio dostalo najviac hlasov už v prvom kole (Tokio 42, Istanbul a Madrid po 26) a v druhom jasne zdolalo Istanbul 60:36. 

Japonská metropola sa uchádzala už o OH 2016, ale v konkurencii Madridu a Ria de Janeiro vypadla už v prvom kole. 

Minulý rok zverejnila agentúra Reuters a britský denník The Guardian správu francúzskych vyšetrovateľov, podľa ktorej Harujuki Takahaši z vedenia reklamnej spoločnosti Dentsu počas kandidatúry rozdával vplyvným členom MOV špičkové digitálne fotoaparáty a hodinky Seiko.

Okrem toho mal hlasy pre Tokio údajne zabezpečiť za 2,3 milióna dolárov bývalý šéf svetovej atletiky Lamine Diack (neskôr odsúdený za účasť v korupčnom škandále). 

MOV reagoval, že o žiadnych úplatkoch či daroch v súvislosti s tokijskou kandidatúrou nevie.

Prečo sa OH neuskutočnili minulý rok?

Ešte 17. marca 2020 Medzinárodný olympijský výbor oznámil, že nevidí dôvod na drastické rozhodnutie o zrušení alebo presunutí hier, napriek tomu, že svetom sa už niekoľko týždňov šíril nový koronavírus SARS-CoV-2.

V nasledujúcich hodinách však zosilnela kritika zo strany niektorých národných olympijských výborov, medzinárodných športových federácií a popredných športovcov. Kanada avizovala, že ak sa hry uskutočnia, do Tokia nepošle svoju výpravu.

MOV a organizátori svoj postoj revidovali. Japonský premiér Šinzo Abé navrhol 24. marca odloženie hier o jeden rok a 30. marca zverejnili nový termín. Napriek posunu sa zachoval názov podujatia OH 2020 v Tokiu - keďže naň už boli naviazané kontrakty s obchodnými partnermi, televíznymi spoločnosťami a nachystané desaťtisíce reklamných predmetov s pôvodným logom a dátumom.

Ako dlho olympiáda potrvá?

Olympijské hry v Tokiu slávnostne otvoria 23. júla 2021, ceremoniál sa začne o 13.00 stredoeurópskeho času, ale olympijské súťaže sa rozbehli už v stredu - 21. júla. Olympiáda potrvá do nedele 8. augusta.

V Tokiu je v porovnaní so Slovenskom o sedem hodín viac, takže športové zápolenia sa začnú vždy už v noci stredoeurópskeho času (v Japonsku bude ráno) a skončia sa popoludní nášho času. 

Budú olympijské súťaže sledovať fanúšikovia?

Olympiáda bude prvý raz v histórii bez divákov. Dôvodom sú opatrenia, ktoré majú obmedziť šírenie nového koronavírusu. 

Tokio nedávno predĺžilo núdzový stav, keďže v oblasti denne pribúdalo viac než tisíc nakazených. V meste budú platiť viaceré obmedzenia týkajúce sa najmä stretávania ľudí, pohybu či otváracích hodín reštaurácií. 

Organizátori najskôr v marci oznámili, že do Japonska nepustia zahraničných fanúšikov. Do tej chvíle sa predalo do zahraničia približne milión vstupeniek. Naďalej sa však počítalo s limitovaným počtom domácich fanúšikov, maximom malo byť 10-tisíc fanúšikov na tribúnach.

Aj táto možnosť napokon padla. Finančné náklady zo straty predaja vstupeniek nesie Japonsko. Organizačný výbor očakával, že z predaja získa v prepočte takmer 700 miliónov eur.

Ako ovplyvní pandémia hry?

Hry sa pre obavy zo šírenia koronavírusu uskutočnia s množstvom obmedzení. Športovci sa musia neustále testovať, izolovať sa, dodržiavať odstupy. Spoločné priestory v olympijskej dedine sa nebudú môcť využívať ako v minulosti na stretnutia. Medailové ceremoniály budú po prvý raz na olympiáde bezkontaktné. Medaily si športovci zavesia na krk sami.

Koľko to bude stáť?

V decembri minulého roka organizátori odhadli náklady na usporiadanie olympiády na 15,4 miliardy dolárov (vyše 13 miliárd eur) vrátane troch miliárd dolárov, ktoré spôsobilo presunutie hier o jeden rok. 

Okrem tokijskej metropolitnej vlády a japonskej vlády sa na nákladoch výrazne podieľali aj domáci sponzori. Organizátori podpísali so 68 lokálnymi partnermi sponzorské zmluvy vo výške troch miliárd dolárov. Po oznámení o preložení hier o jeden rok žiadny z nich neodstúpil. 

Ešte pred vypuknutím pandémie japonská vláda počítala s výraznými ziskami z turistického ruchu a z predaja vstupeniek, ale z toho nebude nič. V roku 2019 navštívilo Japonsko 32 miliónov zahraničných turistov, ktorí minuli 44 miliárd dolárov.  

Americká gymnastická superstar Simone Bilesová po príchode do Tokia.
Americká gymnastická superstar Simone Bilesová po príchode do Tokia. (Autor: TASR/AP)

Kto na tom zarobí?

Medzinárodný olympijský výbor je nezisková organizácia. V rokoch 2015 až 2019 mal finančný príjem viac než štyri a pol miliardy eur, takmer tri štvrtiny z nich pochádzali z predaja vysielacích práv.

Asi polovicu z týchto peňazí nalial do olympijskej kasy americký televízny gigant NBC. V júni tohto roka sa NBC pochválila, že predala reklamný priestor počas olympiády za rekordnú sumu vyše 1,2 miliardy dolárov (vyše miliardy eur).

Zrušenie hier by znamenalo pohromu pre MOV, televíziu aj kľúčových reklamných partnerov olympiády v Tokiu ako Coca-Cola, Airbnb, General Electric, Procter & Gamble alebo Visa. 

Mnohí Japonci však teraz dúfajú, že pohromu neprinesie samotná olympiáda, ako pomyselný rozprašovač koronavírusu.

Prečo sledovať olympiádu v Tokiu?

Bude to výnimočná olympiáda. Tichá a smutná. Ale aj na nej sa budú prekonávať svetové rekordy, odohrávať napínavé súboje veľkých rivalov a zrodia sa nezabudnuteľné príbehy.

Určite sa oplatí sledovať akrobatické kúsky gymnastky Simone Bilesovej, špičkové výkony elitných atlétov či plavcov, ale aj novinky v olympijskom programe ako surfing, skejtbording či športové lezenie. Zastaví na ceste za titulom niekto amerických basketbalistov? A ako sa vyrovná s očakávaniami domáca tenisová hviezda Naomi Osaková?

V Tokiu bude súťažiť aj 41 slovenských športovcov, viacerí aj s medailovými ambíciami. 

Aj napriek obmedzeniam zostávajú olympijské hry najväčšou globálnou športovou udalosťou, ktorej sa nič nevyrovná.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympijské hry budú tiché, drahé, ale musia byť (otázky a odpovede)