Cibulková získala proti Vesninovej iba štyri gemy, vo Wimbledone končí

Jelena Vesninová (vľavo) spolu s Dominikou Cibulkovou.
Jelena Vesninová (vľavo) spolu s Dominikou Cibulkovou. (Autor: SITA/AP)
Igor Dopirák, Ondrej Gajdoš|5. júl 2016 o 14:56

Dominika Cibulková neprekonala svoj rekord vo Wimbledone spred piatich rokov.

Wimbledon - štvrťfinále:

(dotácia 28,1 milióna libier, tráva)

Dominika Cibulková (19-SR) - Jelena Vesninová (Rus.)

2:6, 2:6 za 76 minút

LONDÝN, BRATISLAVA. Dominika Cibulková stihne svoju sobotňajšiu svadbu s Michalom Navarom v Bratislave podľa plánu, nebude ju musieť posunúť o týždeň neskôr. Slovenská tenisová jednotka prehrala vo štvrťfinále Wimbledonu s Ruskou Jelenou Vesninovou 2:6, 2:6 a z Londýna sa môže vrátiť domov.

Cibulková vo štvrťfinále nezopakovala famózny výkon z pondelňajšieho osemfinále, keď po nátlakovej, vyčerpávajúcej hre zdolala svetovú i turnajovú trojku Agnieszku Radwanskú. V utorok akoby jej už chýbali sily, energia. 

Vesninová: Kľúčom bol servis

Nedostala sa k svojej typickej, agresívnej hre. Jej servis nebol taký účinný, pohyb bol pomalší, urobila veľa nevynútených chýb.

Dominika Cibulková - Jelena Vesninová: fotogaléria

5.7.2016

Vesninová sa na zápas výborne pripravila. Vychádzalo jej podanie aj returny, Cibulkovú neustále tlačila. Ruska bola na víťazné loptičky lepšia 22:15 a zároveň urobila menej nevynútených chýb - 10:13.

Premenila štyri z trinástich brejkbalov, sama nečelila žiadnej hrozbe straty podania. "Dnes ma podržal servis, bol kľúčom k víťazstvu," vravela rodáčka z ukrajinského Ľvova do televíznej kamery v prvom rozhovore na dvorci.

Vesninová prelomila podanie súperky už v treťom geme prvého setu, ujala sa vedenia 2:1 a potom až do konca zápasu viedla, čo jej dodávalo sebavedomia a upokojovalo ju. S Cibulkovou má teraz aktívnu zápasovú bilanciu 4:3.

V semifinále sa stretne s obhajkyňou titulu Serenou Williamsovou.

Opäť ju zastavila Ruska

Zverenkyňa trénera Mateja Liptáka vyrovnala postupom medzi osem najlepších svoj najlepší výsledok z Wimbledonu 2011, opäť ju vyradila ruská hráčka. Pred piatimi rokmi to bola Maria Šarapovová. Cibulková bola po zápase smutná, ale celkove môže byť s tohtoročnou sezónou na tráve spokojná.

Pred Wimbledonom triumfovala na turnaji v Eastbourne a výbornú formu potvrdila aj na treťom grandslame roka. 

Na tráve vyhrala deväť zápasov za sebou, čo je jej najlepší výsledok na najrýchlejšom povrchu.

Cibulková sa po vlaňajšej operácii nohy a prepade v rebríčku vracia v tejto sezóne do svetovej špičky. Rok 2016 začala na 38. mieste WTA, pred Wimbledonom bola osemnásta a v online verzii renkingu ju včera zaregistrovali na 12. mieste.

Ak sa aj na turnajoch na tvrdom povrchu po svojej svadbe predstaví v tejto forme, môže sa čoskoro vrátiť do top 10, kde už bola pred dvoma rokmi.

Vysoké ciele môže mať aj v auguste na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro.

Vyjadrenie Dominiky Cibulkovej:

/zdroj: TASR/

"Nemala som žiaľ deň voľna ako pred predchádzajúcimi zápasmi. Cítila som sa unavená. Bola som v emočnom útlme, nedokázala som zo seba vyžmýkať viac. Dala som do kurtu oveľa menej returnov ako zvyčajne.

Nechcem však v žiadnom prípade zhadzovať výkon súperky, ktorá hrala výborne. Veľmi dobre servovala, tlačila ma, jej hra mala vysoký level. Nemala som žiadny záchytný bod.

Aj keď som sa v niektorých gemoch dostala na 30:30, potom ma zatlačila alebo som bola pri loptičke o pár sekúnd neskôr a následne som spravila chybu. Vesninová aj vo výmenách dominovala, bola lepšia.

Keby mi niekto povedal, že vyhrám turnaj v Eastbourne a vo Wimbledone postúpim do štvrťfinále, brala by som to všetkými desiatimi. Na tráve som predvádzala vynikajúcu hru, získala som veľké sebavedomie. Teraz bezprostredne po prehre som trochu sklamaná, no o pár hodín to budem všetko vnímať inak. Boli to nádherne dva týždne.

Čo sa týka svadby, všetko stíhame, teraz akurát riešime letenky. V stredu odlietame z Londýna domov. Svadba bola pre mňa extra motivácia, aby som tu hrala dobre a aby som si významnú udalosť ešte viac užila."

Online prenos

II. set

Vesninová za stavu 6:2, 5:2 a 40:0 pri vlastnom podaní premenila prvý mečbal a postúpila do semifinále. Cibulková má garanciu 430 bodov do hodnotenia a prémie 250 000 libier brutto. 

Slovenská tenistka si pripísala prvú čistú hru pri vlastnom podaní v zápase. Ak chce ale vyrovnať stav druhého setu, musí získať ďalšie tri gemy.

Cibulková vyhrala svoj prvý gem v druhom sete a znížila na 1:4. Aj v piatej hre druhého setu ale čelila dvom brejkbalom.

Cibulková sa pri servise trápi počas celého zápasu.
Cibulková sa pri servise trápi počas celého zápasu. (Autor: SITA/AP)

Slovenská tenistka zatiaľ nemala pri podaní Vesninovej výhodu čo i len jediného brejkbalu. Prehráva už 0:4 a ak chce vyhrať druhý set, musí vziať Ruske minimálne dvakrát podanie.

Cibulková sa pri vlastnom podaní stále trápi. Vesninová jej v druhom sete vzala obe podania a ujíma sa vedenia 3:0.

I.set

Vesninová pri vlastnom podaní využila druhý setbal a vyhrala prvý set 6:2. Cibulková sa počas zápasu nedostala ešte ani k jednému brejkbalu.

Vesninovú delí od zisku prvého setu iba jediný gem. Po potvrdení brejku vedie už 5:1. K prvému setbalu sa ale v ďalšej hre pri servise Cibulkovej nedostala.

Ruská tenistka hrá takmer bezchybne. Získala trinásť fiftínov za sebou. Jej sériu zastavila Cibulková až za stavu 1:3 a 0:40 pri vlastnom podaní. Vesninová sa ale napriek tomu vzala slovenskej tenistke podanie. 

Jelena Vesninová vstúpila do zápasu veľmi aktívne.
Jelena Vesninová vstúpila do zápasu veľmi aktívne. (Autor: SITA/AP)

Vesninová hrá zatiaľ aktívnejšie, pestrejšie. Po tom, čo si ustrážila vlastný servis, vzala Cibulkovej podanie. Slovenka zakončila tretí gem prvého setu dvojchybou.

Dominika Cibulková začala duel úspešne. Hoci musela odvrátiť tri brejkbaly súperky, udržala si svoj servis. Prvý gem stretnutia trval až deväť minút.

Pred zápasom

Pred zápasom – Jelena Vesninová je päťdesiatou hráčkou sveta. V kariére bola najvyššie na 21. pozícii (júl 2013).

Na tohtoročnom Wimbledone zdolala v prvom kole rakúsku tenistku Tamiru Paszekovú (7:5, 6:2), v druhom kole vyradila Nemku Andreu Petkovičovú (7:5, 6:3), v treťom kole vyprevadila Juliu Boserupovú (7:5, 7:5) a v osemfinále zdolala Jekaterinu Makarovovú (5:7, 6:1, 9:7).

Pred zápasom – Dominika Cibulková, 18. hráčka sveta a devätnásta nasadená na Wimbledone, bola najvyššie na desiatom mieste (marec 2014).

Slovenská tenistka v pvom kole vyradila Chorvátku Mirjanu Lučičovú-Baroniovú (7:5, 6:3), v druhom austrálsku tenistku Dariu Gavrilovovú (6:3, 6:2), v treťom prvýkrát v kariére zdolala Kanaďanku Eugenie Bouchardovú (6:4, 6:3) a v osemfinále po urputnom boji vyradila Poľku Agnieszku Radwanskú (6:3, 5:7, 9:7).

Pred zápasom – Cibulková a Vesninová sa na okruhu WTA stretli už šesťkrát. Vzájomná bilancia je vyrovnaná 3:3. Slovenka sa presadila v oboch najčerstvejších konfrontáciách na „harde" v hale v Moskve v rokoch 2011 a 2015.

Jediný doterajší duel na tráve sa v 3. kole Wimbledonu 2009 skončil 7:5, 4:6, 6:4 pre Rusku.

Jelena Vesninová sa ako päťdesiata hráčka sveta dostala už do štvrťfinále Wimbledonu.
Jelena Vesninová sa ako päťdesiata hráčka sveta dostala už do štvrťfinále Wimbledonu. (Autor: TASR/AP)

„Škoda, že štvrťfinále hrám už v utorok, no takto to vyšlo a nedá sa s tým nič robiť. Vo štvrťfinále grandslamu si už človek súperku nevyberie. Hlavné je, aby som bola fit,“ uviedla Cibulková pre TASR hneď po úspešnom osemfinále.

Pred zápasom – Obe tenistky už majú garanciu 430 bodov do hodnotenia a prémie 250 000 libier brutto.

Ak Cibulková v utorok vo štvrťfinále grandslamového Wimbledonu na tráve v Londýne prekoná Rusku Jelenu Vesninovú, s určitosťou sa k 11. júlu vráti do najlepšej desiatky svetového rebríčka WTA vo dvojhre.

V prepočte by sa posunula z terajšej online dvanástej pozície na deviatu priečku a aj pri najnepriaznivejšom zvyšku medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2016 by do pondelka nemohla klesnúť pod desiatu priečku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková získala proti Vesninovej iba štyri gemy, vo Wimbledone končí