Sagan zariskoval, nastúpil s trojicou cyklistov a vyhral jedenástu etapu

Peter Sagan predviedol ďalší fantastický výkon.
Peter Sagan predviedol ďalší fantastický výkon. (Autor: SITA/AP)
Marek Kantorík, Andrej Kuzmány|13. júl 2016 o 11:22

Slovenský cyklista zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže o zelený dres už na 90 bodov.

Tour de France - 11. etapa:

(Carcassone - Montpellier, 162,5 km)

1.Peter SaganSRTinkoff3:26:23 h
2.Chris FroomeV. BritániaSky 
3.Maciej BodnarPoľskoTinkoffvšetci čas víťaza
4.Alexander KristoffNórskoKaťuša 
5.Christophe LaporteFrancúzskoCofidis 
6.Jasper StuyvenBelgickoTrek-Segafredovšetci + 6 s

Priebežné poradie po 11. etape (o žltý dres):

1.Chris FroomeV. BritániaSky52:34:37 h
2.Adam YatesV. BritániaOrica BikeExchange+ 28 s
3.Daniel MartinÍrskoEtixx - Quick-Step+ 31 s
4.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar+ 35 s
5.Bauke MollemaHolandskoTrek-Segafredo+ 56 s
6.Romain BardetFrancúzskoAG2R+ 56 s
80.Peter SaganSRTinkoff+ 1:14:18 h

Bodovacia súťaž (o zelený dres):

1.Peter SaganSRTinkoff309 b
2.Mark CavendishV. BritániaDimension Data219 b
3.Marcel KittelNemeckoEtixx - Quick-Step202 b
4.Michael MatthewsAustráliaOrica BikeExchange124 b
5.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing112 b
6.Bryan CoquardFrancúzskoDirect Énergie112 b

MONTPELLIER. Jedenásta etapa Tour de France z Carcassonne do Montpellieru (162,5 km) sa skončila skvelým víťazstvom slovenského cyklistu Petra Sagana z tímu Tinkoff. Muž jazdiaci v zelenom drese lídra bodovacej súťaže si pripísal druhú víťaznú etapovú koncovku v aktuálnej edícii Tour de France.

Celkovo vybojoval šieste prvenstvo na Tour v kariére.

Sagan zdolal v záverečnom šprinte lídra celkového poradia Brita Christophera Frooma. Tretí skončil Poliak v drese Tinkoffu Maciej Bodnar. 

Bláznivé víťazstvo

"Bolo to bláznivé víťazstvo, nielen ten šprint, ale už záverečných niekoľko kilometrov. Únik sme vôbec neplánovali. Vedel som však, že by bolo nebezpečné zostať v balíku," povedal Sagan po dojazde do cieľa.

"Keď som videl, koho mám pri sebe, mohli sme ísť do úniku. Išlo o skvelých tempárov. Rozhodli sme sa zaútočiť a vyšlo to. Takéto niečo nemôžete naplánovať, to sa jednoducho stane. Ešte raz hovorím, bláznivý deň, bláznivé víťazstvo."

Sagan nedal šancu ani Froomovi: fotogaléria

9.4.2019

"Fúkal silný vietor, viacerí cyklisti vtedy jazdili na hrane, preto som sa rozhodol zaútočiť. Peter Sagan mi skočil do háku, silná dvojica z tímu Sky tiež a už to bolo dobré," sprostredkoval prvú televíznu reakciu Maciej Bodnar.

"Ani som nevedel, aký máme náskok, ale šli sme naplno až do cieľa. Asi sme naštvali viacerých šprintérov, lebo sme im vyfúkli množstvo bodov."

Thomas: Sagan išiel neskutočne

"Aj ja som prekvapený, že nám to vyšlo, ale Sagan išiel neskutočne. Keď sme videli, že s Bodnarom vyrazil dopredu, vydali sme sa s Chrisom do háku," znela prvá reakcia brita Gerainta Thomasa, ktorý v koncovke vycúval z boja.

"Celý deň sme sa snažili byť na čele, ale Sagan do toho šiel po hlave, tak sme išli za ním. Zacítili sme šancu, tak sme pokračovali. Vyšlo to. Je to fantastické."

Očakávaný šprintérsky záver v raji šprintérov v Montpellieri sa napokon nekonal v pravom slova zmysle. V záverečných dvanástich kilometroch totiž úplne nečakane ušla štvorčlenná skupina s lídrom celkovej klasifikácie Chrisom Froomom aj vedúcim mužom bodovacej súťaže Petrom Saganom.

Príkladnou spoluprácou získali rozhodujúci náskok a pelotón ich už nedostihol.

V úniku boli dvaja

Peter Sagan sa v stredu predstavil v červeným číslom, čo bola odmena za jeho heroický výkon v utorňajšej etape. V úniku dňa sa ocitli francúzsky šampión Arthur Vichot (FDJ) a Američan Alex Howes (Cannondale-Drapac).

Utvorili si náskok do štyroch minút, zobrali body na dvoch vrchárskych prémiách štvrtej kategórie na 38. a 57. kilometri Côte de Minerve (dĺžka 2,4 km, priemerný sklon 5,4%) a Côte de Villespassans (2,3 km, 4.5%), čo však nemalo žiadny vplyv na pohyb v súťaži o bodkovaný dres.

Jedenásta etapa na Tour de France priniesla zaujímavé predstavenie.
Jedenásta etapa na Tour de France priniesla zaujímavé predstavenie. (Autor: TASR/AP)

Šesťdesiat kilometrov pred cieľom bol únik minulosťou a na rýchlostnej prémii na 113,4 kilometri v Pézenas sa ani poriadne nešprintovalo. Tím Etixx - Quick-Step utvoril dobrú pozíciu pre Marcela Kittela.

Nemec bez väčších problémov zobral dvadsať bodov za prvé miesto. Peter Sagan si ustrážil druhú priečku pred svojím najväčším rivalom v boji o zelený dres Britom Markom Cavendishom (Dimension Data) a získal o dva body navyše.

Preteky ovplyvnil vietor

Stredajšiu etapu sprevádzal silný vietor, ktorý sa postaral aj o viaceré pády (Rafal Majka, Winner Anacona, Damiano Caruso, Robert Wagner). Bez následkov. 

Záverečné kilometre ponúkli zaujímavé divadlo. Dvanásť kilometrov pred cieľom sa objavila vpredu nečakaná štvorica so zeleným Petrom Saganom (Tinkoff), žltým Chrisom Froomom (Sky) a dvoma ich tímovými kolegami Geraintom Thomasom a Maciejom Bodnarom. Utvorili si náskok desiatich sekúnd.

Sedem kilometrov pred páskou nahlásil Mark Cavendish do vysielačky technický problém a tým sa skončila jeho ambícia vyhrať túto etapu, celkovo štvrtú v tejto edícii Tour a možnú tridsiatu v kariére.

Náskok kvarteta vpredu postupne narastal, štyri kilometre pred cieľom už dosahoval dvadsaťpäť sekúnd najmä zásluhou skvelej práce Poliaka Bodnara.

Už bolo jasné, že štvorica to dotiahne víťazne do konca.

Záverečné metre boli exhibíciou Petra Sagana a Christophera Frooma, lepší šprintér z tohto dua zvíťazil.

Pódiové umiestnenia Petra Sagana na Tour:

1. MIESTO (6)

2012: 1. etapa (Liége - Seraing, 198 km), 3. etapa (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km), 6. etapa (Epernay - Metz, 205 km) 

2013: 7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km)

2016: 2. etapa (Saint-Lô - Cherbourg-en-Cotentin, 183 km), 11. etapa (Carcassonne - Montpellier, 162,5 km)

2. MIESTO (17)

2012: 13. etapa (Saint-paul-trois-châteaux - Cap d'Agde, 217 km), 14. etapa (Limoux - Foix, 191 km), 20. etapa (Rambouillet - Paríž, 120 km) 

2013: 2. etapa (Bastia - Ajaccio, 156 km), 3. etapa (Ajaccio - Calvi, 145,5 km), 6. etapa (Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km), 13. etapa (Tours - Saint-Amand-Monrond, 173 km)

2014: 1. etapa (Leeds - Harrogate, 190,5 km), 3. etapa (Cambridge - Londýn, 155 km), 7. etapa (Epernay - Nancy, 234,5 km), 12. etapa (Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne, 185,5 km) 

2015: 2. etapa (Utrecht - Neeltje Jans, 166 km), 5. etapa (Arras - Amiens, 189,5 km), 6. etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km), 13. etapa (Muret - Rodez, 198,5 km), 16. etapa (Bourg-de-Péage - Gap, 201 km) 

2016: 10. etapa (Escaldes-Engordany - Revel, 197 km) 

3. MIESTO (8)

2012: 18. etapa (Blagnac - Brive-la-Gaillarde, 222,5 km)

2013: 5. etapa (Cagnes-sur-Mer - Marseille, 228,5 km), 12. etapa (Fougéres - Tours, 218 km) 

2014: 15. etapa (Tallard - Nimes, 222 km) 

2015: 4. etapa (Seraing - Cambrai, 223,5 km), 7. etapa (Livarot - Fougéres, 190,5 km) 

2016: 1. etapa (Mont-Saint-Michel - Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont, 188 km), 4. etapa (Saumur - Limoges, 237,5 km) 

Online prenos

CIEĽ - Peter Sagan si pripisuje svoje druhé víťazstvo na tohtoročnej Tour de France. Maciej Bodnar ho doviedol takmer až na cieľovú líniu.

Chris Froome sa snažil šprintovať, ale na Slováka nemal a skončil druhý.

1 km do cieľa - Náskok vedúcej štvorice sa mierne znižuje, ale malo by to stačiť. O víťazstve v jedenástej etape Tour de France 2016 sa rozhodne medzi štvoricou Peter Sagan, Chris Froome, Geraint Thomas a Maciej Bodnar.

4 km do cieľa - Zatiaľ to nevyzerá, že by hlavné pole sťahovalo stratu na vedúcu štvoricu. Jej náskok je stále vyšší ako dvadsať sekúnd.

8 km do cieľa - V čele je štvorica Sagan, Bodnar, Froome a Geraint Thomas. Ich náskok je dvadsaťdva sekúnd. Cavendish má technické problémy a stráca šancu. Ale tento únik štvorice vyzerá veľmi nádejne, aj jazdci Sky ochotne spolupracujú.

10 km do cieľa - Z pelotónu sa vyčlenila štvorica cyklistov - dvaja jazdci z tímu Tinkoff a dvaja zo Sky. A je tam Peter Sagan a spolu s ním Maciej Bodnar. Šancu vycítil Chris Froome, ktorý je v úniku spolu so Saganom. 

13 km do cieľa - Tinkoff udáva poriadne tempo, teraz sa dopredu dostal aj Fabian Cancellara z tímu Trek-Segafredo a pelotón sa poriadne naťahuje. Niektorí jazdci strácajú, znovu sa vytvárajú diery. Sagan je stále vpredu.

16 km do cieľa - Dnešný záverečný dojazd bude veľmi dôležitý aj pre klasifikáciu o zelený dres. Víťaz totiž získa až päťdesiat bodov, druhý najlepší v cieli ich bude brať tridsať. Ďalší postupne 20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1.

22 km do cieľa - Zatiaľ tam má solídnu podporu aj Peter Sagan, Tinkoff si drží pozície v čele pelotónu. Okrem Slováka sú tam minimálne štyria jazdci z ruského zoskupenia. Otázne je, kto bude mať koľko síl po ťažkej etape.

28 km do cieľa - Dve skupiny sa opäť zišli, do pelotónu sa vrátil aj víťaz včerajšej etapy Michael Matthews. Pozrite si, ako to dnes vyzeralo na otvorených priestranstvách, kde sa balík pre silný vietor delil na viacero skupín.

35 km do cieľa - "Montpellier nie je iba výnimočné miesto pre mňa, pretože som tu mal oblečený žltý dres. Je to výnimočné miesto pre Juhoafričanov, vyhral tu napríklad Robbie Hunter. Ale dnes to bude pre silný vietor veľmi ťažké," uviedol jazdec tímu Orica BikeExchange Daryl Impey, ktorý včera významnou mierou pomohol Michaelovi Matthewsovi. Teraz obaja zaostávajú za hlavnou skupinou.

38 km do cieľa - Balík je opäť rozdelený na dve veľké skupiny, rozdiel medzi nimi je päťdesiat sekúnd. Peter Sagan, Chris Froome i ďalší favoriti sú však v popredí. Z držiteľov dresov opäť zaostáva iba Thibaut Pinot.

49 km do cieľa - Na rýchlostnej prémii Etixx pripravil vláčil pre Marcela Kittela a ten berie 20 bodov. Peter Sagan však skončil hneď za ním a získava sedemnásť bodov a ešte zvyšuje svoj náskok na Marka Cavendisha. Ten si pripísal pätnásť bodov za tretie miesto.

1.Peter SaganSRTinkoff259 b
2.Mark CavendishV. BritániaDimension Data219 b
3.Marcel KittelNemeckoEtixx - Quick-Step202 b

52 km do cieľa - Peter Sagan potvrdzuje, že aj keď možno nemá dostatočnú tímovú podporu, dokáže jazdiť pozične veľmi dobre a nájsť si svoje miesto v hlavnom balíku aj vo vyhrotených situáciách. Blíži sa šprintérska prémia.

55 km do cieľa - Aj Thibaut Pinot sa vrátil naspäť do pelotónu. Ale Francúz už v predchádzajúcich etapách za najlepšími zaostal a aj keď by dnes nabral nejakú stratu, v celkovom poradí by nič významné neriešila.

59 km do cieľa - Už len desať kilometrov zostáva do rýchlostnej prémie. Peter Sagan si drží dobrú pozíciu v čele pelotónu, pomáha mu Roman Kreuziger. Zaostával Mark Cavendish, uvidíme, či sa mu podarí predrať dopredu.

Hoci sa jedenásta etapa ide prevažne po rovine, cyklistom spôsobuje veľké problémy vietor.
Hoci sa jedenásta etapa ide prevažne po rovine, cyklistom spôsobuje veľké problémy vietor. (Autor: TASR/AP)

62 km do cieľa - V čelnej časti pelotónu, ktorý sa na otvorených priestranstvách naťahuje a drobí, sa nachádzajú všetci držitelia jednotlivých dresov, čo znamená, že sa dobre drží aj Peter Sagan a nezaostáva. To je pozitívna správa.

67 km do cieľa - Náskok dvojice v úniku je už len dvadsať sekúnd. Priemerná rýchlosť cyklistov v doterajšom priebehu etapy je 45,7 km/hod.

73 km do cieľa - Na otvorenom priestranstve je vidieť, ako sa pelotón drobí na viacero skupín. Je síce pravdepodobné, že sa napokon opäť zíde, ale mnohí cyklisti dnes môžu nabrať stratu. Sky ťahá na čele hlavného balíka a určuje rýchle tempo, únik dvojice cyklistov bude čoskoro minulosťou.

77 km do cieľa - Dve veľké skupiny sa dokázali zísť, ale so stratou približne štyridsať sekúnd stále zaostáva pätica cyklistov. A je v nej aj Michael Matthews, ktorý včera zdolal Petra Sagana. A nepomáha mu nikto z tímových kolegov.

Michael Matthews včera v záverečnom šprinte zdolal Petra Sagana.
Michael Matthews včera v záverečnom šprinte zdolal Petra Sagana. (Autor: TASR/AP)

84 km do cieľa - Rozdiel medzi dvomi veľkými skupinami dosahuje už štyridsať sekúnd. Vzadu zostali napríklad líder vrchárskej klasifikácie Thibaut Pinot, Tony Gallopin a tiež nečakane aj víťaz včerajšej etapy Michael Matthews.

87 km do cieľa - Pelotón poriadne zrýchlil, na čele zaberajú šprintérske tímy. Náskok vedúcej skupiny sa znížil na dve minúty. Silný vietor však spôsobil, že sa balík rozdelil na dve veľké skupiny a druhá už pomerne dosť zaostáva.

91 km do cieľa - Dnešná etapa bude skôr iba prechodnou pre vrchárov, ktorých hlavným cieľom bude prísť do cieľa, nespadnúť, nezraniť sa a nenabrať zbytočnú stratu. "Ďalšie dve etapy mi budú sedieť," vyhlásil pre letour.fr Richie Porte.

Pripomíname, že zajtra - v deň štátneho sviatku vo Francúzsku, ktorým je výročie dobytia Bastily - budú jazdci v závere stúpať na slávny Mont Ventoux.

97 km do cieľa - Pelotón o čosi zvoľnil, jeho strata na vedúcu dvojicu narástla na štyri a pol minúty. Vichotovi s Howardom pomáha aj silný zadný vietor, ktorý im miestami fúka do chrbta rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Francúz už pred etapou vyhlásil, že aj s pomocou vetra by mohol byť dnes únik úspešný.

104 km do cieľa - Cyklisti absolvovali aj druhú vrchársku prémiu dnešného dňa - Côte de Villespassans (2,3 km, 4,5%). Aj na nej si bod za víťazstvo pripísal Arthur Vichot. Teraz nasleduje zvyšok etapy po zvlnenej rovine. Štyridsaťdeväť kilometrov pred cieľom príde na rad aj rýchlostná prémia.

114 km do cieľa - Dvojica v úniku si udržuje konštantný náskok pred pelotónom - dve minúty a tridsaťpäť sekúnd.

120 km do cieľa - Aj keď sú v úniku dvaja jazdci, očakáva sa, že o víťazovi etapy rozhodne hromadný šprint. Pozrite si, ako cyklisti bojujú o etapové prvenstvo.

123 km do cieľa - Pretekárom komplikuje situáciu silný vietor, čo malo za následok tri pády. Vichot s Howardom vedú o dve minúty a 40 sekúnd.

130 km do cieľa - Zatiaľ čo sa Pinot snaží dostať spolu s tímovými kolegami do pelotónu, spadli ďalší dvaja cyklisti - Vandenbroeck (Kaťuša) a Luis Leon Sanchez (Astana). Hneď na to sa ocitli na zemi aj Craddock (Cannondale), Grmay (Lampre) a Theuns (Trek)

135 km do cieľa - Pelotón stráca na dvoch pretekárov už dve minúty a 45 sekúnd. Minútu za pelotónom sa nachádza aktuálny držiteľ bodkovaného dresu Thibault Pinot, ktorý spadol.

150 km do cieľa - Dvojica v úniku zvyšuje náskok na deväťdesiat sekúnd.

154 km do cieľa - Vichot sa spolu s tímovým kolegom Leighom Howardom odpútali od hlavného poľa, zatiaľ majú 35-sekundový náskok.

159 km do cieľa - Francúzsky majster Arthur Vichot (IAM Cycling) ide rýchle tempo a pár jazdcov (vrátane Rafala Majku) má problém udržať sa v pelotóne.

162,5 km do cieľa - ​Etapa odštartovala. Peter Sagan jazdí dnes s červeným číslom pre najaktívnejšieho pretekára predošlej etapy.

Pred etapou 

Pred etapou - Takto vyzerala desiata etapa z pohľadu pretekárov.

Pred etapou - Oficiálny portál LeTour.fr nazval Montpellier, cieľové miesto dnešnej etapy, šprintérskym rajom.

Pelotón najslávnejších pretekov bude mať svoju zastávku v ôsmom najväčšom meste Francúzska už po tridsiaty druhý raz.

Zo súčasného poľa pretekárov sa tam v roku 2011 tešil z etapového víťazstva Brit Mark Cavendish, o 2 roky neskôr tam ukázal všetkým chrbát Nemec André Greipel.

Zatiaľ čo Cavendish (Dimension Data) v aktuálnej edícii pretekov predviedol už tri víťazné špurty, Greipel a jeho tím Lotto Soudal stále čakajú na prvý triumf.

"Šprintéri do toho pôjdu naplno, ale víťaz bude musieť byť silný. Vždy je náročné presadiť sa v deň, ktorý je zasadený medzi dve etapy s horským profilom. Ja Montpellier milujem," uviedol v predpovedi pre Cyclingnews niekdajší skvelý austrálsky šprintér Robbie McEwen, ktorý triumfoval v etape TdF s cieľom v Montpellieri pred 11 rokmi.

Okrem Cavendisha a Greipela patria k favoritom na triumf Marcel Kittel či Bryan Coquard. V konkurencii klasických šprintérov sa však bude o etapové prvenstvo snažiť aj Peter Sagan.

Pred etapou - Pretekári zabojujú aj o body na šprintérskej prémii, ktorá sa nachádza 49 kilometrov pred cieľom.

Pred etapou - Peter Sagan mal za sebou napriek druhému miestu úspešný deň. Zvýraznil ho triumfom na šprintérskej prémii, ktorý ho posunul na prvú pozíciu v bodovacej súťaži.

Bodovacia súťaž (o zelený dres):

1. Peter Sagan (SR) - 242 b

2. Mark Cavendish (V. Brit.) - 204 b

3. Marcel Kittel (Nem.) - 182 b

4. Michael Matthews (Aus.) - 124 b

5. Greg van Avermaet (Bel.) - 112 b

6. Bryan Coquard (Fra.) - 112 b

"Bola to dôležitá etapa, ale sú aj podstatnejšie veci v živote. V úniku som stratil veľa energie. Nie preto, žeby nikto neťahal, ale viacerí pretekári vpredu nechceli spolupracovať," vravel Sagan v prvej televíznej reakcii.

"V závere Orica, ktorá bola v presile, útočila, ja som stále musel reagovať. Byť druhý nie je zlé. Matthews vyhral na Tour prvýkrát, čo je preňho dobré. Ja som bol druhý, ale získal som dosť bodov a mám aj zelený dres."

Pred etapou - Desiatu etapu vyhral po dramatickom šprinte Austrálčan Michael Matthews, hneď za ním skončil Slovák Peter Sagan. 

Cieľovému dojazdu v Reveli predchádzalo menšie stúpanie, potom zasa technický zjazd.

V ňom sa dlho držal na čele Peter Sagan a s prehľadom kontroloval pokusy o úniky všetkých svojich zostávajúcich konkurentov.

Na konci sa však prejavila početná prevaha jazdcov Oricy a ich líder Matthews si pripísal prvé víťazstvo na Tour de France v kariére. Zároveň skompletizoval triumfy na všetkých troch súčastiach Grand Tour. 

"Je to neuveriteľné a emotívne víťazstvo. Stále si to neuvedomujem. Na Tour som prežil dva ťažké roky. Bol som už blízko triumfu a hovoril som si, že tieto preteky asi nie sú pre mňa," povedal Matthews do mikrofónu Eurosportu.

Pred etapou - Stredajšia etapa je rovinatá, no cyklistov čakajú v úvodných 57 kilometroch dve horské prémie štvrtej kategórie. 

Na 38. kilometri prejdú Côte de Minerve (2,4 km, 5,4 %), na 57. kilometri vystúpajú na Côte de Villespassans (2,3 km, 4,5 %).

Profil 11. etapy.
Profil 11. etapy. (Autor: cyclingstage.com)

Pred etapou - Tour de France pokračuje v stredu jedenástou etapou s dĺžkou 162,5 km.

Začína sa v meste Carcassone (13:50), cieľ je v Montpellieri po 17.20 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan zariskoval, nastúpil s trojicou cyklistov a vyhral jedenástu etapu