Sagan finišoval druhý, vyhral prémiu a získal naspäť zelený dres

Peter Sagan si opäť obliekol zelený dres.
Peter Sagan si opäť obliekol zelený dres. (Autor: TASR/AP)
Marek Kantorík, Andrej Kuzmány|11. júl 2016 o 22:23

Slovenský cyklista bol v úspešnom úniku. Vyhral aj rýchlostnú prémiu a v bodovacej súťaži má náskok 38 bodov.

Tour de France 2016 - 10. etapa:

(Escaldes-Engordany - Revel, 197 km) 

1.Michael MatthewsAustráliaOrica BikeExchange4:22:38 h
2.Peter SaganSRTinkoff 
3.Edvald Boasson HagenNórskoDimension Data 
4.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing 
5.Samuel DumoulinFrancúzskoAG2R La Mondialečas víťaza
6.Daryl ImpeyJAROrica BikeExchange+ 2 s

Priebežné poradie (o žltý dres):

1.Chris FroomeV. BritániaSky49:08:20 h
2.Adam YatesV. BritániaOrica BikeExchange+ 16 s
3.Daniel MartinÍrskoEtixx - Quick-Step+ 19 s
4.Nairo QuintanaKolumbiaMovistar+ 23 s
5.Joaquím RodríguezŠpanielskoKaťuša+ 37 s
6.Bauke MollemaHolandskoTrek-Segafredo+ 44 s
83.Peter SaganSRTinkoff+1:14:22 h

Bodovacia súťaž (o zelený dres):

1.Peter SaganSRTinkoff242 b
2.Mark CavendishV. BritániaDimension Data204 b
3.Marcel KittelNemeckoEtixx - Quick-Step182 b
4.Michael MatthewsAustráliaOrica BikeExchange124 b
5.Greg van AvermaetBelgickoBMC Racing112 b
6.Bryan CoquardFrancúzskoDirect Énergie112 b

REVEL. Austrálčan Michael Matthews z tímu Orica BikeExchange sa stal víťazom desiatej etapy na 103. ročníku Tour de France, ktorá štartovala v Escaldes-Engordany a po 197 kilometroch finišovala v Reveli.

Slovák Peter Sagan v dramtickom šprinte šestice cyklistov skončil druhý.

Vyhral aj prémiu

Mimoriadne úspešný deň Sagan zvýraznil aj triumfom na šprintérskej prémii, čo ho posunulo do pozície lídra bodovacej súťaže pred Marka Cavendisha a do stredajšej etapy vyrazí oblečený v obľúbenom zelenom drese.

Sagan je víťazom súťaže aktivity na Tour de France z ostatných štyroch rokov.

Po dni voľna na Tour de France nasledovala zaujímavá etapa s pokorením najvyššieho bodu pretekov Port d´Envalira (výška 2408 m, dĺžka 22,6 km, priemerný sklon 5,5%), kde bol prvý Portugalčan Rui Costa.

Neskôr sa z množstva pokusov vydaril únik pätnástich cyklistov, z ktorého najlepšia šestka prišla spoločne do cieľa.

Matthews mal podporu

Cieľovému dojazdu v Reveli predchádzalo menšie stúpanie, potom zasa technický zjazd. V ňom sa dlho držal na čele Peter Sagan a s prehľadom kontroloval pokusy o úniky všetkých svojich zostávajúcich konkurentov.

Na konci sa však prejavila početná prevaha jazdcov Oricy a ich líder Matthews si pripísal prvé víťazstvo na Tour de France v kariére. Zároveň skompletizoval triumfy na všetkých troch súčastiach Grand Tour. 

Michael Matthews zvládol záver takticky veľmi dobre.
Michael Matthews zvládol záver takticky veľmi dobre. (Autor: TASR/AP)

"Je to neuveriteľné a emotívne víťazstvo. Stále si to neuvedomujem. Na Tour som prežil dva ťažké roky. Bol som už blízko triumfu a hovoril som si, že tieto preteky asi nie sú pre mňa," povedal Matthews do mikrofónu Eurosportu.

"Dnes sa mi splnil sen. V úniku sme mali našťastie trojité zastúpenie, spolupracovali sme, chalani pre mňa urobili úplne všetko. Naozaj, nemám slov."

Sagana sa snažili unaviť

"Bola to dôležitá etapa, ale sú aj podstatnejšie veci v živote. V úniku som stratil veľa energie. Nie preto, žeby nikto neťahal, ale viacerí pretekári vpredu nechceli spolupracovať," vravel Sagan v prvej televíznej reakcii.

"V závere Orica, ktorá bola v presile, útočila, ja som stále musel reagovať. Byť druhý nie je zlé. Matthews vyhral na Tour prvýkrát, čo je preňho dobré. Ja som bol druhý, ale získal som dosť bodov a mám aj zelený dres."

Petra Sagana zdolal vo finiši len Michael Matthews.
Petra Sagana zdolal vo finiši len Michael Matthews. (Autor: TASR/AP)

"Úvod etapy prebiehal tak, ako sme čakali. Chceli sme ísť do úniku s viacerými jazdcami. Potom v závere išiel Durbridge na čelo a roztrhal vedúcu skupinu, vpredu sme zostali našťastie všetci traja," rozhovoril sa Daryl Impey.

"V závere sme mali výraznú presilu proti Saganovi. V poslednom kopci aj na konci sme sa ho stále skúšali trochu unaviť, napokon nám to vyšlo a dosiahli sme víťazstvo," dodal dôležitý muž Oricy v posledných kilometroch etapy.

"Nebolo to ľahké, ale cítil som sa dobre. Dostal som sa do úniku, ale škoda šprintu. V závere som na to už nemal,“ doplnil tretí muž etapy Edvald Boasson Hagen. 

Online prenos

CIEĽ - Peter Sagan v závere začal šprintovať až zo štvrtého miesta. Dvojicu jazdcov dokázal predstihnúť, ale na Michaela Matthewsa už nestačil.

Austrálčan dokonale využil svoju pozíciu, keď záverečné kilometre jazdil za Slovákom, šetril sily a v rozhodujúcej chvíli ho úspešne predstihol.

1 km do cieľa - Šesť jazdcov prichádza za seba, rozhodne sa v šprinte.

2 km do cieľa - Nastupoval van Avermaet, následne opäť Daryl Impey. Sagan je stále na čele, Matthews jazdí nenápadne za ním. Neútočí, šetrí sily na finiš.

4 km do cieľa - Teraz nastúpil Boasson Hagen, ale opäť neúspešne. Sagan si to stráži, sám však vedie päť jazdcov za sebou. Bude to mať veľmi náročné.

6 km do cieľa - Jazdci sú na vrchole krátkeho stúpania, Daryl Impey sa snažil o nástup, ale Peter Sagan si to všetko postrážil. Vpredu je už len šestica jazdcov, so Slovákom nikto nespolupracuje. Opäť si bude musieť poradiť sám.

Aj takýmito miestami dnes prechádzali cyklisti na Tour de France.
Aj takýmito miestami dnes prechádzali cyklisti na Tour de France. (Autor: SITA/AP)

9 km do cieľa - O malú chvíľu začnú jazdci stúpať na Côte de Saint-Ferréol (1,8 km, 6,6%). Je síce krátky, ale aj na ňom sa môže udiať rozhodujúci útok. Pelotón je už bez šance, zaostáva o viac ako sedem minút.

14 km do cieľa - Najlepšiu pozíciu má tím Orica Bike Exchange, ktorá má v sedmičke jazdcov na čele pretekov až trojicu. Je takmer isté, že budú podporovať Michaela Matthewsa, ale veríme, že im to Peter Sagan skomplikuje.

17 km do cieľa - Nibali a skupina okolo neho zaostáva už o minútu, rozhodne sa zrejme medzi sedmičkou jazdcov v čele, kde je aj Sagan.

20 km do cieľa - Čelná skupina sa nám rozdelila. Vpredu sú Sagan, Samuel Dumoulin, van Avermaet, Boasson Hagen a traja jazdci z Oricy - Durbridge, Impey a Matthews. Za nimi sú Nibali a Landa, vzadu zostali Caruso, Gallopin, Chavanel, Izagirre, Cummings a Rui Costa. Pre Petra to vyzerá skvelo.

24 km do cieľa - Toto by už úniku malo vyjsť. Do cieľa neostáva mnoho a pelotón stráca stále takmer štyri minúty. Jazdci vpredu si už začínajú nastupovať, Peter Sagan sa snaží na všetky útoky odpovedať a postrážiť si ich.

28 km do cieľa - Je reálne, že Peter Sagan obháji zelený dres, ale nebude to mať jednoduché, myslí si Peter Velits. Ak by vyhral ešte nejaké etapy, nabral by už dosť bodov. Preskočiť ho by potom pre Petra nemuselo byť jednoduché," tvrdí.

33 km do cieľa - AIM Cycling stále horlivo pracuje, ale strata na únik momentálne neklesá. Pre pätnástku jazdcov vpredu to vyzerá veľmi nádejne.

37 km do cieľa - Na čele pelotónu najvýraznejšie pracujú jazdci tímu AIM Cycling. Stratu na únik sa im podarilo znížiť na štyri a trištvrte minúty. Situáciu však veľmi výrazne komplikuje silný vietor, takisto vo Francúzsku prší.

44 km do cieľa - Bryan Coquard je v šprintoch jedným zo súperov Petra Sagana. Najbližšie k víťazstvu mal v štvrtej etape, kedy ho doslova len o milimetre zdolal Marcel Kittel. O víťazovi musela rozhodnúť až cieľová fotografia.

Vo štvrtej etape Coquarda (vpravo hore) zdolal Kittel len o milimetre.
Vo štvrtej etape Coquarda (vpravo hore) zdolal Kittel len o milimetre. (Autor: TASR/AP)

48 km do cieľa - Zaujímavosťou je, že na čele pelotónu pomáha ťahať aj tím Direct Énergie, ktorý má v úniku Sylvaina Chavanela. "Zrejme majú väčší záujem o to, aby sa dopredu dostal Bryan Coquard," uvádza oficiálny web podujatia.

52 km do cieľa - Hlavný balík síce znižuje stratu na skupinu v úniku, ale nejde im to príliš rýchlo. Momentálne sa pohybuje na úrovni 5:50 min.

56 km do cieľa - Keď sa etapa v Reveli končila naposledy, bol záver prakticky identický ako dnešný. Práve na krátkom stúpaní nastúpil Alexandr Vinokurov a do cieľa prišiel s náskokom trinástich sekúnd pred Markom Cavendishom.

61 km do cieľa - V meste Revel, kde budú cyklisti dnes finišovať, sa končila etapa v posledných rokoch viackrát. Víťazstvá si tu pripísali Erik Dekker (2000), Paolo Savoldelli (2005) či Kazach Alexandr Vinokurov (2010). Dnes sa tu bude bojovať o víťazstvo desiaty raz za posledných päťdesiat rokov.

67 km do cieľa- Teraz ostáva otázkou azda len to, či únik dotiahne svoju snahu až do cieľa a Peter Sagan bude bojovať o body aj vo finiši. Vďaka nim by si svoju pozíciu výrazne vylepšil. Pelotón zaostáva stále o viac ako šesť minút. 

74 km do cieľa - Peter Sagan vyhráva rýchlostnú prémiu. Nikto zo súperov mu nerobil problémy, Slovák sa im s ľahkosťou vzdialil a prišiel si po dvadsať bodov. Virtuálne sa prezlieka do zeleného dresu.

1.Peter SaganSRTinkoff217 b
2.Mark CavendishV. BritániaDimension Data204 b
3.Marcel KittelNemeckoEtixx - Quick-Step182 b
4.Bryan CoquardFrancúzskoDirect Énergie112 b
5.Michael MatthewsAustráliaOrica BikeExchange94 b

75 km do cieľa - Blíži sa rýchlostná prémia. Pelotón stráca na pätnásťčlenný únik šesť a pol minúty. Peter Sagan si už pripravuje pozíciu na útok.

77 km do cieľa - "Záver etapy poznám veľmi dobre. Kopec je síce krátky, ale môže stačiť na to, aby si pretekár vytvoril dostatočný náskok," povedal podľa letour.fr ešte pred štartom etapy Sylvain Chavanel, ktorý je takisto v úniku.

85 km do cieľa- V čele pretekov je aj Vincenzo Nibali, ktorý už bol na tohtoročnej Tour de France v úniku v siedmej etape so stúpaním na Col d'Aspin. V závere mu však došli sily a napokon finišoval na štvrtom mieste. Na druhý deň si aspoň obliekol červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca etapy.

Vincenzo Nibali už bol v úniku aj v siedmej etape.
Vincenzo Nibali už bol v úniku aj v siedmej etape. (Autor: TASR/AP)

89 km do cieľa - To, že je vpredu pätnástka jazdcov, je veľmi dôležité aj pre Petra Sagana. Na rýchlostnej prémii totiž nebude bodovať nikto z pelotónu a ak by Slovák vybojoval dvadsať bodov, výrazne by získal oproti súperom. O body do klasifikácie o zelený dres sa bude šprintovať na méte 74,5 km pred cieľom.

95 km do cieľa - V úniku teda máme pätnásť jazdcov: Mikel Landa (Sky), Sylvain Chavanel (Direct Énergie), Gorka Izagirre (Movistar), Vincenzo Nibali (Astana), Peter Sagan (Tinkoff), Samuel Dumoulin (AG2R-La Mondiale), Greg van Avermaet, Damiano Caruso (obaja BMC), Edvald Boasson Hagen, Stephen Cummings (obaja Dimension Data), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Rui Costa (Lampre-Merida), Luke Durbridge, Daryl Impey, Michael Matthews (obaja Orica BikeExchange).

100 km do cieľa - Vedúca skupina má stále šesťminútový náskok.

111 km do cieľa - Saganova skupina zvyšuje tempo, aktuálne má náskok takmer šesť minút.

118 km do cieľa - Sagan a Dumoulin počkali zvyšných jazdcov z úniku. Pelotón výrazne zvoľnil a aktuálne stráca tri minúty.

128 km do cieľa - Sagan to opäť skúša. Tentoraz sa k nemu pridal aj Sam Dumoulin. Pred ďalšími jazdcami majú 25-sekundový náskok. Pelotón so žltým Froomom stráca 80 sekúnd.

135 km do cieľa - K deviatim pretekárom sa pridali ďalší štyria - Boasson Hagen, Gallopin, Durbridge a Impey.

140 km do cieľa - Deväťčlenná skupina, v ktorej je aj Peter Sagan, vedie o tridsať sekúnd.

147 km do cieľa - Obe skupiny sa spojili, pred pelotónom majú približne dvadsaťsekundový náskok.

152 km do cieľa - Kvarteto v úniku má v zjazde 17-sekundový náskok pred päticou prenasledovateľov Landa, Gorka Izagirre, Dumoulin, Caruso a Cummings.

170 km do cieľa - Costa, Nibali a Sagan sa odpútali od pelotónu. Pridal sa k ním aj Matthews. Štvorica má pred pelotónom 50-sekundový náskok.

Vincenzo Nibali (vľavo) je víťazom Tour spred dvoch rokov.
Vincenzo Nibali (vľavo) je víťazom Tour spred dvoch rokov. (Autor: TASR/AP)

174 km do cieľa - Costa vyhral horskú prémiu a pripísal si 20 bodov. Druhý skončil Dumoulin, tretí Nibali. Pretekárov teraz čaká 60-kilometrový zjazd.

175 km do cieľa - Rui Costa sa odpútal od pelotónu, pre ktorým má už 50-sekundový náskok. Ak ako prvý pokorí horskú prémiu na Port d'Envalira, získa finančnú odmenu 5000 eur a špeciálnu cenu Souvenir Henriho Desgrangea.

177 km do cieľa - Skupiny sa znova spojili.

178 km do cieľa - K Saganovi sa pridal aj Nibali a ďalší jazdci. Pred pelotónom sú však len pár metrov.

180 km do cieľa - Slovák v drese Tinkoffu je však naďalej aktívny a opäť uniká pelotónu.

185 km do cieľa - Peter Sagan a ďalší jazdci sa pokúsili o ďalší únik. Vypracovali si takmer polminútový náskok, no pelotón ich dostihol.

188 km do cieľa - Sedemnásť jazdcov sa pokúsilo o únik. Skupina, v ktorej bol aj Peter Sagan, mala pred pelotónom 20-sekundový náskok.

195 km do cieľa - Hneď od úvodu stúpajú pretekári na tiahly kopec prvej kategórie Port d'Envalira s dĺžkou 22,6 km a priemerným sklonom 5,5 percenta. Ide o najvyšší bod na tohtoročnej Tour de France.

197 km do cieľa - Etapa odštartovala.

Pred etapou 

Pred etapou - Okrem zeleného môže dôjsť k prezliekaniu aj vrchárskeho trička, rozdiel v tejto súťaži je medzi vedúcim Thibautom Pinotom (FDJ) a Rafalom Majkom (Tinkoff) len trojbodový.

Víťaz prémie na vrchole Port d'Envalira získa desať bodov, za prvé miesto na Côte de Saint-Ferréol sa udeľujú dva body.

V celkovej klasifikácii by nemali nastať výraznejšie zmeny. Predpokladá sa, že Christopher Froome (Sky) si po utorku udrží žlté tričko lídra pretekov. 

Pred etapouViaceré zahraničné portály favorizujú v utorok na víťazstvo slovenského majstra sveta Petra Sagana.

Jazdec tímu Tinkoff by podľa prognóz mohol vyraziť do úniku dňa, aby na 122. kilometri bral body na šprintérskej prémii v Aigues-Vives a pokúsil sa o opätovný zisk zeleného trička.

Sagan zaostáva v bodovacej súťaži za Markom Cavendishom len o sedem bodov a po utorku sa môže ocitnúť naspäť vo svojej obľúbenej farbe.

Bodovacia súťaž (zelený dres):

1. Mark Cavendish (V. Brit.) - 204 b

2. Peter Sagan (SR) - 197 b 

3. Marcel Kittel (Nem.) - 182 b

4. Bryan Coquard (Fra.) - 112 b

5. Greg van Avermaet (Bel.) - 90 b

Nahrávať by mu malo aj trojkové stúpanie v závere, na ktorom by 26-ročný Žilinčan mohol utiecť konkurencii, tak ako naposledy pri rovnakom finiši v Reveli v roku 2010 Alexander Vinokurov.

Okrem Sagana sa medzi favoritmi vyskytujú aj mená ako Julian Alaphilippe, Greg van Avermaet, Bryan Coquard, Michael Matthews či Edvald Boasson Hagen.

Jeden z týchto cyklistov môže mať veľké šance na úspech, pokiaľ nepríde k hromadnému špurtu.

Peter Sagan (vľavo) zabojuje o zisk zeleného dresu už v utorok.
Peter Sagan (vľavo) zabojuje o zisk zeleného dresu už v utorok. (Autor: TASR/AP)

"Deň po dni voľna je nepredvídateľný. Nedostatočné zotavenie po jednom z nich bolo pre mňa najhoršou nočnou morou. Netušíte, čo sa stalo s nohami a nikdy neviete, ako vám to pôjde. Dlhé stúpanie hneď po štarte vytvára prvok napätia. Za predpokladu, že všetci sa budú cítiť dobre, môžeme byť svedkami zaujímavého záveru. Finiš vyhovuje výbušným jazdcom ako Julian Alaphilippe a typom, ktorí vedia prejsť takéto kopce najhladšie," uvádza na portáli Cyclingnews bývalý víťaz Tour de France Stephen Roche.

Pred etapou - Hneď od úvodu začnú cyklisti stúpať na najvyšší bod tohtoročnej Tour - tiahly kopec prvej kategórie Port d'Envalira s dĺžkou 22,6 km a priemerným
sklonom 5,5 percenta. 

Prvý jeho pokoriteľ získa finančnú odmenu 5000 eur a špeciálnu cenu Souvenir Henriho Desgrangea.

Po dosiahnutí vrcholu v nadmorskej výške 2408 m nasleduje 60-kilometrový zjazd a prevažne rovinatý profil až takmer do cieľa.

Sedem kilometrov pred páskou sa nachádza ešte stúpanie tretej kategórie Côte de Saint-Ferréol (1,8 km, 6,6 %), po ktorom sa klesá asi 4 km a zostávajúce tri kilometre sa idú po rovine.

Profil desiatej etapy.
Profil desiatej etapy. (Autor: cyclingstage.com)

Pred etapou - Po prvom dni voľna pokračuje Tour de France utorkovou desiatou etapou, ktorá jazdcov zavedie z Andorry naspäť na francúzske územie.

Etapa odštartuje v obci Escaldes-Engordany o 12.35 h a po 197 kilometroch bude finišovať v Reveli. Prvého v cieli očakávajú organizátori medzi 17.02 a 17.28.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan finišoval druhý, vyhral prémiu a získal naspäť zelený dres