ME v cyklistike 2021: Peter Sagan nedokončil, vyhral Sonny Colbrelli

Peter Sagan dnes na ME v cyklistike 2021, LIVE cez online prenos.
Peter Sagan dnes na ME v cyklistike 2021, LIVE cez online prenos. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|12. sep 2021 o 14:25 (aktualizované 12. sep 2021 o 17:36)

Sledovali ste s nami online prenos z ME v cestnej cyklistike 2021, na štarte dnes nechýbal ani Peter Sagan.

TRENTO. Peter Sagan dnes išiel preteky s hromadným štartom kategórie Elite na majstrovstvách Európy v cestnej cyklistike 2021 v talianskom Trente. 

Rodák zo Žiliny sa v kariére už raz európskym šampiónom stal. V roku 2016 vo francúzskom meste Plumelec zdolal v záverečnom dojazde domáceho Juliana Alaphilippa a Španiela Daniela Morena. 

Tentokrát mu to však nevyšlo a preteky nedokončil. Podobne obstáli aj ostatní Slováci - Martin Haring, Patrik Tybor, Marek Čanecký a Juraj Bellan. 

Víťazom sa stal Talian Sonny Colbrelli. V záverečnom šprinte zdolal Belgičana Remca Evenepoela, tretí skončil Francúz Benoit Cosnefroy.

Sledovali ste cyklistiku s nami.

ONLINE PRENOS: Peter Sagan dnes na ME v cyklistike 2021 LIVE (cyklistika, naživo, nedeľa, výsledky)

CIEĽ: Striebornú medailu získal Remco Evenepoel a po bronzový kov si napokon prišiel Francúz Benoit Cosnefroy. Na ďalšej pozícii sa umiestnil Matteo Trentin a poradie v najlepšej päťke doplnil Tadej Pogačar.  

Sonny Colbrelli sa stáva majstrom Európy.
Sonny Colbrelli sa stáva majstrom Európy. (Autor: Team Bahrain Victorious/ twitter)

CIEĽ: Majstrom Európy v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom kategórie Elite sa stal domáci Talian Sonny Colbrelli. Dosiahol svoje 32. profesionálne víťazstvo a bude nosiť modrý dres s hviezdami. 

1 km: Pretekári vstupujú do posledného kilometra. Vymyslí niečo Remco Evenepoel alebo domáci Sonny Colbrelli potvrdí úlohu papierového favorita? 

2 km: Čakáme na záverečný šprint. Sonny Colbrelli je jasným favoritom a môže predĺžiť taliansku sériu. Predošlé tri európske šampionáty totiž vyhrali jeho krajania Matteo Trentin, Elia Viviani a Giacomo Nizzolo. 

5 km: Belgičan sa poriadne hnevá na svojho súpera, ktorému sa príliš nechce striedať. Obaja však majú komfortný náskok a budú si môcť dovoliť taktizovať. 

8 km: Remco Evenepoel sa nezbavil svojho talianskeho súpera! Po zjazde bude nasledovať už len rovný úsek a záverečný šprint, v ktorom by mal mať jednoznačne navrch Sonny Colbrelli. Toho podporujú aj domáci fanúšikovia.

11 km: Benoit Cosnefroy nedávno vyhral dve francúzske klasiky, ale ďalšie víťazstvo dnes nepridá. Jazdec tímu AG2R Citroën stratil kontakt s vedúcou dvojicou a zrejme bude rád, pokiaľ sa mu podarí ubrániť bronzovú medailu. 

13 km: Už je to pol minúta. Vyzerá to tak, že titul majstra Európy pôjde do Belgicka, Francúzska alebo Talianska. Elitná trojica práve vstúpila do záverečného okruhu, aj so spomenutým stúpaním Povo.

17 km: Náskok je už na úrovni osemnástich sekúnd a vyzerá to tak, že elitné trio je ochotné spolupracovať. V druhej skupine spočiatku akoby všetci čakali, čo urobí Pogačar, no postupne sa začínajú organizovať. 

22 km: Evenepoel to skúsil v závere stúpania, ale Cosnefroy a Colbrelli sa ho dokázali udržať. Táto trojica si však vypracovala už pomerne výrazný náskok pred skupinou okolo Tadeja Pogačara. 

24 km: Špecializovaný portál procyclingstats.com zverejnil anketu, do ktorej sa zapojilo viac ako tisíc cyklistických fanúšikov. Najviac ich favorizuje na víťazstvo Sonnyho Colbrelliho. Talian sa zatiaľ bezpečne drží v skupine. 

27 km: Cyklistov čaká ešte dvakrát stúpanie na Povo. Tak kto to skúsi? Dočkáme sa sólového útoku Tadeja Pogačara alebo Remca Evenepoela? V prípade záverečného šprintu by mali mať papierovo najväčšie šance Taliani. 

32 km: Náskok sa zvýšil už na skoro 100 sekúnd. Bauke Mollema teraz síce ťahal druhú skupinu, ale jeho snaha je márna. Holanďania tieto preteky nezvládli, pretože vpredu nemajú ani jedného reprezentanta. 

36 km: Ticho pred búrkou, aj tak by sa dali charakterizovať posledné minúty. Vedúca skupina má na čele náskok opäť viac ako minútu. Stará sa o to najmä Ben Hermans, ktorý pracuje pre Remca Evenepoela. Ten po bronze z časovky môže získať na európskom šampionáte druhú medailu

40 km: Do konca máme ešte približne hodinu pretekania. Portugalčan Joao Almeida sa snažil dostať do vedúcej skupiny, ale jeho strata je príliš veľká. Vyzerá to tak, že o titul majstra Európy zabojuje deväť pretekárov vpredu. 

Zloženie vedúcej skupiny:

  • Remco Evenepoel a Ben Hermans (Belgicko)
  • Benoit Cosnefroy (Francúzsko)
  • Tadej Pogačar (Slovinsko)
  • Matteo Trentin a Sonny Colbrelli (Taliansko)
  • Marc Hirschi (Švajčiarsko)
  • Pavel Sivakov (Rusko)
  • Markus Hoelgaard (Nórsko)

47 km: Z hlavnej skupiny vypadol Victor Campenaerts. Následne mal aj nejaké mechanické problémy a prepadol sa do druhej skupiny. Spolu s Romainom Bardetom a Joaom Almeidom strácajú 42 sekúnd na čelo pretekov. 

51 km: Vedúca skupina má na pelotón už minútový náskok. V nej má zastúpenie celkovo osem krajín. Okrem Belgičanov má viac ako jedného pretekára už len Taliansko (Matteo Trentin a Sonny Colbrelli). Francúzske farby háji Benoit Cosnefroy, slovinské ich najväčšia hviezda Tadej Pogačar. 

56 km: Vedúca skupina sa opäť rozšírila. Belgičania sú už v trojici, keďže k Evenepoelovi a Campenaertsovi sa pripojil Ben Hermans. Vpredu máme 10 pretekárov, vrátane Marca Hisrchiho či Pavla Sivakova.

61 km: Thibaut Pinot nestačí tempu hlavnej skupiny a nebude bojovať o cenný kov. Aktivitu zvýšili najmä jeho francúzski krajania, ktorí sa snažia stiahnuť manko na skupinu okolo Pogačara. K nej sa pridal aj Remco Evenepoel. 

65 km: Náskok vedúcej skupiny stúpol už na hranicu pol minúty. Okrem Pogačara je vpredu opäť Campenaerts a tiež Matteo Trentin (Taliansko), Markus Hoelgaard (Nórsko) a Mark Padun (Ukrajina).

69 km: Vpredu sa vytvorila päťčlenná skupina, ktorej jednoznačne najznámejším menom je Tadej Pogačar. Slovinec bol aktívny aj pred niekoľkými minútami, ale vtedy sa mu spolu s Marcom Hirschim nepodarilo ujsť. 

72 km: Momentálne tempo udávajú Belgičania a Slovinci. V hlavnej skupine by malo byť približne 40 pretekárov. Môžeme zopakovať, že Peter Sagan medzi nimi chýba a stratil šancu na to, aby zopakoval triumf z roku 2016. 

77 km: Všetko máme opäť pohromade. Slovinský cyklista Matej Mohorič zvýšil tempo a vedúca štvorčlenná skupina nemala šancu. Na druhej strane, jej náskok bol minimálny, takže aj Ulissi privítal fakt, že môže v pelotóne šetriť sily. 

83 km: Vpredu je štvorica cyklistov - okrem Ulissiho a Campenaertsa aj portugalský pretekár Nelson Oliveira a Belgičan Stan Dewulf. To znamená, že práve Belgičania majú prevahu, a tak budú musieť tempo udávať práve oni. 

87 km: Filippo Ganna má pre dnes odpracované. Vystúpil si z hlavnej skupiny práve v čase, keď zaútočil jeho krajan Diego Ulissi. Dokázal sa ho chytiť však aj belgický expert na časovku Victor Campenaerts. 

90 km: Náskok vedúcej skupiny je len na úrovni desiatich sekúnd. Situáciu majú pod kontrolou najmä domáci Taliani. V pelotóne nechýbajú Sonny Colbreli či Matteo Trentin, ktorý sa už raz majstrom Európy stal.

95 km: Filippo Ganna nastolil v hlavnej skupine vysoké tempo. Vicemajster Európy v časovke tak nedovoľuje skupinám, ktoré sú vzadu, aby sa vrátili do čela pretekov. Bohužiaľ, dopláca na to aj Sagan

100 km: V zjazde sa dokázali spojiť dve skupiny, ale Peter Sagan v nich nefiguruje. Naopak, v pelotóne sa snaží udržať český cyklista Michael Kukrle, ktorý sa na spoločnom národnom šampionáte stal českým majstrom. 

110 km: Slovenský majster má za sebou spomenutý kopec, ale zatiaľ nemáme informácie o jeho strate na hlavnú skupinu. V nej by mali byť všetci favoriti na čele s Belgičanom Remcom Evenepoelom či dvojnásobným víťazom Tour de France Tadejom Pogačarom.

115 km: Peter Sagan začína mať problémy a má drobnú stratu. Uvidíme, ako rýchlo sa mu podarí dostať na vrchol stúpania a v následnom zjazde by sa mohol vrátiť do hlavnej skupiny. Vpredu je niekoľko cyklistov s malým náskokom.

120 km: Cyklisti stúpajú na kopec Candriai, ktorý má 5,6 kilometra s priemerným sklonom 7,1 percenta. Ide sa vo vysokom tempe, pričom aktivitou hýria najmä Francúzi a Taliani. Pelotón je poriadne preriedený, ale zatiaľ sa v ňom drží líder slovenského tímu Peter Sagan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»ME v cyklistike 2021: Peter Sagan nedokončil, vyhral Sonny Colbrelli