Kužmová pri svojej premiére získala set, Venus Williamsovej napokon podľahla

Viktória Kužmová (vľavo) gratuluje Venus Williamsovej k postupu.
Viktória Kužmová (vľavo) gratuluje Venus Williamsovej k postupu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. aug 2017 o 00:05

Slovenská tenistka predviedla sympatický výkon.

NEW YORK. Slovenská tenistka Viktória Kužmová v pozícii kvalifikantky prehrala za 103 minút 3:6, 6:3, 2:6 s jednoznačne favorizovanou domácou svetovou deviatkou Venus Williamsovou v pondelňajšom stretnutí prvého kola dvojhry žien na grandslamovom US Open 2017.

Tenistky hrali na divácky najväčšom kurte na svete Arthur Ashe Stadium. Venus Williamsová sa vyhla svojej renkingovo najhoršej prehre na takomto fóre.

Rozhodli skúsenosti

Kužmová sa nezľakla súperky zvučného mena a hneď na začiatku duelu preukázala veľkú bojovnosť.

US Open - 1. kolo:

Venus Williamsová (USA-9) - Viktória Kužmová (SR)

6:3, 3:6, 6:2 za 103 minút (36, 35, 32)

V druhom geme odvrátila aj vďaka esám a víťazným forhendom osem brejkbalov a vyrovnala na 1:1. Vo štvrtom geme však stratila servis a Američanka zásluhou skvelého prvého podania pretavila výhodu brejku v zisk prvého setu.

Na začiatku druhého dejstva sa dvojnásobná singlová šampiónka US Open ujala vedenia 2:0, Kužmová sa však rýchlo otriasla. Otočila na 3:2, za stavu 4:3 opäť prelomila podanie 37-ročnej Američanky a zisk druhého setu spečatila víťazným forhendom.

V rozhodujúcom sete 37-ročná Venus Williamsová naplno zúročila svoje bohaté skúsenosti z náročných zápasov. Po rýchlom brejku odskočila Kužmovej na 3:0, keď v treťom geme dokázala otočiť z 0:40 a zápas už dotiahla do úspešného konca.

Williamsová nečakala, že stratí set

"Nevedela som, kto to je, ako vyzerá, nič som o nej nevedela. Musím však priznať, že hrala vynikajúco. Veľmi dobre podávala, bola veľmi súťaživá. Toto víťazstvo som si musela sama vybojovať. Nečakala som, že stratím set, v športe a tenise sa však takéto veci niekedy stávajú. Prvé kolá na grandslamových turnajoch bývajú zradné," cituje Williamsovú agentúra AP.

Tridsaťsedemročná Williamsová je šampiónkou US Open zo sezón 2000 a 2001 a celkovo má na konte sedem singlových titulov na Majors (aj Wimbledon 2000, 2001, 2005, 2007 a 2008).

Pozrite si, ako Kužmová vzdorovala Venus Williamsovej: fotogaléria

29.8.2017

Keď v roku 1997 debutovala na US Open a hneď sa dostala do finále, v ktorom podľahla Švajčiarke Martine Hingisovej, Kužmová ešte nebola na svete.

Staršia zo sestier Williamsových si v tejto sezóne na veľkej štvorke neúspešne zahrala o trofej na januárových melbournských Australian Open aj na júlovom londýnskom Wimbledone.

Na grandslame ju zdolala iba Schmiedlová

Bol to premiérový vzájomný súboj 19-ročnej Kužmovej (momentálne rekordne 135. vo svetovom rebríčku WTA), s niekdajšou jednotkou počítačového poradia. Williamsová v druhom kole bude čeliť úspešnej z derby Pauline Parmentierová (Fr.) - Océane Dodinová (Fr.).

Američanka má proti kvalifikantkám na grandslamových turnajoch dokonalé skóre 21:0, z toho v New Yorku 9:0.

Na takto dôležitých podujatiach má štatistiku 13:1 proti Slovenkám, na parížskom antukovom Roland Garros 2014 podľahla Anne Karolíne Schmiedlovej. Stále platí, že na US Open nikdy nezaváhala v prvom kole - jej miestne skóre na rozbeh je 19:0.

Zatiaľ čo Kužmová bola debutantkou na takomto fóre, Williamsová zlepšila so 76. štartom vlastný kvantitatívny rekord otvorenej éry. Nasledujú jej krajanky Amy Frazierová (71) a Martina Navrátilová (67), Talianka Francesca Schiavoneová (tiež 67) a mladšia sestra Serena (66).

Na US Open sa jej darí

Kužmová na nedávnom Wimbledone neuspela vo finále kvalifikácie, v New Yorku si vybojovala absolútnu seniorskú premiéru v hlavnej súťaži na Majors, ale nedočkala sa príliš ústretového žrebu.

Priamo na US Open predvlani Kužmová triumfovala vo štvorhre junioriek a minulý rok si zahrala o primát vo dvojhre dievčat.

Kužmová len tretí raz v kariére čelila niektorej členke najlepšej svetovej stovky a premiérovo hráčke z prominentnej desiatky.

"Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu, budem sa snažiť naďalej, aby to nabudúce vyšlo," uviedla Kužmová po grandslamovom debute medzi ženami prostredníctvom facebooku.

Online prenos: Viktória Kužmová - Venus Williamsová (US Open 2017, 1. kolo)

US Open - ženy 1. kolo 2017
28.08.2017 o 22:05
Kužmová
1:2
(3:6, 6:3, 2:6)
Ukončený
Williamsová
Prenos
Slovenská tenistka Viktória Kužmová má za sebou určite vydarený debut na grandslamovom turnaji. V zápase s Venus Williamsovou rozhodne nesklamala a dokonca favorizovanej súperke uchmatla jeden set. V treťom sete sa prejavili skúsenosti domácej hráčky, ktorá získala dôležité loptičky na svoju stranu. Slovenka v zápase nastrieľala celkovo desať es a jej výkon pochválila aj bývala svetová jednotka. Každopádne, Viktória Kužmová sa s New Yorkom musí rozlúčiť. Do druhého kola postupuje svetová deviatka a počká si na svoju súperku, ktorá vzíde zo súboja medzi Pauline Parmentierou a Oceane Dodinovou. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc.
Koniec zápasu
2:6
importantJe dobojované! Viktória Kužmová nezvládla svoj bekhendový úder a loptičku posiela len za základnú čiaru. Do druhého kola tak postupuje Venus Williamsová, ktorá sa však určite nadrela na postup viac ako čakala.
40-A
Americká tenistka má druhú šancu ukončiť dnešný duel. Predviedla totiž veľmi dobrý return, loptička spadla na základnú čiaru, čo prekvapilo slovenskú tenistku.
40-40
Viktória Kužmová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Venus Williamsová ale veľkú šancu na ukončenie zápasu nevyužila, keďže loptičku poslala len do siete.
30-40
Venus Williamsová sa predsa len dostáva k mečbalu. Viktória Kužmová chcela zahrať víťazný úder po čiare, no loptička z jej rakety skončila tesne v aute.
30-30
Viktória Kužmová pri svojom grandslamovom debute príkladne bojuje. Podaním na stred dvorca nedala súperke šancu a pripisuje si ďalšie eso.
15-30
Venus Williamsová si na prvé mečbaly bude musieť ešte počkať. Sama totiž chybuje, keď z forhendovej strany nasmerovala loptičku len do siete.
0-30
Venus Williamsová je dve loptičky od víťazstva v dnešnom zápase. Viktória Kužmová nezvládla svoj bekhendový úder a nasmerovala ho len do polovice siete.
0-15
Viktória Kužmová musela ísť do výmeny len cez svoje druhé podanie. Venus Williamsová ju kvalitným returnom dostala okamžite pod tlak a napokon dokázala bodovať.
2:5
Venus Williamsová zahrala v tomto geme dve dvojchyby, no napriek tomu drží svoje podanie. Viktória Kužmová posiela loptičku len do siete, a tak pôjde o chvíľu podávať na udržanie v zápase.
40-A
Venus Williamsová otáča priebeh Tildenovho gemu. Na konci dlhej výmeny totiž musíme konštatovať, že Viktória Kužmová poslala loptičku tesne za základnú čiaru.
40-40
Venus Williamsová napravila svoje predošlé zaváhanie priamym bodom z podania. Šanca na prípadný zisk brejku sa tak veľmi rýchlo rozplynula.
40-30
Viktória Kužmová má veľkú šancu zobrať podanie americkej tenistke. Venus Williamsová jej spomínanú možnosť doslova darovala druhou dvojchybou v tomto geme.
30-30
Venus Williamsová si po dobrom podaní prešla na sieť, ale Viktória Kužmová predviedla parádne obhodenie. Loptička skončila presne na ľavej bočnej čiare.
15-30
Po chybnom verdikte čiarového rozhodcu sa výmena musela opakovať. Napokon k nej ale ani nedošlo, keďže Venus Williamsová zahrala dvojchybu.
0-30
Aj teraz si americká tenistka pomohla dobrým servisom. Po ňom si nakročila do dvorca a ukončila výmenu bekhendovým úderom po čiare.
0-15
Venus Williamsová začína dôležitý Tildenov gem ziskom loptičky. Po servise si prešla na sieť a napokon jej pomohol úder Viktórie Kužmovej len do siete.
2:4
Podarilo sa. Slovenská tenistka si bez väčších problémov udržala svoje podanie a ešte sa drží v kontakte so svojou americkou súperkou.
40-15
Venus Williamsová mala teraz šancu zaútočiť, no loptičku z returnu poslala len do siete. Viktória Kužmová má tak dve šance na ukončenie gemu.
30-15
Americká tenistka znižuje náskok slovenskej tenistky. Viktória Kužmová teraz hrala agresívne, no loptičku z forhendu poslala len do siete.
30-0
Aj druhý bod putuje na slovenské konto. Venus Williamsová poslala loptičku tesne za základnú čiaru. Američanka ešte váhala nad jastrabím okom, ale napokon si ho nevyžiadala.
15-0
Šiesty gem začína lepšie slovenská tenistka. Po dobrom servise zaútočila a víťazným úderom po čiare nedala bývalej svetovej jednotku žiadnu šancu.
1:4
Venus Williamsová bez väčších problémov drží svoje podanie. Záver piateho gemu bol jasne v jej réžii, keď si pomohla servisom a následne zahrala víťazný úder.
15-40
Tentokrát z toho čistá hra nebude. Venus Williamsová sa nevyvarovala zbytočnej chyby, a tak prichádza o prvú gembalovú príležitosť. Stále však má ešte dve.
0-40
Americká tenistka vytiahla ďalšie skvelé podanie. Poľahky si tak vypracovala tri možností na ukončenie tohto gemu.
0-30
To, čoho som sa obával sa naplnilo. Po chybnom verdikte rozhodcu sa výmena opakovala a Venus Williamsová si opäť pomohla priamym bodom zo servisu.
0-15
Venus Williamsová začína gem pri vlastnom servise priamym bodom z podania. Určite každý slovenský fanúšik tenisu dúfa, že ich nebude ďalej pribúdať.
1:3
Viktória Kužmová nemala na servise absolútne žiadne problémy a prvýkrát v dnešnom dueli aj ona zaznamenáva čistú hru. Ešte sa tak drží v hre o postup do druhého kola.
40-0
Venus Williamsová opäť chybuje. Aj pred zrakom bývalého boxera Mikea Tysona posiela loptičku len do siete, čím daruje bod 19-ročnej tenistke zo Slovenska.
30-0
Aj ďalší bod putuje na slovenské konto. Venus Williamsová ukončila výmenu len nevydareným úderom, ktorý skončil za základnou čiarou.
15-0
Viktória Kužmová podáva ešte na uchovanie nádeje na zvrat v tomto zápase. Začína dobre, keď si na konto pripisuje priamy bod z podania.
0:3
importantViktória Kužmová mala v tomto geme tri brejkbaly za sebou, no podanie súperky nezískala. V závere tretej hry vytiahla Venus Williamsová ďalšie skvelé podanie, ktorým nedala súperke možnosť reagovať.
40-A
Venus Williamsová získava ďalšiu loptičku na svoju stranu. Priamym bodom z podania otáča celý gem a môže tak potvrdiť brejk z predošlej hry na podaní súperky.
40-40
Venus Williamsová v ten správny moment vyťahuje svoje prvé podanie. Viktória Kužmová premárnila obrovskú šancu na zisk brejku, keďže svoj return poslala do siete.
40-30
Ani druhú šancu slovenská tenistka nevyužila. Viktória Kužmová sa aj teraz dostala do výmeny, no po dlhom údere prichádza aj zbytočný úder do siete.
40-15
Prvú šancu slovenská tenistka využiť nedokázala. Po servise súperky sa síce dostala do výmeny, ale loptičku poslala iba za základnú čiaru.
40-0
Viktória Kužmová má tri šance na zisk brejku. Venus Williamsová sa takmer dopustila tretej dvojchyby za sebou, no mala šťastie. V následnej výmene ale posiela loptičku do siete.
30-0
A je tu ďalšia dvojchyba americkej tenistky. Venus Williamsová akoby bola trošku nervózna, hoci počas svojej kariéry odohrala oveľa viac vypätejších zápasov.
15-0
Venus Williamsová podáva na potvrdenie brejku z predošlého gemu, no začína veľmi zle. Zaznamenáva svoju piatu dvojchybu v dnešnom dueli.
0:2
importantViktória Kužmová posiela loptičku len za základnú čiaru. Podobne ako na začiatku druhého setu prichádza o svoje podanie a dostáva Venus Williamsovú do výhody.
15-40
Venus Williamsová bola teraz aktívnejšou hráčkou. Viktória Kužmová behala z jednej strany na druhú a napokon pod tlakom chybuje.
15-30
Viktória Kužmová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Venus Williamsová toho využila a víťazným úderom získava ďalšiu loptičku na svoje konto.
15-15
Viktória Kužmová pomáha svojej súperke zbytočnou dvojchybou. Stav druhého gemu je tak vyrovnaný, no veríme, že ďalšie body získa Slovenka.
15-0
Viktória Kužmová začína gem na svojom podaní veľmi dobre. Na jej prudký servis Venus Williamsová reagovala len úderom do siete.
0:1
Venus Williamsová vstupuje do rozhodujúceho setu vo veľkom štýle. Čistou hrou si drží svoje podanie a dostáva sa do vedenia. Po výmene strán pôjde na servis Viktória Kužmová.
0-40
Venus Williamsová si v úvode tretieho setu nepomáha prvým podaním, no Viktória Kužmová toho nevie využiť. Po údere do siete má Američanka tri gembaly.
0-30
Ani teraz si Američanka nepomohla prvým servisom. Boli sme tak svedkami dlhšej výmeny, na ktorej konci prichádza ďalšia chyba slovenskej tenistky.
0-15
Rozhodujúci set začína na podaní americká tenistka Venus Williamsová. Do úvodnej výmeny musela ísť len cez druhé podanie, no napriek tomu boduje po chybe Viktórie Kužmovej.
6:3
importantVeľká radosť mladej slovenskej tenistky. Viktória Kužmová si pomohla kvalitným servisom a následným forhendovým víťazným úderom ukončuje druhý set.
40-30
Skvelé. Viktória Kužmová pri podaní z pravej strany opäť nezaváhala. Venus Williamsová posiela loptičku len do siete, a tak má Slovenka šancu ukončiť druhý set vo svoj prospech.
30-30
Venus Williamsová nechce dopustiť vyrovnanie stavu. Po druhom podaní súperky prešla do ofenzívy a bekhendovým úderom na základnú čiaru boduje.
30-15
Viktória Kužmová zaznamenáva svoje ôsme eso v dnešnom dueli. Vďaka nemu je dve loptičky od vyrovnania zápasu na 1:1 na sety.
15-15
Viktória Kužmová napravuje svoje predošlé zaváhanie. Priamym bodom z podania vyrovnáva skóre. Venus Williamsová podanie na stred dvorca akoby príliš nečakala.
0-15
Slovenskú tenistku len milimetre delili od ďalšieho esa. Následne sa vo výmene snažila skrátiť hru, no jej úder sa do kurtu nevošiel.
5:3
importantPodarilo sa! Venus Williamsová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie, čo Viktória Kužmová okamžite potrestala. Oprela sa do svojho forhendu a víťazným úderom berie podanie skúsenej Američanky.
40-30
Venus Williamsová posiela loptičku len do siete, a tak dáva šancu slovenskej tenistke. Viktória Kužmová má jedinečnú príležitosť získať podanie súperky a možno aj rozhodujúci brejk v druhom sete.
30-30
Viktória Kužmová zo svojej bekhendovej strany posiela loptičku do tesného autu. Venus Williamsová sa dostáva z najhoršieho a vyrovnáva skóre ôsmeho gemu.
30-15
Tak toto je veľká škoda. Viktória Kužmová sa dostala do výmeny, snažila sa ukončiť výmenu víťazným úderom, no namiesto toho poslala loptičku do siete.
30-0
Aj druhý bod v tomto geme putuje na slovenské konto. Venus Williamsová zahrala totiž svoju štvrtú dvojchybu v dnešnom stretnutí.
15-0
Dôležitý ôsmy gem začína lepšie slovenská tenistka. Venus Williamsová totiž zo svojej forhendovej strany poslala loptičku za základnú čiaru.
4:3
Tak sa to napokon podarilo. Viktória Kužmová si teraz povodila súperku po kurte a napokon ju prinútila chybovať. Venus Williamsová nasmerovala loptičku z náročnej pozície len za základnú čiaru.
40-30
Venus Williamsová ešte dramatizuje gem pri podaní slovenskej tenistky. Viktória Kužmová ale môže zostať pokojná, keďže má k dispozícii ešte jeden gembal.
40-15
Ďalší priamy bod z podania. Viktória Kužmová predvádza v druhom sete oveľa lepší výkon a opäť sa môže dostať do vedenia.
30-15
Viktória Kužmová dnes skutočne veľmi dobre podáva. Vďaka priamemu bodu získava drobný náskok na svoju stranu.
15-15
Venus Williamsová si teraz zobrala na pomoc jastrabie oko, no to jej príliš nemohlo. Loptička skutočne skončila v aute, ako avizoval aj čiarový rozhodca.
0-15
Viktória Kužmová nezačína gem pri vlastnom podaní práve najlepšie. Ambiciózne išla na sieť, no Venus Williamsová ju poľahky obhodila z forhendovej strany.
3:3
Venus Williamsová nemala pri geme na podaní ani najmenšie problémy. Na svete máme vôbec prvú čistú hru v zápase. Vďaka nej máme v druhom sete opäť vyrovnaný stav.
0-40
Venus Williamsová sa dostáva do hernej pohody. Podobne ako pred pár sekundami zaznamenáva forhendový víťazný úder a vypracúva si komfortný náskok.
0-30
Aj ďalšia loptička putuje na konto americkej tenistky. Venus Williamsová si pripravila pozíciu a ukončila výmenu víťazným úderom po čiare.
0-15
Šiesty gem lepšie začína Venus Williamsová. Tá si pomohla priamym bodom z podania. Viktória Kužmová poslala loptičku len do autu.
3:2
Venus Williamsová posiela loptičku len do siete, a tak je piaty gem minulosťou. Viktória Kužmová získala tretiu hru po sebe, a tak sa dostáva do tesného vedenia v druhom dejstve.
A-40
Viktória Kužmová si pomáha ďalším esom a má jednu šancu na zisk gemu pri vlastnom podaní. Verme, že sa jej to podarí a dostane sa do vedenia.
40-40
Piaty gem druhého setu ešte nekončí. Venus Williamsová dokázala zatlačiť svoje súperku do defenzívy a upravuje skóre na zhodu.
A-40
Výborne. Viktória Kužmová získava tretiu loptičku v rade. Venus Williamsová chybovala z forhendovej strany, a tak jej šanca na brejk uniká pomedzi prsty.
40-40
Namiesto brejku budeme svedkami zhody. Venus Williamsová zahrala kratší return, no Viktória Kužmová dokázala reagovať výborným úderom tesne za sieť.
30-40
Viktória Kužmová napravila svoje predošlé zaváhanie esom. Venus Williamsová má ale stále k dispozícii jednu šancu na brejk.
15-40
Venus Williamsová bude mať ďalšie dve šance na zisk podania svojej súperky. Viktória Kužmová v nie práve vhodnej chvíli zahrala dvojchybu.
15-30
Tak toto je veľká škoda. Viktória Kužmová bola v podobnej pozícii, no namiesto víťazného úderu poslala loptičku na raketu svojej súperky. Tá ju za to potrestala presným obodením.
15-15
Tentokrát to Viktória Kužmová zvládla oveľa lepšie. Po dobrom servise si nakročila do kurtu a výmenu ukončila forhendovým víťazným úderom.
0-15
Piaty gem lepšie začína Venus Williamsová. Kľúčom k jej úspechu bol bekhendový krížny úder, na ktorý Viktória Kužmová reagovala len úderom do siete.
2:2
importantViktória Kužmová prvýkrát v dnešnom zápase získava podanie bývalej svetovej jednotky. Venus Williamsová spravila až príliš veľa chýb a po údere do siete prichádza o svoj náskok.
40-15
Prvé brejkbaly slovenskej tenistky sú skutočne realitou. Venus Williamsová posiela loptičku len do siete, a tak bude čeliť hrozbe straty svojho podania.
30-15
Slovenská tenistka získava ďalší bod, keďže Venus Williamsová sa previnila nevynútenou chybou. Z ničoho nič sa dostáva na dosah brejkbalom.
15-15
Venus Williamsová napravuje svoje zaváhanie z predošlej výmeny. Postaral sa o to kvalitný servis, na ktorý Viktória Kužmová nedokázala reagovať.
15-0
Štvrtý gem sa začína trošku nešťastne pre domácu tenistku. Tej pri údere praskol výplet a podľa toho dopadol aj jej úder. Venus Williamsová si po chybe berie novú raketu.
1:2
Tak napokon to slovenská tenistka zvládla. Priamym bodom z podania ukončuje gem a znižuje svoje bodové manko. Po krátkej prestávke bude podávať opäť Venus Williamsová.
40-30
Tretí gem ešte nekončí. Venus Williamsová zaútočila po slabšom servise súperky. Viktória Kužmová ju chcela obhodiť, no z bekhendovej strany minula dvorec.
40-15
Viktória Kužmová si zobrala na pomoc jastrabie oko, ktoré jej dalo za pravdu. Výmena sa tak opakovala a vďaka priamemu bodu boduje práve rodáčka z Košíc.
30-15
Viktória Kužmová opäť ťažila zo svojho výborného podania. Vďaka nemu zahrala kvalitný forhendový úder, na ktorý jej súperka nedokázala reagovať.
15-15
Následne ale podobne chybuje aj Viktória Kužmová. Skóre tretieho gemu sa tak vyrovnáva, ale my veríme, že ďalšie loptičky budú pribúdať na slovenské konto.
15-0
Do tretieho gemu lepšie vstupuje Viktória Kužmová. Postarala sa o to ale jej skúsenejšia súperka, ktorá loptičku nasmerovala za základnú čiaru.
0:2
Tak toto je veľká škoda. Viktória Kužmová mala výmenu dobre rozohranú, Venus Williamsová sa prakticky len bránila, no napokon boduje vďaka víťaznému lobu. Slovenka totiž loptičku pri snahe o smeč minula.
30-40
Viktória Kužmová si kratším returnom pritiahla svoju súperku na sieť. Venus Williamsová hrala z pomerne dobrej pozície, no loptičku poslala do tesného autu.
15-40
Venus Williamsová napravuje chybu z predošlej výmeny. Mladú slovenskú súperku donútila chybovať, a tak má dve šance na ukončenie tohto gemu.
15-30
Séria získaných bodov americkej tenistky sa končí na čísle šesť. Venus Williamsová sa o to postarala sama, keďže jej bekhendový úder sa do kurtu nezmestil.
0-30
Americká tenistka sa môže radovať z ďalšej vyhranej loptičky. Tentokrát to zahrala veľmi skúsene a úderom do protipohybu nedala Slovenke šancu.
0-15
Venus Williamsová získava piatu loptičku za sebou. Do výmeny síce musela ísť len cez druhé podanie, no Viktória Kužmová svoj return absolútne nezvládla.
0:1
importantVenus Williamsová poľahky získava brejk už v úvode druhého setu. Viktória Kužmová jej ho prakticky darovala, keďže okrem troch nevynútených chýb spravila aj dvojchybu.
15-40
Bohužiaľ, Viktória Kužmová robí tretiu rovnakú chybu za sebou. Aj tento jej úder bol pridlhý, a tak bude mať Venus Williamsová dva brejkbaly.
15-30
Podobná chyba ako pred pár sekundami. Viktória Kužmová nasmerovala loptičku opäť len za základnú čiaru a dostáva sa do problémov na servise.
15-15
Druhý bod v rade slovenská tenistka nepridala. Jej forhendový úder skončil niekoľko centimetrov za základnou čiarou americkej súperky.
15-0
Druhý set zápasu začína na podaní slovenská tenistka Viktória Kužmová. Mladá Košičanka začína veľmi dobre, keď boduje vďaka forhendovému víťaznému úderu.
3:6
importantVenus Williamsová vyhráva prvý set dnešného zápasu. V jeho závere sa krásne položila do svojho forhendového úderu a loptičku poslala popri bočnej čiare. Nestratila ani jedno podanie, a tak jej postačil brejk zo štvrtej hry.
30-40
Venus Williamsová si vypracovala druhú šancu na ukončenie úvodného dejstva. Po dobrom servise prešla do útoku a výmenu ukončila forhendovým víťazným úderom.
30-30
Viktória Kužmová sa ešte drží v hre o zisk prvého setu. Kvalitným returnom na základnú čiaru si pripravila pozíciu a výmenu zakončila víťazným úderom.
15-30
Venus Williamsová ešte dramatizuje koncovku prvého setu vlastnou dvojchybou. V úvodnom dejstve sa dopustila už troch podobných lapsusov.
0-30
Venus Williamsová je už len dve loptičky od zisku prvého setu. Viktória Kužmová sa snažila zaútočiť úderom po čiare, no ten skončil v tesnom aute.
0-15
Venus Williamsová podáva na víťazstvo v prvom sete a začína dobre. Na svoje konto si pripisuje priamy bod z podania, keďže jej súperka trafila sieť.
3:5
Ďalšie eso na strane slovenskej tenistky. Venus Williamsová mala síce setbalovú šancu, no prvý set bude musieť dopodávať sama.
A-40
Viktória Kužmová opäť ťažila zo svojho výborného servisu. Vďaka nemu si pripravila pozíciu a výmenu ukončila forhendovým víťazným úderom.
40-40
Setbalovú šancu americkej tenistky Viktória Kužmová veľmi rýchlo odvrátila. Na svoje konto si pripisuje ďalšie nechytateľné podanie.
40-A
Venus Williamsová má dokonca setbal. Viktória Kužmová to prehnala so svojou razanciou a loptičku nasmerovala ďaleko za základnú čiaru.
40-40
Ani druhú možnosť na zisk gemu nedokázala slovenská tenistka využiť. Venus Williamsová sa oprela do svojho forhendového úderu a loptičku poslala na čiaru.
40-30
Viktória Kužmová ešte dáva šancu svojej staršej súperke. Zahrala totiž zbytočnú dvojchybu, ktorou stráca prvý z dvoch gembalov.
40-15
Venus Williamsová tentokrát netrafila priestor kurtu, a tak má Viktória Kužmová dve šance na to, aby získala tento gem. Američanka si zrejme bude musieť dopodávať set.
30-15
Viktória Kužmová otáča priebeh tohto gemu na svoju stranu. Venus Williamsová totiž nedokázala svoj return dostať na druhú stranu dvorca.
15-15
Tentokrát to košická rodáčka zahrala oveľa lepšie. Podaním na stred kurtu si pripravila pozíciu a následne ukončila výmenu forhendovým winnerom.
0-15
Viktória Kužmová náročný gem nezačína práve najlepšie. Loptička z jej bekhendovej strany trafila len priestor siete, čo znamená bod pre jej súperku.
2:5
Viktória Kužmová s prispením pásky poslala svoj return na druhú stranu dvorca. Venus Williamsová ale výborne reagovala a skrátením hry ukončila gem. Naša tenistka tak pôjde podávať na udržanie v sete.
15-40
Čistá hra z toho napokon nebude. Venus Williamsová sa totiž dopustila dvojchyby. Tá ju ale zase až tak mrzieť nemusí, keďže stále má dostačujúci náskok.
0-40
Zdá sa, že Venus Williamsová nebude mať na servise žiadne problémy. Aj teraz si pomohla priamym bodom a má tri šance na ukončenie siedmeho gemu.
0-30
To je škoda. Venus Williamsová si teraz prešla na sieť, no úderom do stredu kurtu dala šancu svojej súperke. Tá ju následne mohla obhodiť, no loptičku nasmerovala do siete.
0-15
Americká tenistka začína dôležitý siedmy gem lepšie. Pomohlo jej kvalitné prvé podanie, po ktorom Viktória Kužmová posiela loptičku len za základnú čiaru.
2:4
Viktória Kužmová zvládla šiestu hru na výbornú. Venus Williamsová sa prakticky k ničomu nedostala, keďže jej súperka ťažila z prvého servisu. Stále je však v lepšej pozícii Američanka.
40-15
Viktória Kužmová bude mať dve šance na ukončenie tohto gemu. Dlhšiu výmenu zakončila víťazným úderom z bekhendovej strany a zaslúžene si užíva potlesk fanúšikov.
30-15
Viktória Kužmová zatiaľ veľmi dobre podáva. Na svoje konto si pripisuje tretie eso v zápase a dostáva sa do tesného vedenia pri geme na servise.
15-15
Tentokrát predviedla Venus Williamsová oveľa lepší return. Loptička skončila tesne pred základnou čiarou, čo prekvapilo mladú slovenskú hráčku.
15-0
Šiesty gem prvého setu sa lepšie začína pre slovenskú tenistku. Tá dokázala zabodovať aj z druhého podania, keďže Venus Williamsová chybovala.
1:4
Venus Williamsová potvrdzuje brejk z predošlého gemu. Piatu hru síce začala lepšie jej súperka, no k brejkbalom sa nedostala. V závere gemu Viktória Kužmová posiela loptičku len do pásky.
30-40
Aj sa tak deje. Bývala svetová jednotka predviedla veľmi kvalitné podanie, na ktoré Viktória Kužmová reagovala len úderom do siete.
30-30
Bohužiaľ, úder slovenskej tenistky skončil tesne v aute. Venus Williamsová sa tak dostáva z najhoršieho a v nasledujúcej výmene môže získať gembal.
30-15
Tri šance na zisk brejku z toho nebudú. Venus Williamsová v správny čas vytiahla kvalitné prvé podanie a na svoje konto si pripisuje priamy bod.
30-0
Viktória Kužmová získava aj druhú loptičku v tomto geme. Teraz ťažila z dobrej dĺžky svojich úderov. Výmenu napokon ukončila Venus Williamsová úderom do siete.
15-0
Venus Williamsová podáva na potvrdenie brejku z predošlého gemu, ale začína veľmi zle. Ani jedno z dvoch podaní totiž nedostala na druhú stranu dvorca.
1:3
importantPrvý gem na svojom podaní ešte Viktória Kužmová zvládla, no teraz už nebola taká úspešná. Po jej forhendovej chybe sa Venus Williamsová teší z prvého brejku a dostáva sa do vedenia o dva gemy.
15-40
Viktória Kužmová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Venus Williamsová toho okamžite využila a víťazným úderom sa dostáva k ďalším brejkbalom.
15-30
Venus Williamsová predviedla ďalší podarený return. Loptička skončila tesne pred základnú čiaru, na čo Viktória Kužmová reagovala len úderom do siete.
15-15
Následne ale chybuje aj skúsená americká tenistka. Loptička z jej rakety skončila niekoľko centimetrov za základnou čiarou, čo potešilo našu tenistku.
0-15
Štvrtý gem lepšie začína Venus Williamsová. Predviedla veľmi dobrý return. Viktória Kužmová si nestihla odstúpiť a loptičku poslala len do siete.
1:2
Venus Williamsová nemala na servise väčšie problémy. V závere tretieho gemu jej pomohla chyba slovenskej súperky, ktorá o chvíľu pôjde podávať na nepriaznivého stavu.
15-40
Venus Williamsová získava ďalšiu loptičku na svoju stranu. K dispozícii tak bude mať dve šance na to, aby sa dostala do opätovného vedenia v prvom sete.
15-30
Venus Williamsová opäť strháva vedenie na svoju stranu. Svojou aktívnou hrou dostala Slovenku pod tlak. Tá následne zakončila výmenu nevydareným úderom.
15-15
Venus Williamsová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Viktória Kužmová ju za to potrestala a boduje vďaka víťaznému úderu z returnu.
0-15
Tretí gem zápasu začína lepšie Venus Williamsová. Po dobrom servise zahrala kvalitný krížny úder, na ktorý jej súperka nereagovala najlepšie.
1:1
Tak napokon sa to podarilo. Prvý gem na podaní slovenskej tenistky síce trval viac než osem minút, no napokon ho Viktória Kužmová získava na svoju stranu. V jeho závere si pomohla esom.
A-40
Viktória Kužmová sa dostáva k druhej možnosti ukončiť tento gem vo svoj prospech. Venus Williamsová jej výrazne pomohla, keď loptičku poslala za základnú čiaru.
40-40
Viktória Kužmová sa dostáva z najhoršieho. Aktívnou hrou dostala súperku pod tlak a napokon výmenu zakončila víťazným úderom po čiare.
40-A
Ďalšia výhoda pre americkú tenistku. Tá má v úvode skutočne veľmi veľa možností na získanie brejku, no zatiaľ sa jej nedarí ukončiť gem.
40-40
Slovenská tenistka Viktória Kužmová má v úvode zápasu nervy zo železa. Ani to už nestačím počítať, koľký brejkbal dokázala odvrátiť. Na svete je tak ďalšia zhoda.
40-A
V maratónskom geme bude mať Venus Williamsová ďalší brejkbal. Opäť jej pomohla Viktória Kužmová, ktorá zahrala už druhú dvojchybu v tomto geme.
40-40
Na svete je piata zhoda v tomto geme. Venus Williamsová nezvládla svoj forhendový úder a nesmerovala ho len do siete.
40-A
Bohužiaľ, slovenská tenistka posiela loptičku len do siete, a tak bude mať Venus Williamsová ďalšiu možnosť získať podanie len 19-ročnej tenistky.
40-40
Viktória Kužmová reaguje na brejkbal súperky tým najlepším možným spôsobom. Svojim prvým esom v zápase upravuje skóre opäť na zhodu.
40-A
Venus Williamsová má ďalšiu šancu na zisk brejku. Tentokrát našej tenistke nevyšiel bekhendový úder, ktorý skončil vedľa postrannej čiary.
40-40
Druhý gem zápasu bude pokračovať aj ďalej. Viktória Kužmová si teraz nedokázala pomôcť svojim prvým servisom, čo Venus Williamsová využila agresívnym útokom.
A-40
Slovenská tenistka teraz dominovala výmene. Venus Williamsová sa dostala pod tlak a napokon chybuje. Viktória Kužmová má tak k dispozícii gembal.
40-40
Viktória Kužmová musela ísť do výmeny len cez druhé podanie. Mala však veľké šťastie, pretože Venus Williamsová nasmerovala loptičku len do siete.
40-A
Viktória Kužmová nepredĺžila svoju sériu získaných bodov. Naopak, svojou prvou dvojchybou daruje skúsenejšej súperke ďalšiu možnosť získať brejk.
40-40
Výborne. Viktória Kužmová si pomohla ďalším kvalitným servisom a vyrovnáva skóre druhého gemu. Na svete je tak prvá zhoda zápasu.
30-40
Venus Williamsová pomáha našej hráčke nevynútenou chybou. Loptička končí za základnou čiarou, no Viktória Kužmová bude čeliť ešte jednému brejkbalu.
15-40
Slovenská tenistka prvú hrozbu straty podania odvrátila. Venus Williamsová má však stále komfortnú pozíciu na zisk úvodného brejku.
0-40
Venus Williamsová bude mať tri šance na to, aby získala úvodné podanie slovenskej hráčky. Pre Viktóriu Kužmovú to rozhodne nie je dobrý štart do zápasu.
0-30
Bohužiaľ, v krátkom časovom slede prichádza druhá nevynútená chyba slovenskej tenistky. Viktória Kužmová sa ďalším úderom do siete dostáva do problémov.
0-15
Aj druhý gem zápasu lepšie začína Venus Williamsová. Pomohla jej nevynútená chyba súperky, ktorá poslala loptičku len do polovice siete.
0:1
Venus Williamsová napokon získava prvú hru dnešného zápasu. V jeho závere si opäť pomohla kvalitným prvým servisom. Po výmene strán pôjde prvýkrát v zápase podávať Viktória Kužmová.
30-40
Viktória Kužmová sa k brejkbalu zatiaľ nedostala. Vo výmene bola síce aktívnejšia, no z forhendovej strany poslala loptičku mimo vymedzeného priestoru.
30-30
Viktória Kužmová veľmi dobre zaútočila po druhom servise súperky. Kratšiu výmenu ukončila víťazným úderom z forhendu a opäť vyrovnáva skóre tohto gemu.
15-30
V úvodnom geme sa do opätovného vedenia dostáva domáca tenistka. Tentokrát si pomohla priamym bodom z podania. Viktória Kužmová returnovala len do siete.
15-15
Svoj prvý grandslamový bod v hlavnej súťaži zaznamenáva aj naša hráčka. Pomohla jej však Venus Williamsová, ktorá poslala loptičku niekoľko decimetrov za základnú čiaru.
0-15
Dnešné stretnutie odštartovala na podaní Venus Williamsová. V prvej výmene bola úspešnejšia, keďže slovenská tenistka poslala z forhendu loptičku do autu.
0:0
Stretnutie sa práve začalo.
Vážení čitatelia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z tenisového US Open. Slovensko má v ženskej časti turnaja až štvorčlenné zastúpenie a všetky naše hráčky zasiahnu do diania vo Flushing Meadows už počas prvého hracieho dňa. Svoju veľkú grandslamovú premiéru zažije Viktória Kužmová, ktorá sa pokúsi o prekvapenie na úkor Venus Williamsovej.

VIKTÓRIA KUŽMOVÁ

Viktória Kužmová je v rebríčku WTA na 135. mieste, čo je jej kariérne maximum. Stále len 19-ročná tenistka môže byť s touto sezónou spokojná. V rankingu si polepšila o takmer sto miest a v New Yorku si odbije svoju premiéru v hlavnej fáze grandslamu. Tá mohla prísť už o dva mesiace skôr, no rodáčka z Košíc neuspela v záverečnom kole kvalifikácie na Wimbledon. Počas minulého týždňa si počínala výborne a nestratila ani set. Postupne zdolala Usue Maitane Arconadovú, Başak Eraydınovú a tiež favorizovanú Francoise Abandaovú. V šiestich setoch stratila len 13 gemov, čo je veľmi dobrá vizitka. Mladá Slovenka potvrdila, že sa jej vo Flushing Meadows darí. Vlani si tu dokonca zahrala finále juniorky, v ktorom nestačila na Kaylu Dayovú. So žrebom hlavnej fázy môže byť zverenka Jána Sabovčíka spokojná, keďže si zahrá na centrálnom dvorci Arthura Ashea. Proti Venus Williamsovej ešte nikdy nenastúpila, pretože sa skôr prezentuje ešte na ITF turnajoch.

VENUS WILLIAMSOVÁ

Domácu Venus Williamsovú snáď ani netreba predstavovať. Počas svojej úspešnej kariéry vyhrala 755 zápasov a získala sedem grandslamových titulov. Na US Open bola vo finále už v roku 1997, teda v čase, keď jej dnešná súperka ešte ani nebola na svete. V tejto sezóne predvádza rodáčka z Lynwoodu výborné výkony. Na konte má dve neúspešne grandslamové finále, keď v Melbourne prehrala s mladšou sestrou Serenou a vo Wimbledone bola nad jej sily Garbiñe Muguruzová. Aj vďaka tomu figuruje v rebríčku Race to Singapore na šiestom mieste. Americká tenistka štartuje na US Open nepretržite od roku 2007. Vlani sa jej púť skončila v osemfinále, keď nestačila na Karolínu Plíškovú. Generálka na domáci grandslam Venus nevyšla podľa predstáv. Na Rogers Cupe skončila v osemfinále a v Cincinnati po prehre s Ashleigh Bartyovou už v druhom kole. Proti slovenskej tenistke naposledy nastúpila v januári 2015, keď zdolala Janu Čepelovú jednoznačne 6:1, 6:0.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open»Kužmová pri svojej premiére získala set, Venus Williamsovej napokon podľahla