Rusom hrozí neúčasť na ZOH 2018, WADA ich opäť nepotešila

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. nov 2017 o 09:22

Medzinárodný olympijský výbor o tom rozhodne začiatkom decembra.

MOSKVA. Svetová antidopingová agentúra (WADA) zatiaľ neumožnila Rusom obnovenie pozastavených antidopingových operácií.

Pretrvávajúci disfunkčný stav môže ohroziť účasť ruských športovcov na februárových zimných olympijských hrách v Pjongčangu.

Rusi urobili pokroky

Predstavitelia WADA argumentujú, že Rusi stále nesplnili dve podmienky na obnovenie funkčnosti antidopingového systému v ich krajine.

Ide o verejné neuznanie výsledkov nezávislej správy vyšetrovateľa Richarda McLarena o štátom riadnom dopingu v Rusku ako aj nepriznanie si podielu viny ministerstva športu na vedomej manipulácii so vzorkami moču ruských športovcov počas ZOH 2014 v Soči.

Vyplýva to zo štvrtkového zasadnutia WADA v kórejskom Soule.

Zástupcova WADA celkovo konštatovali, že Rusi urobili pokroky v reštrukturalizácii svojho antidopingového systému, nie však dostatočné na to, aby im vrátili akreditáciu a opätovne sfunkčnili dopingom presiaknutý systém.

Súčasné rozhodnutie WADA môže mať výrazný vplyv na konečný verdikt o tom, či ruskí športovci budú alebo nebudú môcť súťažiť na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Rozhodnutie v decembri

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o tom rozhodne začiatkom decembra.

"Nemáme právo rozhodovať o tom, kto sa môže zúčastniť na medzinárodných podujatiach. Som si istý, že MOV by uprednostnil stav súladu s ruskou antidopingovou agentúrou," uviedol prezident WADA a člen MOV Craig Reedie.

Ruská strana na čele so šéfom národného olympijského výboru Alexandrom Žukovom naďalej odmieta obvinenia o štátom riadenom dopingu v ich krajine.

Minister športu Pavel Kolobkov označil súčasné ako aj predchádzajúce rozhodnutia WADA v súvislosti s ruskými športovcami za politicky motivované.

"Rozhodne popierame existenciu štátom riadeného dopingového systému. Je zrejmé, že bezpodmienečné uznanie McLarenovej správy nie je možné. Takáto požiadavka nesmie a nemôže byť prekážkou," povedal Žukov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Rusom hrozí neúčasť na ZOH 2018, WADA ich opäť nepotešila