Poliakom sa nepáči taktika Bory. Chceli Majku pred Saganom

Peter Sagan v žltom drese pre celkového lídra pretekov.
Peter Sagan v žltom drese pre celkového lídra pretekov. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
SITA|1. aug 2017 o 09:43

Peter Sagan skončil v 3. etape druhý a získal späť žltý dres.

SZCZYRK. Frontálny útok tímu Bora-Hansgrohe na víťazstvo v tretej etape na cyklistických pretekoch Okolo Poľska 2017 síce nevyšiel, ale dve miesta na stupňoch víťazov a prinavrátená líderská pozícia Petra Sagana sú veľkým úspechom.

"Do toho posledného stúpania som dal všetko. Ďakujem svojmu tímu a najmä Rafalovi Majkovi za excelentnú prácu, ktorú pre mňa odviedli. Je skvelé byť späť v žltom drese," uviedol Peter Sagan v cieli 3. etapy aj na webe Cyclingnews.

Získať žltý dres bola priorita

Vzhľadom na náročnejší profil so štyrmi horskými prémiami I. kategórie a záverečným drastickým stúpaním s priemerným sklonom 10,5% k hotelu Orlie hniezdo v Szczyrku sa očakávalo, že lídrom tímu Bora-Hansgrohe pre etapový triumf bude domáci vrchár Majka.

Keď však Sagan zostal aj po záverečnej prémii v čelnej skupine s favoritmi na celkovú klasifikáciu, bolo zrejmé, že zaútočí na etapové víťazstvo.

Peter Sagan (v strede) a Rafal Majka (vľavo) - dve najväčšie hviezdy tímu Bora-Hansgrohe na pretekoch Okolo Poľska.
Peter Sagan (v strede) a Rafal Majka (vľavo) - dve najväčšie hviezdy tímu Bora-Hansgrohe na pretekoch Okolo Poľska. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)

A nebyť hrdinského nástupu Belgičana Dylana Teunsa pol kilometra pred cieľom, aj by sa mu to podarilo.

"Po záverečnej horskej prémii sme sa s Rafalom rozhodli, že pôjdeme do toho aj vo finále etapy. Štyristo metrov pred cieľom nám síce Teuns ušiel, ale v závere sme ho takmer dostihli. Nevadí, druhé a tretie miesto a najmä žltý dres sú dobré. Získať ho naspäť bola pre nás tímová priorita," cituje Sagana tlačová správa organizátorov.

Fanúšikom sa nepáčila taktika Bory

Poľské médiá či fanúšikov nepotešilo, že Majka skončil v cieli až za tímovým kolegom Saganom, vo viacerých internetových diskusiách dali najavo svoj nesúhlas s tímovou taktikou Bora-Hansgrohe - uprednostnením Sagana na úkor Majku.

Dvojnásobný držiteľ bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára Tour de France Majka to videl trochu inak:

"Sám som zo seba prekvapený, ako dobre mi to v závere išlo. V cieľovom strmom kopci som trochu trpel, predsa len, po odstúpení z Tour de France som nemal ľahké obdobie. Teraz som však tretí v celkovej klasifikácii a Peter Sagan je prvý, preto môžeme do ďalších etáp hrať s dvomi kartami."

K možnému ďalšiemu vývoju pretekov na webe onet.pl ešte Majka dodal: "Budeme to brať deň po dni, ale o všetkom zrejme rozhodnú záverečné dve etapy v kopcoch s dojazdom v Zakopanom a Tatranskej Bukovine. Poznám tie cesty, bude to náročné a zaujímavé."

V utorok pokračuje 74. ročník Okolo Poľska štvrtou a zároveň najdlhšou etapou na trase Zawiercie - Zabrze (238 km).

S výnimkou úvodných 60 km sa pôjde zväčša iba po rovine a v závere by sa mohli dostať k slovu šprintéri. Štart bude o 13.15 h, víťaz v cieli sa očakáva po 18.45 h.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Poliakom sa nepáči taktika Bory. Chceli Majku pred Saganom