Tužinský siahal na medailu, skončil tesne štvrtý. Teší ma, čo som dokázal, vraví

Juraj Tužinský smúti po finále, v ktorom mu len tesne ušla medaila.
Juraj Tužinský smúti po finále, v ktorom mu len tesne ušla medaila. (Autor: TASR)
Sportnet|6. aug 2016 o 19:28

Slovák po šestnástom výstrele strácal na tretieho Číňana Pang Weia iba 0,2 bodu a medzi najlepšiu trojicu sa nedostal.

Vzduchová pištoľ - finále:

1.Xuan Vinh HoangVietnam
2.Felipe Almeida WuBrazília
3.Pang WeiČína
4.Juraj TužinskýSR
5.Jin JongohKórejská republika
6.Giuseppe GiordanoTaliansko
7.Vladimir GončarovRusko
8.Jitu RaiIndia
38.Pavol KoppSR

RIO DE JANEIRO, BRATISLAVA. Slovenský pištoliar Juraj Tužinský mal na dosah najväčší úspech kariéry. Boj o medaily mu ušiel iba o 0,2 bodu.

V disciplíne vzduchová pištoľ skončil štvrtý. Zlato si v novom finálovom olympijskom rekorde 202,5 bodu vystrieľal Xuan Vinh Hoang z Vietnamu. Strieborný skončil domáci Brazílčan Felipe Almeida Wu. 

Tretí bol Číňan Pang Wei.

Juraj Tužinský na medailu nedosiahol: fotogaléria

10.8.2016

Tužinský medzi najvážnejších kandidátov na medailu nepatril. Ale nebol ani outsiderom. V apríli v predolympijských pretekoch v Riu, ktoré boli generálkou pred OH, skončil tretí. Vravel, že nová strelnica mu sedí. A potvrdil to aj v súťaži.

"Ešte si to poriadne neuvedomujem, ale veľmi sa teším, že som dnes mohol byť vo finále a zabojovať s najlepšími strelcami na svete. Večer, keď to zo mňa všetko opadne, ma to bude asi mrzieť. No toto dokázať - veľmi ma to potešilo. Je to veľmi dobrý pocit. Nespravil som žiadnu chybu. Myslím si, že môžem byť spokojný," reagoval Juraj Tužinský na finálové štvrté miesto.

Jeho tréner Tibor Kiss pridal: "Nečakal som, že to dopadne až takto dobre. No videl som, že je dnes v pohode a dotiahol to. Škoda tých dvoch desatín, chýbalo nám kúsok šťastia. Tie dve desatinky - to sa nedá ani poriadne namieriť, odhadnúť. Medaila mu ušla asi pri pätnástej rane, keď dal tú ďalekú deviatku."

Kvalifikoval sa ako prvý Slovák

Tridsaťjedenročný rodák z Lučenca štartoval aj na olympiáde v Londýne 2012. Skončil pätnásty. Do Ria sa kvalifikoval ako vôbec prvý slovenský športovec – už pred dvoma rokmi. Odvtedy sa sústreďoval len olympiádu. Bez stresu a tlaku nominačných pretekov.

„Do každých ďalších pretekov som šiel v úplnej pohode," pochvaľoval si pištoliar, ktorý má bronz z európskych hier aj z majstrovstiev Európy.

Juraj Tužinský skončil tesne pod stupňami víťazov.
Juraj Tužinský skončil tesne pod stupňami víťazov. (Autor: TASR)

Olympijské dobrodružstvo sa preňho začalo nepríjemne. Cestou do Ria musel pre problémy s prestupom neplánovane prenocovať v Ríme, kde mal medzipristátie.

Po príchode do Brazílie zasa prechladol a musel brať antibiotiká. Do súťaže sa však dal do poriadku.

„O cieľoch nerád hovorím. Môžem sľúbiť, že budem bojovať do posledného výstrelu. Chcem, aby to vypálilo čo najlepšie," hovoril pred pretekmi.

Napokon mu medaila unikla. 

V Riu ho čaká ešte jedna súťaž - v stredu nastúpi v disciplíne ľubovoľná pištoľ.

Kopp postup do finále nepredpokladal

Olympijská strelnica v Riu de Janeiro v sobotu príliš nepriala Pavlovi Koppovi. Slovák obsadil v kvalifikácii 38. miesto. Verí však, že si to vynahradí v stredu, keď nastúpi na druhú - svoju silnejšiu disciplínu ľubovoľnú pištoľ.

Skúsený tridsaťsedemročný reprezentant nezvládol kvalifikáciu podľa svojich predstáv. Priznal, že momentálne nie je v najlepšej forme.

"Ani som nepredpokladal, že by sa mi mohlo podariť finále. Nejaká šanca určite bola, no ja som sa pripravoval hlavne na svoju druhú disciplínu," uviedol.

Pavla Koppa čaká ešte jedna disciplína.
Pavla Koppa čaká ešte jedna disciplína. (Autor: SITA)

O lepší výsledok ho obrala najmä druhá položka. Nastrieľal v nej len 93 bodov.

Dúfa, že v stredu mu to pôjde lepšie

Pod olympijskými kruhmi sa predstavil už tretíkrát a v oboch prípadoch sa mu darilo viac v ľubovoľnej pištoli.

Najlepší výsledok dosiahol v Pekingu, kde obsadil výbornú piatu priečku. "Chcem podať čo najlepší výkon. Pevne verím, že to nebude také zlé ako dnes a budem sa motať niekde okolo toho finále. To by ma potešilo," zaželal si.

Do stredy toho už veľa natrénovať nestihne. Po dni pauzy bude v pondelok a utorok už len dolaďovať formu. Najdôležitejšie preňho je zbaviť sa nervozity, ktorá mu v sobotu trochu zväzovala ruky.

"Od začiatku som bol trochu nervózny, viac ako obvykle. Nervozita raz je a raz nie je. Na takýchto veľkých podujatiach na začiatku väčšinou býva. Najdôležitejšie je, ako odštartujem. Keď to pôjde dobre, odrazím sa ďalej. Ale to uvidíme, až keď zaznie štart a padnú prvé výstrely. Dúfam, že v stredu to bude podstatne lepšie."

Pavlovi Koppovi prvá disciplína príliš nevyšla.
Pavlovi Koppovi prvá disciplína príliš nevyšla. (Autor: TASR)

ONLINE PRENOS

Zlato si nakoniec vybojoval Vietnamec Xuan Vinh Hoang, ktorý vo finálovom súboji zdolal domáceho Felipeho Almeidu o 0,4 bodu.

Bronz získal Pang Wei z Číny.

15. a 16. výstrel - Slovák dáva 9,1 bodu a klesá na štvrté miesto. Ak teraz nezvládne svoj výstrel, skončí na štvrtom mieste.

Číňan Pang Wei napokon svoj náskok udržiava a Tužinský končí s odstupom 0,2 bodu štvrtý.

Tužinský tesne nestačil na Číňana Pang Weia.
Tužinský tesne nestačil na Číňana Pang Weia. (Autor: TASR/AP)

13. a 14. výstrel - Tužinský dáva 9,4 bodu, čo je jeho najhoršia známka. Kazí však aj Číňa Pang. Slováka ale predbieha Kórejčan Jin Jongoh o 0,2 bodu. Následne zvláda rozstrel s Pangom, ktorý síce získal o 0,5 bodu, ale náš strelec má v súčte viac bodov. Situáciu nezvláda Jin Jongoh a Tužinský je opäť tretí.

11. a 12. výstrel - Tužinský druhý raz za sebou triafa pod desať (9,9 bodu), Brazílčan Almeida i Číňan Hoang si zvýšili svoj náskok. Slovák je pred štvrtým Pangom o 0,6 bodu. V dvanástom výstrele Juraj triafa 10,2 bodu a stále si udržuje tretie miesto. Končí Giordano a Tužinský skončí najhoršie piaty.

9. a 10. výstrel - Juraj zatiaľ zvláda tlak výborne, vďaka 10,2 bodom sa osamostatňuje na čele poradia. Desiaty výstrel však Slovák kazí - len 9 bodov a prepadáva sa na tretie miesto. V súťaži končí Rus Gončarov.

7. a 8. výstrel - Tužinský triafa výborných 10,5 bodu a je stále tretí len o pol bodu za brazílskym lídrom. V ôsmom výstrele dáva 9,9 bodu a je s ďalšími dvoma strelcami na priebežnom prvom mieste. Ako prvý vypadáva Ind Jitu Rai.

V prvej polovici finále mieri Tužinský výborne.
V prvej polovici finále mieri Tužinský výborne. (Autor: TASR)

Druhá séria (tri výstrely) - Tužinský dáva 10,5 a posúva sa na druhé miesto. V druhej je to 10,1, ale stále je druhý. Tretia rana mu však nevychádza a namieril len na hodnotu 9,7. Figuruje na tretej pozícii za Brazílčanom Almeidom (62,5) a Vietnamcom Hoangom (61,9). Náš strelec má 61,4 bodu.

Prvá séria (tri výstrely) - Finále pištoliarov sa začalo. Tužinský odštartoval svoj boj perfektne, trafil 10,6 bodu a po prvom výstrele vedie. V druhom získava 10,2 a stále je prvý - spolu s Brazílčanom Almeidom.

Prvú sériu ukončuje hodnotou 10,3 a klesá na tretiu pozíciu.

Pred finále

Pred finále -  Tužinský nazbieral v kvalifikácii ešte o dva body viac ako dosiahol pri spomínanom testovacom podujatí, keď skončil celkovo tretí.

Pred finále - "Dostal sa do optimálnej formy - až na tú poslednú ranu (trafil iba osem bodov - pozn. red.). Vtedy už boli diváci veľmi hluční a Juraj bol v poslednej minúte. Ale postupuje ako tretí, čo je vynikajúce. Keby to takto zostalo, tak by som bol veľmi spokojný," vravel po kvalifikácii Tužinského tréner Tibor Kiss.

Pred finále - Vo finále začínajú strelci dvomi sériami po troch súťažných výstreloch. Potom nasleduje štrnásť jednotlivých súťažných výstrelov.

Vyraďovanie finalistov s najnižším výsledkom začína po ôsmom výstrele a pokračuje po každých ďalších dvoch výstreloch (po desiatom, po dvanástom, po štrnástom, ...) až do rozhodnutia o zlatej a striebornej medaile.

Celkovo finalisti absolvujú dvadsať súťažných výstrelov.

Juraj Tužinský strieľal v kvalifikácii výborne.
Juraj Tužinský strieľal v kvalifikácii výborne. (Autor: TASR)

Pred finále - Na jar skončil v predolympijských pretekoch na treťom mieste. V Riu de Janeiro vtedy súťažila kompletná svetová špička.

"Ak pištoľ vystrelí, Juraj Tužinský môže dosiahnuť slušný výsledok. Vylúčená nie je ani medaila," napísali sme v predpovediach pred začiatkom olympiády.

Slovenský strelec potvrdil veľmi dobrú formu. V kvalifikácii obsadil so ziskom 582 bodov skvelé tretie miesto a postúpil do finále. Vyhral Číňan Wei Pang. 

Druhý Slovák Pavol Kopp medzi najlepšiu osmičku nepostúpil. So ziskom 569 bodov ho klasifikovali až na 38. pozícii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Tužinský siahal na medailu, skončil tesne štvrtý. Teší ma, čo som dokázal, vraví