Kto bude nový tréner DAC? Spomínajú sa aj Weiss a Hapal

Vladimír Weiss ako tréner Gruzínska.
Vladimír Weiss ako tréner Gruzínska. (Autor: REUTERS)
Titanilla Bőd, Michal Šášky|27. apr 2021 o 07:00 (aktualizované 27. apr 2021 o 09:00)

Dunajská Streda lanári trénera zvučného mena.

DUNAJSKÁ STREDA. Futbalový klub DAC Dunajská Streda klub minulý týždeň po vzájomnej dohode rozviazal zmluvu s nemeckým trénerom Berndom Storckom. Druhé mužstvo najvyššej súťaže momentálne vedie jeho asistent Antal Németh.

Weiss bol v Dunajskej Strede

Podľa informácií Sportnetu patrí ku kandidátom na dunajskostredskú lavičku bývalý reprezentačný kormidelník a tréner roka 2020 Vladimír Weiss.

Weiss bol hráčom Dunajskej Stredy v roku 1994 a v žlto-modrom drese odohral v najvyššej súťaži 31 zápasov.

Päťdesiatšesťročný kouč, ktorý v posledných štyroch rokoch viedol národný tím Gruzínska, bol minulý týždeň na Žitnom ostrove.

Pred niekoľkými týždňami na slávnostnom vyhlásení Futbalistu roka Weiss novinárom prezradil, že by rád pracoval ako klubový tréner.  

„Chcel by som ísť do klubu, pracovať každý deň, ale tréner si nemôže vyberať. Aj keď niektorí si môžu… Možno si môžem aj ja. Uvidíme. Nejaké ponuky mám, ale nechcem sa unáhliť. Počkám si na ponuku, ktorá ma bude napĺňať,“ zdôraznil. 

Väčšina futbalových fanúšikov si však Weissa vie skôr predstaviť v Slovane Bratislava alebo pri slovenskej reprezentácii. 

V hre sú aj českí tréneri

V súvislosti s DAC sa spomína aj meno ďalšieho bývalého reprezentačného kouča Pavla Hapala, ako aj bývalého trénera Ružomberka Davida Holoubka. Obaja majú skúsenosti aj s prácou s mladými hráčmi, čo je pre DAC jedna z priorít. 

Majiteľ Dunajskej Stredy Oszkár Világi v utorok ráno na otázky Sportnetu napísal: "Ešte sme nezačali hľadať nového trénera." 

Preferujú trénerov zo zahraničia

Világi vlastní klub od februára 2014 a počas jeho éry viedli klub väčšinou zahraniční tréneri.

Talian Marco Rossi prišiel v lete 2017 z budapeštianskeho Honvédu ako tréner majstra a po 25 rokoch doviedol DAC do pohárovej Európy. Po sezóne však dostal ponuku viesť maďarskú reprezentáciu a klub ho uvoľnil.

Po ňom mužstvo prebral nemecko-holandský kouč a vyznávač gegenpressingu Peter Hyballa.

Tím pod jeho vedením skončil v sezóne 2018/19 na druhom mieste ligy, čo bolo historicky najlepšie umiestnenie v dejinách klubu. V januári 2020 ho nečakane vyhodili, hoci zmluvu mal do konca sezóny.

Hélder dlho nezostal

Mužstvo sa však nedokázalo adaptovať na úplne iný herný štýl portugalského trénera, ktorý vyznával Hélder Cristovao. Jeho angažmán sa skončil po štyroch stretnutiach.

Po koronavírusovej prestávke prebral tím ďalší Nemec, Bernd Storck. Fanúšikovia ho dobre poznali ako bývalého trénera maďarskej reprezentácie a jeho predstava o hre bola v mnohom podobná ako Hyballova. Na začiatku sezóny sa DAC prezentoval výborným futbalom, výkon v Európskej lige proti Jabloncu spĺňal najvyššie parametre.

Jeho osud napokon spečatili nevýrazné výkony v jarnej časti a prehra vo štvrťfinále Slovnaft Cupu proti lídrovi druhej ligy Banskej Bystrici.

Tréneri DAC s najväčším počtom zápasov v prvej lige

1. Karol Pecze - 120

2. Mikuláš Radványi - 86

3. Juraj Szikora - 59

4. Ladislav Škorpil - 57

5. Peter Hyballa - 50

Nemecký štýl tímu sedí

Dunajskostredčania mali v minulosti v hľadáčiku aj ďalšieho nemeckého trénera: po nevydarenom angažmáne Héldera sa skloňovalo meno Dina Toppmöllera. Ten je však v súčasnosti asistentom Juliana Nagelsmanna v Lipsku a zrejme s ním smeruje na lavičku Bayernu.

Oszkár Világi vlani v máji pre Nemzeti Sport o trénerskej filozofii klubu uviedol: „Musíme hrať nemecký futbal. To nám sedí najviac. Podľa toho hľadáme aj trénera. Chceme takého, ktorý akceptuje, že priemerný vek hráčov má byť naďalej okolo 22 rokov.“

DAC viedol naposledy domáci tréner v roku 2016, Krisztián Németh, ktorý v súčasnosti je športovým riaditeľom mládeže. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kto bude nový tréner DAC? Spomínajú sa aj Weiss a Hapal