Nikdy predtým sa to nestalo, do histórie Super Bowlu sa zapíše žena

Sarah Thomasová.
Sarah Thomasová. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|20. jan 2021 o 00:55

Sarah Thomasová bude členkou rozhodcovského tímu.

BRATISLAVA. Niet pochýb, že aj tentoraz bude na americkom kontinente nasledovanejšou športovou udalosťou roka Super Bowl.

Jeho zloženie ešte nie je známe, ale už teraz je jasné, že v poradí 55. finálové stretnutie ligy amerického futbalu (NFL) bude výnimočné. 

Vedenie súťaže v utorok predstavilo sedemčlenný rozhodcovský tím, v ktorom má po prvý raz zastúpenie aj nežné pohlavie. Sarah Thomasová sa stane prvou ženou, ktorá bude rozhodovať súboj o trofej Vinca Lombardiho.

"Jej elitné výkony a odhodlanie zdokonaľovať sa jej dali právo rozhodovať Super Bowl. Gratulujem Sarah k tejto pocte, veľmi si to zaslúžila," uviedol viceprezident pre futbalové operácie NFL Troy Vincent.

Rozhoduje päť rokov

Štyridsaťsedemročná Thomasová sa v 8. apríla 2015 stala prvou rozhodkyňou v NFL a o päť mesiacov neskôr si ako čiarová rozhodkyňa odkrútila debut v zápase Kansas City proti Houstonu. 

V januári 2019 bola zase ako prvá žena nominovaná na zápas play off medzi New England Patriots a Los Angeles Chargers. 

Hlavným rozhodcom Super Bowlu LV bude skúsený Carl Cheffers, ktorý v najlepšej lige amerického futbalu pôsobí už 21. sezónu. 

Bol pri pamätnom obrate

Bielu šiltovku, ktorá je symbolom hlavného arbitra, mal na hlave aj počas jedného z najväčších obratov v histórii Super Bowlu. 

V roku 2017 prehrávali hráči New Englandu na čele s hviezdnym quarterbackom Tomom Bradym s Atlantou v tretej štvrtine 3:28, ale napokon dokázali triumfovať 34:28 po predĺžení.

Dnes 43-ročný Tom Brady môže byť súčasťou aj tohtoročného Super Bowlu, ale už vo farbách Tampy Bay Buccaneers. Tá si v nedeľu vo finále konferencie NFC zmeria sily s tímom Green Bay Packers. 

Druhú "semifinálovú" dvojicu tvorí Kansas City Chiefs a Buffalo Bills.  



Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Nikdy predtým sa to nestalo, do histórie Super Bowlu sa zapíše žena