Na dueli DAC - Košice aj skaut Ajaxu Amsterdam

SITA|8. aug 2008 o 22:36

DUNAJSKÁ STREDA 8. augusta (SITA) - Piatkový duel 4. kola Corgoň ligy 2008/2009 DAC Dunajská Streda - MFK Košice (1:3), v ktorom domáci multinacionálny tím dostal poučnú lekciu od mladých Košičanov, sledoval ...

DUNAJSKÁ STREDA 8. augusta (SITA) - Piatkový duel 4. kola Corgoň ligy 2008/2009 DAC Dunajská Streda - MFK Košice (1:3), v ktorom domáci multinacionálny tím dostal poučnú lekciu od mladých Košičanov, sledoval aj skaut slávneho Ajaxu Amsterdam Heinz Schilcher. Ten nechcel v rozhovore uviesť, na koho sa prišiel na Žitný ostrov pozrieť. "Konkrétne som nemal v hľadáčiku nikoho a zároveň všetkých. Je to moja práca, pozorujem hráčov," uviedol pre agentúru SITA Schilger. V kuloároch sa však šepkalo, že interes by mal byť najmä o dvoch Kamerunčanov v drese DAC - útočníka Leonarda Kweukeho a stredopoliara Martina Diolonga Abenu. "Som tu ako oficiálny agent Ajaxu a som zvedavý najprv na DAC, najmä keď ma sem pozval prezident Dunajskej Stredy pán Khashayar Mosheni. Naposledy som videl Dunajskostredčanov pred piatimi rokmi, v minulosti som ich však tiež sledoval. Poznám aj úspešnú éru klubu, zo slávnej minulosti sa však nedá žiť, snáď sa tu začne úplne nová éra. Napriek tomu, že dnes prehrali, súčasná kvalita Dunajskej Stredy sa nedá porovnať s tou spred piatich rokov. Momentálne majú v tíme skvelé individuality, potrebujú však čas, aby sa z nich poskladalo kompaktnejšie mužstvo. Technicky je tím dobre vybavený, chýba však najmä tempo, rýchlosť a pochopiteľne súhra. Tréner Djuričič nemá ľahkú prácu, aby dal všetko dokopy," poznamenal H. Schilger, ktorý sa pochvalne vyjadril na adresu MFK Košice: "Som príjemne prekvapený z ich výkonu. V tíme sú veľmi mladí futbalisti, technicky a takticky však už vyspelí. Navyše hrali v porovnaní s DAC o jeden rýchlostný stupeň vyšším tempom, čo sa odzrkadlilo aj na konečnom výsledku. Na druhej strane vo vašej najvyššej súťaži sa odohrali iba štyri kolá a hoci sú Košice na čele s 12 bodmi a Dunajská Streda má iba tri body, ešte to nič neznamená. Isté je, že po piatkovom stretnutí si hostia zaslúžia pochvalu, vedenie a fanúšikovia DAC-u musia byť naopak trpezliví a poučiť sa z chýb.

Ajax Amsterdam sa dokázal presadiť vo svetovej špičke aj vďaka výbornej práci s mládežou, v súčasnosti však akoby stagnuje. "V Holandsku sme stále na špici, ďalej funguje naša akadémia, najlepší mladí futbalisti v krajine prejdú cez našu sieť. Z väčšiny sa neskôr stanú aj reprezentanti Holandska. Je pravda, že na medzinárodnej scéne chýbajú výraznejšie úspechy, ale o stagnovaní by som nerozprával," poznamenal ďalej H. Schilger a na otázku, čo chýba slovenskému futbalu, aby sa dostal minimálne na úroveň holandského, dodal: "Predovšetkým rýchlosť v myslení, v technike ako aj rýchlosť v samotnom tempe hry."


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na dueli DAC - Košice aj skaut Ajaxu Amsterdam