Mr. Olympia: Big Ramy obhájil prvenstvo, Križánek mal iného favorita

Zľava: Brandon Curry, Big Ramy, Hadi Choopan
Zľava: Brandon Curry, Big Ramy, Hadi Choopan (Zdroj: Instagram: Flex Magazine)
Vladimír Bilohuščin|10. okt 2021 o 13:00

Na akom mieste sa videl Michal Križánek?

ORLANDO. V noci zo soboty na nedeľu stredoeurópskeho času sa v americkom meste Orlando konal ďalší ročník najprestížnejšej súťaže profesionálnych kulturistov Mr. Olympia.

Pri neúčasti niekoľkonásobného šampióna Phila Heatha sa očakávalo, že sa o titul pobijú víťazi posledných dvoch ročníkov Egypťan Mamdouh 'Big Ramy' Elssbiay a Brandon Curry z USA.

Už porovnávanie pred hlavným galavečerom, takzvaný prejudging, ukázalo, že práve medzi spomínanou dvojicou sa rozhodne aj o víťazovi tohtoročného ročníka. Big Ramy sa spolu s Currym ocitli v prvom vyvolávaní, čo znamenalo, že im rozhodcovia udelili najvyššie známky.

Vo veľmi dobej forme sa prezentoval taktiež Hadi Choopan, ktorý bol síce pôvodne až v druhom vyvolávaní, po vlne kritiky sa ale počas hlavnej časti podujatia dostal medzi najlepších kulturistov a dokázal si dokonca odniesť cenu fanúšikov Olympia People's Choice Award.

Z celkového triumfu sa nakoniec tešil vlaňajší víťaz Big Ramy, ktorý po prejudgingu dokázal ešte vylepšiť svoju formu a zaknihoval tak druhý titul Mr. Olympia. Egyptský kulturista bodoval hlavne svojimi masívnymi proporciami, ktoré ho radia medzi najväčších kulturistov vôbec.

Druhé miesto obsadil Brandon Curry, ktorý zopakoval svoj vlaňajší výsledok a na tretej priečke sa umiestnil Hadi Choopan. Formu Iránca pritom ocenil aj slovenský elitný kulturista Michal Križánek.

“Videl som zatiaľ iba fotografie, ale mne sa najviac páčil Choopan. Ostatné poradie by aj sedelo. Možno ho dali až na tretiu priečku kvôli tomu, že je nižšieho vzrastu.” Choopan má iba 169 centimetrov.

Príjemným prekvapením boli mená na ďalších pozíciách v top 5, ktoré obsadili borci z nastupujúcej generácie. Veď pre štvrtého Huntera Lebradu to bolo iba druhé podujatie Mr. Olympa a pre Nicka Walkera, ktorý obsadil 5. miesto dokonca premiéra.

Prekvapil taktiež výsledok Roelly Winklaara, ktorý sa po piatich rokoch nezmestil do top 10 a aj to je dôkazom nástupu novej generácie kulturistov.

Do výsledkov by v budúcnosti určite mohol prehovoriť aj Križánek, ktorý momentálne pôsobí v asociácii Elite Pro. Aj keď si ešte na jeho prestup do Pro League musíme chvíľu počkať, už teraz je jasné, že by sa ani v najväčšej konkurencii sveta nestratil.

„Trúfol by som si na top 6. Mojou výhodou by bola mohutnosť, keď by som bol po Big Ramym zrejme druhým najťažším kulturistom. Väčšina súťažiacich má na pódiu okolo 110 kilogramov, ja 125. Taktiež výška robí svoje.“

Prekvapenie sa nezrodilo ani v druhej najsledovanejšej disciplíne Olympia Weekendu. V kategórii Classic Physique prvenstvo s náskokom obhájil Chris Bumstead a na konte tak má už 3 tituly. V kategórii do 212 libier sa z výhry tešil Derek Lunsford.

Mr. Olympia výsledky:

  1. Mamdouh Elssbiay
  2. Brandon Curry
  3. Hadi Choopan
  4. Hunter Labrada
  5. Nicholas Walker

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Mr. Olympia: Big Ramy obhájil prvenstvo, Križánek mal iného favorita