Formula 1: Víťazom Veľkej ceny Veľkej Británie sa stal Lewis Hamilton

ONLINE prenos z Veľkej ceny Veľkej Británie 2024 v rámci seriálu formula 1 (F1).
ONLINE prenos z Veľkej ceny Veľkej Británie 2024 v rámci seriálu formula 1 (F1). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|7. júl 2024 o 13:00 (aktualizované 7. júl 2024 o 17:33)

Sledovali ste ONLINE prenos z Veľkej ceny Veľkej Británie 2024 v rámci seriálu formula 1 (F1).

LONDÝN. Seriál pretekov formuly 1 (F1) dnes pokračoval dvanástym podujatím, ktorým je Veľká cena Veľkej Británie.

V kvalifikácii na okruhu Silverstone si pole position vybojoval domáci jazdec George Russell na Mercedese. Hneď za ním skončil jeho tímový kolega Lewis Hamilton.

Dominanciu domácich jazdcov zavŕšil tretím miestom Lando Norris na McLarene.

Úradujúci majster sveta Max Verstappen na Red Bulle štartoval zo 4. pozície.

F1 ste sledovali s nami naživo ako online prenos.

ONLINE PRENOS: Veľká cena Veľkej Británie dnes (formula 1, F1, nedeľa, NAŽIVO, LIVE)

Formula 1  2024
07.07.2024 o 16:00
VC Veľkej Británie
Lewis Hamilton (Mercedes)
(0:0)
52 minúta
Ukončený
Prenos
S konštatovaním, že Lewis Hamilton sa zapísal do histórie F1 a ako prvý jazdec dokázal vyhrať na niektorej z Veľkej cien deväťkrát, pričom sa mu to podarilo na vysnívanej trati Silverstone pred domácimi divákmi, sa s Vami lúčim a prajem Vám príjemný zvyšok dňa!
Konečné poradie hlavných pretekov VC Veľkej Británie:

1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1,465
3. Lando Norris (GBR/McLaren) +7,547
4. Oscar Piastri (AUS/McLaren) +12,429
5. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +47,318
6. Nico Hülkenberg (GER/Haas) +55,722
7. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +56,569
8. Fernando Alonso (ESP/Aston Martin) +1:03,577
9. Alexander Albon (THA/Williams) +1:08,387
10. Júki Cunoda (JPN/RB) +1:19,303
11. Logan Sargeant (USA/Williams) +1:28,960
12. Kevin Magnussen (DEN/Haas) +1:30,153
13. Daniel Ricciardo (AUS/RB) +1
14. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1
15. Valtteri Bottas (FIN/Kick Sauber) +1
16. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +2
17. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +2
18. Čou Kuan-jü (CHN/Kick Sauber) +2
George Russell (GBR/Mercedes) DNF
Pierre Gasly (FRA/Alpine) DNF
Na štvrtom mieste skončil ďalší zástupca McLarenu Piastri a piata priečka patrí Sainzovi na Ferrari. Skvelé šieste miesto pre Hülkenberga na Haase, za ktorými nasledovali Stroll a Alonso na Aston Martine, okrem toho sa do bodovanej desiatky zmestili Albon a Tsunoda.
Verstappen si prišiel po druhé miesto a na pódium sa dostal aj tretí Norris na McLarene.
Koniec závodu.
52
52
importantSemnásobný šampión Lewis Hamilton vyhráva prvé preteky v tejto sezóne, po deviatykrát na Silverstone a celkovo je to preňho 104. triumf vo svojej kariére!
51
Verstappen stiahol stratu k dvom a pol sekundám, ale to už je Hamilton v nájazde do posledného kola.
50
importantVyzerá to tak, že Verstappen stratu nevie príliš stiahnuť a Hamilton je už veľmi blízko k deviatemu triumfu na Silverstone!
49
49
Rozdiel medzi vedúcim Hamiltonom a druhým Verstappenom sú v tejto chvíli približne tri sekundy, pričom do konca zostávajú už iba tri kolá.
48
importantVerstappen si vychutnal Norrisa na dlhej rovinke a ešte sa možno pokúsi ponaháňať Hamiltona!
47
Hamilton má už trojsekundový náskok pred Norrisom, ktorý sa zrejme o chvíľu bude musieť tvrdo brániť pred Verstappenom.
46
importantNaopak letiaci Verstappen sa približuje už na rozdiel jednej sekundy od druhého Norrisa, takže sa snaží čo najrýchlejšie dostať do zóny DRS.
45
Do konca zostáva už len sedem kôl a Hamilton sa stále viac približuje k triumfu, keďže náskok na Norrisa sa drží na konštantnej úrovni.
44
Tak uvidíme, či sa ešte dočkáme strhujúceho súboja o víťazstvo, keďže rozdiel medzi vedúcim Hamiltonom a tretím Verstappenom je už menej ako päť sekúnd.
43
Verstappen sa však zdá byť na hradoch zatiaľ na trati úplne najrýchlejší, keďže už stiahol stratu na Norrisa na dve a pol sekundy.
42
Strata tretieho Verstappena na druhého Norrisa je viac ako tri sekundy, ale zastávky v boxoch využil Piastri, ktorý sa posunul na štvrté miesto pred Sainza.
41
Hamilton už zrejme zahrial svoje pneumatiky a trochu navýšil náskok na Norrisa na dve a pol sekundy, takže má veľkú šancu vyhrať na Silverstone po deviatykrát vo svojej kariére.
40
40
importantNorris išiel prezuť na soft pneumatiky až o kolo neskôr, čo sa preňho stalo osudným a na trať sa vrátil až o viac ako dve sekundy za Hamiltonom, ktorý je opäť lídrom dnešných pretekov!
39
importantTeraz však Hamilton zašiel prezuť na soft pneumatiky do boxov, zatiaľ čo Verstappen zvolil hardy a Piastri je na medium sade pneumatík!
38
Hamilton stiahol stratu na Norrisa už pod dve sekundy a Piastri sa priblížil k štvrtému Sainzovi.
37
Medzitým Hamilton výrazne stiahol náskok vedúceho Norrisa, tak možno sa o chvíľu dočkáme ďalšieho zaujímavého súboja o líderskú pozíciu.
36
Hülkenberg je na rovnakom mieste z akého štartoval, teda na šiestom a za ním nasledujú tímoví kolegovia Stroll a Alonso na Aston Martine, pričom bodovanú desiatku uzatvárajú Tsunoda a Albon.
35
Sainz si tak už polepšil na štvrté miesto a na piate miesto sa posunul Piastri.
34
34
importantRussell dostal informáciu do vysielačky, že má odstaviť svoj monopost v boxoch a zrejme pre nejaké technické problémy musí odstúpiť z dnešných pretekov! Je tak isté, že napriek pole position sa mu nepodarí nadviazať na triumf z minulého týždňa v Rakúsku.
33
Norris má na čele už komfortný náskok cez tri sekundy pred Hamiltonom a zároveň stále drží čas za najrýchlejšie kolo.
32
Podľa Hamiltona už prestáva pršať, tak uvidíme, či pretekári o chvíľu opäť nebudú nútení prezuť na pneumatiky do suchých podmienok.
31
Všetci pretekári sa tak nachádzajú na intermediálnej sade pneumatík vhodných do prechodných podmienok, ale Verstappen nie je príliš spokojný a do vysielačky informuje, že sa celkom rýchlo ničia.
30
Na štvrtom mieste je momentálne Russell a z Paistriho prepadu vyťažil aj Sainz na Ferrari, ktorý sa posunul na piate miesto.
29
importantUž je to realitou, keďže Piastri sa prepadol až na šieste miesto a Norris je tak lídrom dnešných pretekov pred druhým Hamiltonom, ale Verstappen je už na pódiovom treťom mieste!
28
28
importantVerstappen sa vďaka skoršej zastávke v boxoch dostal aspoň na štvrté miesto pred Russella, ale zároveň Piastri pôjde až po tomto kole a výrazne sa prepadne!
27
importantTak vyzerá to, že o chvíľu uvidíme v boxoch oba McLareny a Mercedesy, ale Verstappen zašiel pre pneumatiky do dažďa o kolo skôr a má malú výhodu!
26
Dážď opäť zosilňuje a robí veľké problémy obom McLarenom, pretože majú problém udržať na trati svoje monoposty.
25
Pérez a Leclerc teraz dostali celé jedno kolo od jazdcov na čele pretekov, čo zatiaľ potvrdzuje pre nich úplne katastrofický priebeh a výrazné sa trápia na chvoste poradia.
24
Zároveň nemôžeme zabudnúť na trápiaceho sa Verstappena na piatom mieste, ktorý má už stratu viac ako štyri sekundy na štvrtého Russella.
23
Norris už má zaujímavý náskok na čele pred Piastrim, takže to vyzerá pre domáceho pretekára veľmi nádejne.
22
Leclerc, Peréz, Ocon a Čou zariskovali, keďže zašli do boxov pre pneumatiky do dažďa, ale zdá sa, že prestáva pršať a trať vysychá.
21
21
importantPiastrimu sa podarilo predbehnúť aj Hamiltona, takže momentálne máme na čele pretekov oba McLareny!
20
20
importantNorris doslova letí po trati a trúfol si aj na Hamiltona, ktorý nemal šancu, a tak máme opäť nového lídra dnešných pretekov! Taktiež ďalší zástupca McLarenu Piastri sa dostal pred Russella už na tretie miesto!
19
19
importantNorris však využil zaváhanie Mercedesov, keďže obidvaja jazdci sa na chvíľu ocitli mimo trate a predbehol Russella, takže je už na druhom mieste!
18
18
importantHamilton tiež využil dažďa, ktoré výrazne spomalili Russella a po úspešnom manévri je v čele dnešných pretekov!
17
importantMedzitým sa už vyťahujú prvé dáždniky, ktoré znamenajú, že sa už rozpršalo a Piastri využil trápenie Verstappena, ktorého odsunul už na piate miesto!
16
Okrem toho musíme pripomenúť, že pre Gaslyho na Alpine dnešné preteky predčasne skončili, keďže pre problémy s monopostom musel odstúpiť krátko po štarte!
15
15
importantVeľký potlesk pre Norrisa od domáceho publika, ktorý teraz bez problémov obehol Verstappena a vybojoval si späť tretie miesto!
14
14
Leclerc bol dostatočne trpezlivý a konečne sa posunul na siedmi miesto pred Leclerca, zatiaľ čo Norris začína výrazne dobiedzať na Verstappena.
13
Čou ako prvý zašiel do boxov a prezul na stredne tvrdú žltú sadu pneumatík, pričom sa jasne prepadol na posledné miesto.
12
Na trati možno hovoriť o tom, že zatiaľ sledujeme doslova ticho pred búrkou a všetci už zrejme čakajú na dážď.
11
Tretí Verstappen už stráca na Hamiltona približne tri sekundy, naopak Norris sa snaží priblížiť holandskému pretekárovi pod menej ako sekundu.
10
10
Na čele sa nám zatiaľ nič zaujímavé nedeje, keďže Russell drží najrýchlejšie kolo a jeho náskok na Hamiltona je približne jeden a pol sekundy.
9
Informácia do Leclercovej vysielačky hovorí o tom, že dážď má prísť o sedem kôl a trvať by mal iba desať minút.
8
Leclerc sa naďalej snaží tlačiť na Strolla, ale zároveň je za ním rozbehnutý Hülkenberg.
7
Pretekári zatiaľ dostávajú rozdielne informácie o tom, kedy má začať pršať, tak si musíme počkať.
6
Leclerc sa už výrazne priblížil k siedmemu Strollovi, ale úvodný pokus o predbehnutie mu nevyšiel.
5
Hülkenberg mal by prešetrovaný za opustenie trate a získanie výhody po štarte, ale komisári nemeckého pretekára nepotrestajú.
3
Naopak Hülkenberg klesol zo šiesteho na deviate miesto, ale teraz sa snaží dotiahnuť na Leclerca a medzitým Sargeant do vysielačky hlásil, že z monopostu jeho tímového kolegu Albona na Williamse, ktorý sa prepadol na dvanáste miesto, niečo odletelo.
2
Veľmi dobrý štart mali aj obe Ferrari, keďže Sainz sa posunul na šieste miesto a Leclerc je už dokonca na ôsmom mieste.
1
importantVypadá to, že Russell zvládol štart a postrážil si vedúcu priečku, zatiaľ čo Verstappen sa už predral pred Norrisa a zrejme o chvíľu bude útočiť na Hamiltona!
Závod práve odštartoval.
Pretekári sa už nachádzajú v zahrievacom kole, pričom drvivá väčšina začína na stredne tvrdej žltej sade pneumatík okrem Ocona a Čoua, ktorí zvolili najrýchlejšiu červenú sadu a Pérez začne na na hardoch. Dôležité je spomenúť, že pravdepodobnosť dažďa v dnešných pretekoch je až 60-pecentná.
importantDôležitá informácia pred začiatkom dnešných pretekov o Srgiovi Pérezovi, ktorý dnes bude štartovať z boxov kvôli zmene pohonnej jednotky na svojom Red Bulle!
Poradie na štarte VC Veľkej Británie:

1. rada: George Russell (GBR/Mercedes), Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. rada: Lando Norris (GBR/McLaren), Max Verstappen (NED/Red Bull)
3. rada: Oscar Piastri (AUS/McLaren), Nico Hülkenberg (GER/Haas)
4. rada: Carlos Sainz (ESP/Ferrari), Lance Stroll (CAN/Aston Martin)
5. rada: Alexander Albon (THA/Williams), Fernando Alonso (ESP/Aston Martin)
6. rada: Charles Leclerc (MON/Ferrari), Logan Sargeant (USA/Williams)
7. rada: Júki Cunoda (JPN/RB), Čou Kuan-jü (CHN/Kick Sauber)
8. rada: Daniel Ricciardo (AUS/RB), Valtteri Bottas (FIN/Kick Sauber)
9. rada: Kevin Magnussen (DEN/Haas), Esteban Ocon (FRA/Alpine)
10. rada: Sergio Pérez (MEX/Red Bull), Pierre Gasly (FRA/Alpine)
Vítam všetkých fanúšikov motoršportu pri sledovaní 12. Veľkej ceny F1 v tejto sezóne, ktorá sa koná na tradičnom okruhu Silverstone vo Veľkej Británii. Dnes nás čakajú hlavné preteky, ktoré môžu ponúknuť zaujímavé divadlo, keďže včera Mercedes v kvalifikácii všetkých zaskočil a dvaja domáci jazdci obsadili miesta v prvom rade. Svoju druhú pole position v tejto sezóne získal George Russell, ktorý tak má šancu nadviazať na prekvapivý triumf z minulého týždňa v Rakúsku. Hneď za ním však bude štartovať jeho tímový kolega a domáca legenda Lewis Hamilton, ktorý tieto preteky vo svojej kariére vyhral hneď osemkrát. Tretie miesto si vybojoval momentálne druhý najlepší jazdec v celkovom poradí a ďalšia domáca nádej Lando Norris na McLarene. Jednoznačný líder celkového poradia Max Verstappen na Red Bulle sa tak musel uspokojiť len so štvrtým miestom, z ktorého sa dnes určite pokúsi zamiešať karty v boji o víťazstvo v dnešných pretekoch. Na piatom mieste je ďalší zástupca McLarenu austrálsky pretekár Oscar Piastri, takže Verstappen bude na štarte v zovretí oranžových monopostov. Všetko je tak prichystané na ďalšie zaujímavé preteky, ktoré zrejme neprinesú nudné predstavenie.
Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 16:00.
Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Formula 1: Víťazom Veľkej ceny Veľkej Británie sa stal Lewis Hamilton