Verstappena čaká doma náročná úloha. V takej zlej pozícii nebol už roky

Max Verstappen.
Max Verstappen. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|21. aug 2024 o 07:52

Najlepším jazdcom pred letnou prestávkou bol Lewis Hamilton.

ZANDVOORT. Max Verstappen vyhral každú Veľkú cenu Holandska z pole position, odkedy sa jeho domáce preteky vrátili do kalendára formuly 1 v roku 2021, ale trojnásobného majstra sveta Red Bullu čaká tento víkend náročná skúška.

Zandvoort sa stal prímorskou párty pre Verstappenovu nabudenú oranžovú armádu, ale tentoraz 26-ročný jazdec ťahá najdlhšiu sériu prehier za posledné štyri roky.

Mercedes vyhral tri z posledných štyroch pretekov a Verstappen, ktorý 10 kôl pred koncom vedie o 78 bodov, nestál na najvyššom stupni víťazov od 23. júna.

V skutočnosti mal od Barcelony len jedno pódiové umiestnenie.

V nedeľu pôjde o Verstappenov 200. štart vo formule 1, čím sa stane najmladším jazdcom, ktorý dosiahol tento míľnik, a jediný víťaz F1 v Zandvoorte si ho chce urobiť ešte pamätnejším.

"Vždy je tu fantastická atmosféra a fanúšikovia sú neuveriteľní, takže je to pre mňa výnimočné," povedal a vyhlásil, že po augustovej prestávke je svieži a pripravený na druhú polovicu sezóny.

"Tešíme sa na nasledujúci týždeň a dúfam, že budeme môcť bojovať o víťazstvo," dodal.

Mexický tímový kolega Sergio Perez, jediný jazdec z prvej štvorky tímov, ktorý v tejto sezóne ešte nevyhral, má nového pretekárskeho inžiniera, keďže stály jazdec Hugh Bird odišiel na otcovskú dovolenku a na jeho miesto nastúpil Richard Wood.

"Viem, čo môžeme z auta v najbližších týždňoch vyťažiť, a urobíme všetko pre to, aby sme v druhej polovici ročníka 2024 dosiahli maximum," povedal Perez, ktorého slabá forma ohrozila Red Bull v poradí konštruktérov.

McLaren má na konte len 42 bodov, pričom Austrálčan Oscar Piastri získal z posledných štyroch pretekov jedno víťazstvo, zatiaľ čo britský tímový kolega Lando Norris zostáva napriek nákladným chybám na druhom mieste.

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton z Mercedesu vyhral dva z posledných troch pretekov po tom, ako bol tesne pred prestávkou v Belgicku z prvého miesta diskvalifikovaný tímový kolega George Russell.

Tridsaťdeväťročný Brit s Mercedesom získal v posledných štyroch pretekoch viac bodov ako ktorýkoľvek iný jazdec, ale za Verstappenom zaostáva o 127 bodov.

"Vieme, že máme čo doháňať. Ešte nie sme schopní bojovať o víťazstvá na každej Veľkej cene," upozornil šéf tímu Toto Wolff.

"Urobili sme však dobré kroky pri zlepšovaní slabých stránok a budeme naďalej tvrdo pracovať, aby sme získali ďalšie. Ak sa nám to podarí, potom zmenšíme odstup od tých, ktorí sú pred nami v oboch šampionátoch."

Kampaň Ferrari sa môže opäť rozbehnúť aj vďaka víťazovi z Monaka Charlesovi Leclercovi, ktorý v Belgicku opäť získal pole position a po štvrtom mieste v Maďarsku skončil tretí.

Keďže hneď po Zandvoorte nasledujú domáce preteky v Monze, fanúšikovia Ferrari budú hľadať pozitívne signály.

Alpine, vlastnená Renaultom, si pripomenie rok od posledného pódiového umiestnenia a s novým šéfom tímu - Oliverom Oakesom -, ktorý debutuje ako náhrada za Bruna Famina.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Verstappena čaká doma náročná úloha. V takej zlej pozícii nebol už roky