Kde sledovať formulu 1? Možností je menej, no stále je z čoho vyberať

Veľká cena Saudskej Arábie formuly 1.
Veľká cena Saudskej Arábie formuly 1. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. mar 2024 o 12:00

Kanál Nova Sport 5 je v ponuke jedného operátora.

BRATISLAVA. Pre mnohých fanúšikov motoristického športu to mala byť výborná správa.

Televízia Nova získala od tejto sezóny vysielacie práva na priame prenosy formuly 1. Sľúbila priniesť unikátny obsah, zaujímavé analýzy a angažovala aj skúsených moderátorov Števa Eiseleho a Josefa Krála. 

Nova skutočne priniesla pre divákov kvalitné priame prenosy.

Česká televízia ponúkla operátorom nový program Nova Sport 5, na ktorom vysiela priame prenosy a štúdio z F1. 

Problémom je, že program v ponuke väčšiny slovenských operátorov nie je. Cenové podmienky Novy neakceptovali zatiaľ ani veľkí operátori ako Telekom, Orange a UPC. Diváci tak majú problém prenosy z veľkých cien vôbec sledovať.

Blíži sa tretie podujatie seriálu majstrovstiev sveta F1 – Veľká cena Austrálie (24. marca). Kde si ju môžu fanúšikovia pozrieť? 

Nový kanál má v ponuke jediný operátor

Z bežných operátorov má v ponuke Nova Sport 5 jediný – Skylink. Satelitná a internetová platforma zaradila novú stanicu do svojho portfólia ako prvá. Je to prvá možnosť, ako si zabezpečiť sledovanie prenosov aj v ďalších rokoch.

Ďalší operátori tvrdia, že ponuku od Novy na zaradenie kanálu Nova Sport 5 dostali, no je nad ich finančné možnosti.

Český operátor 4net.tv uviedol, že ponuky na obe stanice Novy boli „v neakceptovateľnej cenovej relácii. V rádoch stoviek tisíc eur za jednu sezónu, teda v prepočte niekoľko miliónov českých korún.“ 

Druhou možnosťou je streamovacia platforma Voyo, ktorú prevádzkuje skupina Markíza. Voyo oznámila zaradenie kanálov Nova Sport 5 a Nova Sport 6 len krátko pred začiatkom sezóny formuly 1. 

„Sme radi, že aktuálne môžeme predplatiteľom Voyo vďaka F1 ponúknuť ešte viac kvalitných športových zážitkov. Verím, že to budú pre všetkých fanúšikov kráľovnej motoristického športu neopakovateľné momenty,“ ohlásil generálny riaditeľ Markízy Peter Gažík.

Markíza však oznámila, že oba kanály pribudnú „v rámci časovo limitovej špeciálnej promo ponuky“. Markíza neupresnila, ako dlho bude Nova Sport 5 aj Nova Sport 6 v ponuke Voyo. Je možné, že niekedy v priebehu sezóny ich z ponuky vyradí.

Mesačné predplatné Voyo stojí 5,99 eura. 

Nova chce, aby operátori stopli zahraničné stanice

Ďalšou možnosťou je niektorá zo zahraničných staníc – rakúska ORF či maďarská M4 Sport, ktoré sú tiež vlastníkmi vysielacích práv. 

ORF má v ponuke viacero slovenských operátorov. Medzi nimi napríklad UPC či Orange.

Televízia Nova sa však snaží svoju investíciu do nákupu práv pre územie Slovenska chrániť a poslala slovenským operátorom výzvu, aby sa zdržali vysielania zahraničných kanálov v čase vysielania prenosov z formuly 1.

Upozornil na to portál živé.sk

„Radi by sme vás požiadali o vašu súčinnosť, aby ste na území Slovenska zabránili prípadnému neoprávnenému vysielaniu, retransmisii, sprístupňovaniu alebo akémukoľvek verejnému prenosu podujatí Formuly 1 v sezóne 2024. Máme dôvodné obavy, že by takáto situácia mohla nastať,“ uvádza Nova liste, ktorý má k dispozícii živé.sk.

Rakúska ORF však nemá vysielacie práva na všetky veľké ceny v priebehu sezóny a jednotlivé podujatia vysiela na striedačku so ServusTV. Veľká cena Austrálie pôjde naživo na ServusTV a ORF ju odvysiela zo záznamu. 

Najbližšie bude ORF vysielať Veľkú cenu Japonska (7. apríla) a následne Veľkú cenu Miami (5. mája). 

Veľká cena Austrálie sa koná 24. marca v Mellbourne od 5.00 h.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Kde sledovať formulu 1? Možností je menej, no stále je z čoho vyberať