Mladík z Ferrari zaujal svet F1. Jazdil vyspelo vo veku, v akom Hamilton nebol pripravený

Jazdec tímu Oliver Bearman.

Mladík z Ferrari zaujal svet F1. Jazdil vyspelo vo veku, v akom Hamilton nebol pripravený

Jazdec tímu Oliver Bearman. (Autor: TASR/AP)
Jazdec tímu Oliver Bearman.
Jazdec tímu Oliver Bearman. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|11. mar 2024 o 17:30

Oliver Bearman obsadil siedme miesto na Veľkej cene Saudskej Arábie.

Ešte pred týždňom ho príliš veľa fanúšikov formuly 1 nepoznalo. Dnes je však senzáciou, o ktorej sa hovorí viac, ako o víťazovi veľkej ceny, ktorým sa v Saudskej Arábii stal opäť Max Verstappen.

Iba 18-ročný Oliver Bearman má za sebou nečakaný debut v elitnom motoristickom seriáli, navyše vo farbách Scuderie Ferrari. Nahradil Carlosa Sainza, ktorého v Džidde vyradil z hry zápal slepého čreva.

Po jedenástom mieste v kvalifikácii si v pretekoch polepšil a obsadil siedme miesto. Za sebou nechal aj sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona, ktorý priznal, že v jeho veku ešte nebol na F1 pripravený. 

Slovami chvály nešetril ani komentátor Nova Sportu PAVEL FABRY.

"Okruh v Džidde je jeden z najhorších, na ktorých chcete debutovať. Na svoj vek jazdil veľmi vyspelo. On má nalinajkovanú cestu do Haasu a toto mu určite pomôže. Ukázal, že dokáže jazdiť v F1 a to ešte v situácii, ktorá nebola štandardná."

Ako na vás zapôsobil Oliver Bearman pri jeho debute v F1?

Musím povedať, že veľmi dobre a som rád, že podal zodpovedný výkon. Bol agresívny, ale nie prehnane. Napríklad, keď po štarte zistil, že toho veľa nezíska, tak sa stiahol a nechcel sa za každú cenu hneď ukázať nejakým manévrom. Išiel pekne, nikde to nerozbil a napokon získal zopár miest. 

Oliver Bearman absolvoval ako 18-ročný debut v F1 v monoposte tímu Ferrari.
Oliver Bearman absolvoval ako 18-ročný debut v F1 v monoposte tímu Ferrari. (Autor: TASR/AP)

Napriek dobrému výsledku, rezervnými jazdcami Ferrari sú aj skúsenejší piloti Antonio Giovinazzi a Robert Shwartzman? Nečakalo sa, že dostanú prednosť?  

Ja by som tú otázku otočil. Prečo by mali byť Giovinazzi a Shwartzman lepšou voľbou? Jediné, prečo by sa Ferrari mohlo zdráhať nasadiť Bearmana, by bolo to, aby mu nepokazili rozbehnutý program v F2 po tom, čo získal pole position. 

On je síce rezervný jazdec Haasu, ale vo Ferrari je tiež a vníma, čo sa deje v tíme. Bol suverénne najbližšie k tomu, aby zaskočil za Carlosa Sainza.

Giovinazzi je síce výrazne skúsenejší a odjazdil mnoho veľkých cien, ale na čo mu to je vzhľadom k aktuálnej situácii. Bearman bol v danej chvíli oveľa lepšie pripravený, pretože bol rozjazdený a v pretekárskom režime. 

Ak porovnáme F1 a F2, tak Max Verstappen zajazdil o skoro 15 sekúnd lepší čas v kvalifikácii ako Bearman. Ako sa tento mladík dokázal vyrovnať s tým, že 50 kôl bude jazdiť úplne iné časy? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Mladík z Ferrari zaujal svet F1. Jazdil vyspelo vo veku, v akom Hamilton nebol pripravený