Po ťažkej nehode preteky prerušili, potom už dominoval Verstappen

Max Verstappen počas Veľkej ceny Mexika 2023.
Max Verstappen počas Veľkej ceny Mexika 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. okt 2023 o 23:10

Vyrovnal aj zápis legendárneho Alaina Prosta.

Formula 1 - Veľká cena Mexika 2023

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull


2.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

+ 13,875 s

3.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

+ 23,124 s

4.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

+ 27,154 s

5.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

+ 33,266 s

6.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

+ 41,020 s

MEXICO CITY. Holandský jazdec a už istý majster sveta Max Verstappen z tímu Red Bull si pripísal rekordné 16. víťazstvo v jednej sezóne F1.

V nedeľu obhájil triumf na Veľkej cene Mexico City a prekonal svoje doterajšie maximum (15 víťazstiev) z minulého roka. Druhý skončil Brit Lewis Hamilton na Mercedese a tretí Charles Leclerc z Monaka na Ferrari.

Verstappen sa tešil zo svojho piateho triumfu v Mexiku, zopakoval si tu víťazstvá z rokov 2017, 2018, 2021 a 2022. V prebiehajúcej sezóne vyhral 16 z 19 pretekov.

Na najvyššom stupni nestál iba v Saudskej Arábii, Azerbajdžane (obe vyhral Sergio Pérez) a v Singapure (Carlos Sainz). Bolo to jeho 51. prvenstvo v kariére, čím sa na štvrtej priečke historických tabuliek vyrovnal Alainovi Prostovi.

Hamilton stiahol náskok Péreza v boji o druhú priečku šampionátu, keďže domáci jazdec preteky nedokončil po kolízii hneď v prvej zákrute po štarte.

Pérez nezvládol už prvú zákrutu

Z prvého radu vyštartovali po úspešnej kvalifikácii oba vozy Ferrari s Leclercom i Sainzom, medzi nich sa však šikovne dostal Verstappen a už po prvej zákrute sa dostal na čelo pretekov.

Osudnou sa tá istá zákruta stala pre jeho tímového kolegu Péreza, ktorý sa po bleskovom štarte snažil obehnúť Leclerca z vonkajšej strany, ale jeho zadné koleso malo kolíziu s predným Monačana a vyletel mimo trate.

Leclerc v tej chvíli v "sendviči" dvoch Red Bullov nemal šancu vyhnúť sa, no pokračoval ďalej na druhej priečke pred Sainzom.

Perez sa ešte skúsil udržať v pretekoch, zamieril do boxov, ale tam sa už pre neho domáca veľká cena pre silné poškodenie vozu skončila.

Austrálčan Daniel Ricciardo na Alpha Tauri si udržal pre neho parádnu štvrtú pozíciu zo štartu, za ním jazdil Hamilton na Mercedese.

Magnussen rozbil svoj monopost

Verstappen jazdil na Autodróme bratov Rodriguezovcov s prehľadom na čele, po desiatom kole mal už pred Leclercom takmer trojsekundový náskok.

V 20. kole zamieril ako prvý z favoritov do boxov na výmenu pneumatík Verstappen a na okruh sa späť zaradil na siedme miesto.

Lídrom sa stal Leclerc pred Sainzom a Hamiltonom, no situácia na trati sa postupne menila podľa zastávok jednotlivých jazdcov v boxoch.

V 32. kole už pneumatiky vymenil aj dovtedy vedúci Leclerc a prvú priečku prenechal Verstappenovi, ktorý mal v tom čase komfortný 16-sekundový náskok.

Vzápätí mal však nepríjemnú haváriu Dán Kevin Magnussen, ktorý na svojom Haase rozbil bariéry a jeho monopost začal horieť.

Verstappen ešte za safety carom stihol prezuť si druhýkrát pneumatiky, organizátori o chvíľu neskôr prerušili preteky červenými vlajkami a pokračovalo sa až po niekoľkominútovej pauze.

Cunoda po chybe prišiel o body

Po pevnom reštarte si v nájazde do 36. kola udržal prvú priečku Verstappen pred Leclercom, Hamiltonom, Sainzom, na piatu priečku sa vyšvihol George Russell.

V 40. kole sa Hamilton s otvoreným systémom DRS dostal pred Leclerca na druhé miesto, vpredu si suverénny Verstappen opäť budoval dostatočný náskok a v 50. kole už mal k dobru takmer desať sekúnd.

Naopak, na chvoste sa trápil Fernando Alonso a napokon sa rozhodol z predposledného miesta odstúpiť. Umiestnenie v elitnej desiatke si "odpálil" Japonec Juki Cunoda na AlphaTauri, ktorý doplatil na snahu dostať sa pred Oscara Piastriho na siedmu priečku a po kolízii spadol výrazne nižšie.

Poradie na prvých štyroch priečkach sa už v závere nemenilo, na piatu sa pred Russella a Ricciarda dostal v závere Lando Norris na McLarene.

Do konca sezóny ešte zostávajú tri podujatia, najbližšia veľká cena sa pôjde 5. novembra v brazílskom Sao Paule.

Hlasy po pretekoch

(zdroj: DPA, AFP):

Max Verstappen, víťaz: "Zažívame neskutočnú sezónu. Výkon auta bol veľmi, veľmi dobrý. Snažili sme sa o inú stratégiu, ako mali ostatné tímy, no pre červenú vlajku sme ju nemohli ukázať."

Lewis Hamilton, 2. miesto: "Veľká vďaka patrí divákom za neuveriteľnú atmosféru, vždy sa rád vraciam na toto miesto. Toto je pre nás skvelý výsledok vzhľadom na to, že sme odštartovali zo šiestej priečky. Boli to náročné týždne, bolo ťažké sa otriasť z toho, čo sa stalo minulý týždeň. Celý tím si zaslúži pochvalu."

Charles Leclerc, 3. miesto: "Počul som bučanie, veľa bučania od divákov. Ja som však v súboji s Perezom nemal kam uhnúť. Bol som zavretý medzi oboma Red Bullmi a nanešťastie tam bol kontakt so Sergiom. Taký je život. ´Checo´ mi poškodil vozidlo a zároveň to bol koniec pretekov pre Sergia. Nebol za tým žiadny úmysel."

Priebežné poradia v sezóne 2023

Celkové poradie (po 19 z 22 pretekov):

Poradie

Meno

Krajina

Tím

Body

1.

Max Verstappen

Holandsko

Red Bull Racing

491

2.

Sergio Pérez

Mexiko

Red Bull Racing

240

3.

Lewis Hamilton

Veľká Británia

Mercedes

220

4.

Carlos Sainz

Španielsko

Ferrari

183

5.

Fernando Alonso

Španielsko

Aston Martin

183

6.

Lando Norris

Veľká Británia

McLaren

169

7.

Charles Leclerc

Monako

Ferrari

166

8.

George Russell

Veľká Británia

Mercedes

151

9.

Oscar Piastri

Austrália

McLaren

87

10.

Pierre Gasly

Francúzsko

Alpine

56

11.

Lance Stroll

Kanada

Aston Martin

53

12.

Esteban Ocon

Francúzsko

Alpine

45

13.

Alexander Albon

Thajsko

Williams

27

14.

Valterri Bottas

Fínsko

Alfa Romeo

10

15.

Nico Hülkenberg

Nemecko

Haas

9

16.

Júki Cunoda

Japonsko

AlphaTauri

8

17.

Daniel Ricciardo

Austrália

AlphaTauri

6

18.

Kuan-jü Čou

Čína

Alfa Romeo

6

19.

Kevin Magnussen

Dánsko

Haas

3

20.

Liam Lawson

Nový Zéland

AlphaTauri

2

21.

Logan Sargeant

USA

Williams

1

22.

Nyck De Vries

Holandsko

AlphaTauri

0

Pohár konštruktérov (po 19 z 22 pretekov):

1.

Red Bull Racing

731

2.

Mercedes

371

3.

Ferrari

349

4.

McLaren

256

5.

Aston Martin

236

6.

Alpine

101

7.

Williams

28

8.

Alfa Romeo

16

9.

AlphaTauri

16

10.

Haas

12

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Po ťažkej nehode preteky prerušili, potom už dominoval Verstappen