Sezóna F1 sa začne o deň skôr. Štart úvodných pretekov ovplyvnili tie nasledujúce

Britský jazdec tímu McLaren Lando Norris na okruhu v Sachíre.
Britský jazdec tímu McLaren Lando Norris na okruhu v Sachíre. (Autor: REUTERS)
Sportnet|28. feb 2024 o 13:35

Počas sezóny sa nebude jazdiť v nedeľu ani v Las Vegas.

BRATISLAVA. Sezóna formuly 1 už klope na dvere, no fanúšikovia si musia dať pozor, aby si úvodné podujatie sezóny nemuseli pustiť len zo záznamu. 

Veľké ceny sú dlhoročné späté s nedeľou, no program na okruhu v Sachíre je o deň posunutý. Prvýkrát v sezóne tak zhasnú červené svetlá už v sobotu. 

Dôvodom je nábožensky sviatok Ramadán. 

Ide o jeden z piatich pilierov islamu, počas ktorého sa moslimovia od úsvitu do západu slnka zriekajú pitia, jedenia, fajčenia a pohlavného styku.

Ramadán sa v Saudskej Arábii, ktorá hostí druhé podujatie formuly 1, začne v nedeľu 10. marca, čím nastala časová kolízia s organizovaním pretekov.

Tie sa museli posunúť na sobotu 9. marca, čo zároveň spôsobilo aj posun Veľkej ceny Bahrajnu, ktorá tento rok napíše už svoju 20. kapitolu.

Podľa pravidiel FIA musí byť rozdiel medzi veľkými cenami F1 aspoň sedem dní. Je to preto, aby sa celé tímové zázemie stihlo dostatočne včas presunúť.

Okrem pretekov v Bahrajne a Saudskej Arábii sa ešte jedny preteky v rámci sezóny 2024 uskutočnia mimo tradičného nedeľného termínu.

V sobotu sa bude jazdiť aj na okruhu v Las Vegas.

"Našli sme riešenie, aby európski fanúšikovia mohli sledovať preteky so šálkou kávy o šiestej alebo siedmej ráno, rovnako ako sa to deje v USA počas európskych pretekov," povedala Renee Wilmová, riaditeľka podujatia.

V Bahrajne sa sezóna začne hodinovým tréningom vo štvrtok od 12.30 SEČ. Zvyšné tréningy sa uskutočnia vo štvrtok od 16.00 h a v piatok od 13.30 h.

V piatok o 17.00 h odštartuje kvalifikácia, na základe ktorej sa monoposty v sobotu zoradia na štartový rošt. Dvadsať pilotov sa vydá do zahrievacieho kola o 16.00 h a následne sa začne boj o prvý triumf v sezóne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Sezóna F1 sa začne o deň skôr. Štart úvodných pretekov ovplyvnili tie nasledujúce