Mnohí si myslia, že mi preskočilo, ale ja milujem výzvy, tvrdí Kličko

Vladimir Kličko (vpravo) a Anthony Joshua - na súboj týchto dvoch boxerov čaká celý svet.
Vladimir Kličko (vpravo) a Anthony Joshua - na súboj týchto dvoch boxerov čaká celý svet. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. mar 2017 o 17:20

Ukrajinec bude mať 41 rokov a z ringu chce odísť ako víťaz. Jeho súperom však bude mladý a úspešný Brit.

BRATISLAVA. O chvíľu oslávi 41 rokov, jeho posledný súboj v ringu sa skončil prehrou. To bolo pred sedemnástimi mesiacmi. Od momentu, keď Vladimir Kličko prišiel o všetky svoje tituly, s nikým neboxoval. Zdalo sa, že obdobie, keď v ringu vládol, je na konci. Vo svojom športe už nemá čo dokazovať.

Lenže v poslednú aprílovú sobotu sa postaví proti mladej vychádzajúcej hviezde boxu. Dvadsaťsedemročného šampióna vyzval, aby sám mohol odísť ako víťaz.

„Pýtal som sa, či skutočne mám rád to, čo robím. A odpoveď bola: Nie, ja to milujem,“ hovoril pre Sky Sports Kličko, ktorý sa momentálne v Kyjeve pripravuje na súboj o titul majstra sveta v superťažkej kategórii federácií IBF a WBA.

„Mnohí si myslia, že mi preskočilo. Budem mať štyridsaťjeden rokov a idem sa biť s oveľa mladším, silným boxerom, ktorý každého zloží knokautom. Ale ja rád čelím výzvam. Milujem to.“


Vladimir Kličko, bývalý boxerský šampión

„Je to asi najväčšia výzva, akej som čelil. Vrátiť sa po osemnástich mesiacoch do ringu a bojovať proti mladému šampiónovi, ktorý je talentovaný, fyzicky silný a má všetko, čo má mať dobrý boxer,“ vraví Kličko.

Každého knokautoval

„V tomto súboji som outsiderom, čo ma láka. Už veľmi dlho som nič podobné nezažil, ale stále sa cítim mlado a som na túto výzvu nabudený.“

Proti Anthonymu Joshuovi sa postaví 29. apríla vo Wembley. Britský boxer má úctyhodnú bilanciu. Medzi profesionálmi ešte neprehral a každého súpera zdolal knokautom.

Okrem toho, že v čase súboja bude od Klička mladší o 14 rokov, má ďalšiu výhodu. Rukou dočiahne ďalej ako Ukrajinec. Hoci nie výrazne. Kličko má rozpätie rúk 206 centimetrov, Joshua 208.

Kličko chce skončiť ako víťaz

Nie je to veľký rozdiel, ale Ukrajinec dominoval v ringu práve vďaka svojej výške (198 cm) a veľkému rozpätiu rúk. Súperov si držal ďaleko od tela a ničil ich presnými údermi. Mladý a silný súper môže jeho kariéru definitívne ukončiť.

„Chcel by som odísť z ringu ako šampión. Chcem tento súboj vyhrať, som tým doslova posadnutý,“ vraví Kličko.

„Vybral som si výzvu. Mnohí si myslia, že mi preskočilo. Budem mať štyridsaťjeden rokov a idem sa biť s oveľa mladším, silným boxerom, ktorý každého zloží knokautom. Ale ja rád čelím výzvam. Milujem to.“

Ukrajinec mal prezývku Doktor oceľové kladivo, jedenásť rokov ničil súperov v ringu (2004 – 2015) a nepoznal, čo je to prehra. Za ten čas sa mu podarilo zjednotiť tituly štyroch prestížnych federácií.

Lenže o všetky prišiel po súboji s Tysonom Furym. Hoci mal právo na odvetu a chcel ju, Fury mu už nebol schopný čeliť. Podľahol problémom s drogami a prišiel o tituly i boxerskú licenciu.

Ukrajinec preto už veľmi dlho neboxoval. Jeho súboj proti Joshuovi môže byť jeho posledným.

Ak by Kličko zvíťazil, nestal by sa najstarším śampiónom v superťažkej kategórii. Legendárny George Foreman mal 45 rokov a 10 mesiacov, keď obhájil tituly federácií IBF a WBA v roku 1994.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Mnohí si myslia, že mi preskočilo, ale ja milujem výzvy, tvrdí Kličko